Свободата днес и тук 21 Февруари 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Станишев: БСП е натикана в ъгъла

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Таня Петкова

След като сам предложи като извънредна точка в дневния ред на конгреса да влезе избор на нов председател, в обширния си, продължил над eдин час доклад, Сергей Станишев даде да се разбере, че няма да сдаде поста лесно и в "изповедта си" пред съпартийците си поиска от тях отново доверие. Той спомена някои свои лични грешки, като най-отчетливо прозвуча признанието, че докато бе министър-председател не е махнал от поста му вътрешния министър Румен Петков, след като той се е обявил открито срещу премиера и идеята му да създаде Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), чиято цел основно беше да бори корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност.

Самият Петков от няколко седмици втвърди позицията си срещу Станишев и обяви, че той не става за лидер, няма нужните качества за това и трябва да си отиде.

"Създаването на ДАНС ми беше подсказано и препоръчано от партньорите навън. Не предвидих обаче дълбоката и мащабна съпротива на самата система от страна на МВР", обясни Станишев, и посочи като грешка, че не е поискал веднага оставката на Румен Петков. По думите на БСП-лидера той не го е сторил, заради погрешно разбиране за партийна лоялност.

"Това не е съвсем коректно казано", коментира от своя страна Петков и посочи, че една от причините да се оттегли била "агресията към МВР".

По адрес на другия си опонент в момента – председателя на БСП-София и бивш енергиен министър Румен Овчаров, който пък го призова да си "отиде с мир" - Станишев коментира, че го е махнал от министерския пост в разгара на корупционен скандал, въпреки че досега "нищо не се доказа" за него.

"Общественото мнение беше нагнетено до такава степен, че се наложи Овчаров да бъде отстранен", каза Станишев.

Той подчерта, че през последния месец в партията се е върнал един "предишен модел" – бивши и настоящи силови служби "използват нашия двубой, за да нагнетяват напрежение". "Ако няма скандал, то той се измисля", обобщи Станишев.

"Имаше моменти, в които бях готов да зарежа всичко и да се откажа", призна той пред съпартийците си. Но не съжалявал за това, че е бил начело на коалиционното правителство заедно с НДСВ и ДПС.

"За мен не е еднозначен отговорът дали беше грешка или не участието ни в коалицията. В политиката компромисите са неизбежни", каза Станишев, като няколко пъти посочи, че НДСВ е "играло тяснопартийно", на моменти заедно с ДПС.

Станишев не се срамувал от работата, която е свършил досега, защото "много повече е свършеното, отколкото грешките и неуспехите".

"В ъгъла сме"

С думите, че след парламентарните избори през лятото БСП е "натикана в ъгъла", Станишев призна още пропуски на партията – въвеждането на т. нар. мажоритарен елемент. "Груба грешка беше въвеждането му, игнорирахме мнението на много експерти", коментира бившият министър-председател, който настояваше за въвеждането на мажоритарен вот под натиска на президента Георги Първанов.

За провала на левицата спомогнала и "конфротанционната кампания", както и изобщо начинът на функциониране на партията. По думите му в момента БСП е в слабо организационно състояние, "липсва екипност" и на "единна кауза за политически ръководители".

Затова Станишев предложи "спешни и наложителни промени" в партийното ръководство, създаване на обща визия за бъдещето, изработване на общи каузи. Според него е "опасно за партията да се правят експерименти", защото "БСП не е за лична употреба" и за нея трябва да работят "почтени хора". "Да си ходи този, който мисли, че ще решава с партията своите проблеми или тези на близките си", каза Станишев.

Според него е нужна и "нова кадрова политика", нов тип взаимоотношения, "изобщо промяна в изработването и отстояването на политика".

Станишев накрая заяви, че все пак конгресът, който е доминиран от негови привърженици, ще реши съдбата му – дали да остане начело на левицата.

Опонентите

Румен Овчаров започна с надеждата си, че конгресът ще бъде друг  – с нови лица, нова политика и ново доверие. "Не беше много трудно да видим какво правят другите наоколо, както и да се поучим от собствения си опит, ако бяхме разбрали, че политическите оценки за управляваща партия се правят на избори. Не стана", каза той.

По думите му БСП в общественото мнение се е превърнала в партия на "корумпираните и крадците". "Станахме символ на дамски атрибут, който като позор ще носим години наред", допълни Овчаров, визирайки информацията за "червените прашки", на съветника на Станишев Азер Меликов.

"Наистина ли е БСП е съвременна, след като отново имаме пожизнени несменяеми лидери, около които всички са отговорни, но не самите те. Нов 10 ноември ли трябва да чакаме, той сега наближава", попита Овчаров.

Според него първата и най-важна причина за провала на партията е "клиентелщината, обхванала всички етажи на властта", както и "грубата употреба с власт от един от коалиционните ни партньори". "Нескопосаните опити за манипулиране на политическото пространство и дискредитиране на представители на партията, опити за правене на личен и евтин пи ар", също са сред причините за провала на левицата.

Овчаров отново афишира, че подава оставка от поста председател на градската организация и изрази надежда, че ще бъде последван от други. 

Един от претендентите за поста на Станишев – Младен Червеняков коментира, че БСП е в "дълбока, повсеместна криза". "На фона на все по-авторитарно управление, липсва алтернатива", допълни той.

Янаки Стоилов, лидер на Лявото крило в БСП и кандидат за председателския пост, обяви, че "корабът на левицата е пробит", но капитанът ще стои на мостика, дори и потъването да продължи. "Може ли корабът да бъде спасен, да, ако закърпим пробойните", обяви той и настоя "Долу олигархията и свобода на народа".

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional