Свободата днес и тук 28 Февруари 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Скандалът с Блатер върна треньора Путин на скамейката ( с тенденция да се окаже подсъдима)

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иво Инджев, http://ivo.bg

 

Четири дни след преизбирането си за пети мандат начело на ФИФА 79 годишният Сеп Блатер подаде оставка на извънредна пресконференция в Цюрих, признавайки косвено, че не може да преодолее шока от арестуването на няколко високопоставени служители от ФИФА преди една седмица в швейцарски хотел от агенти на американската ФБР.

 

Тази новина обикаля света и има много аспекти. Един от най-коментираните е личната намеса на руския президент Путин след арестите преди 7 дни, когато той декларативно заподозря САЩ, че чрез зад акцията на ФБР стои намерението на САЩ да попречат на преизбирането на Блатер. Съответно стана ясно, че Путин прави пряка връзка между личността на Блатер  и домакинството на Русия за световното първенство по футбол през 2018 г. , което е половин признание за „топлата”, дори „гореща” връзка между швейцареца и Кремъл. Иначе казано, Путин издаде Блатер като свое доверено лице.

 

Когато въпреки скандала Блатер бе преизбран на 30 май, Путин затвърди това впечатление с претенцията, че пак е „победил” , изразявайки “увереност, че опитът, професионализмът и високият авторитет ще помогнат на Блатер”, както заяви говорителят му Дмитрий Песков.

Какво обаче се „обърка” в схемата на Путин?

Явно той за пореден път е надценил себе си като център-нападател с гарантирано празна западна врата срещу себе си и е заложил погрешно на руските корупционни практики, чрез които се опитва да се наложи с мегаломанските си проекти. А и за пореден път прави грешката да съди по себе си, вярвайки, че специалните служби на една западна страна действат по същия начин, по който той командва своите – по политическа целесъобразност.

Да, да, ЦРУ, ФБР и т.н. в САЩ са много гадни, както знаем от холивудските филми. Но пък пустият му американски парламент, за разлика от руския, непрекъснато се занимава с тях и току-що отряза част от пълномощията за подслушване на една от въпросните служби, а президентът Обама светкавично узакони с подписа си реформата. Нещо подобно не само няма аналог в Русия, но е направо немислимо там.

Последиците от скандала с УЕФА и Блатер предстоят тепърва, но междувременно можем да погледнем на него откъм появилото се светло петно в тъмния българския тунел.

Путин и неговата Пета колона в България разделиха българите и това е видно от тъпите коментари в интернет, където се понесе траурен вой на оплаквачките, наети от руската пропаганда у нас. Без миг забавяне те се разреваха, че оставката на Блатер е удар срещу Путин и резултат от заговор на американците. По този начин се издадоха, че са на страната на руската корупция каквито и да са фактите- само и само на Путин да му е добре

Този път обаче не са познали. Зле му е, че грешно заложи и пак се изложи. Което е добре за всички свободолюбиви хора по света и най вече за руското малцинство от около 20 милиона избиратели, които по официални данни не са част от руската му агитка. Напомням, че в СССР малцинството от протестиращи срещу режима се измерваше с десетки, но въпреки това накрая победи „непобедимия”СССР.

Мачът, който Путин си мислеше, че купил, ще се преиграва и той определено няма да е арбитър в него. Вече се е настанил на скамейката на победения селекционер с тенденция един ден тя да стане подсъдима по волята на днешните му фенове, които рано или късно ще проумеят, че пропастта, към която той ги води, не е връх на жизнения стандарт.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional