Свободата днес и тук 22 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Военната намеса на Русия е опит за предотвратяване на промяната в Украйна

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Арсений Яценюк, http://clubz.bg

 

Киев има нужда подкрепата на съюзниците да продължи

Облечен с тениска, украинският премиер Арсений Яценюк (в средата) е седнал върху бронирана машина по време на съвместни учениа с войници от САЩ край западния град Лвов. Снимка БГНЕС

Арсений Яценюк

Украйна води война на два фронта. Тази, която гледате по телевизията, се води в източната част на страната, където хиляди руски войници са хвърлени във въоръжената агресия срещу териториалната цялост на Украйна, включително незаконното анексиране на Крим.

По-малко забележима, но също толкова важна е войната на Украйна срещу съветското минало и наследството на корупцията и лошото управление, които ни дърпат толкова години назад. Тези битки трябва да бъдат водени и спечелени едновременно, защото всъщност се водят за едно и също нещо - желанието на Украйна да изгради проспериращо и демократично бъдеще.

Руският президент Владимир Путин иска да не успеем, защото знае, че демократичните идеи са заразителни и че свободна Украйна ще даде нежелан пример на страната му. Военната намеса на Русия е опит за предотвратяване на промяната, като бъдем принудени да избираме между сигурността и реформите.

Украинците са единни в отхвърлянето на този избор. Ние знаем, че единственият път да си върнем контрола върху нашето бъдеще е да създадем модерно западно общество, основано на подотчетно правителство, пазарна икономика и върховенство на закона. Вместо да забавяме хода на политическата и икономическата промяна, ние го ускоряваме.

Много знакови реформи вече бяха извършени.

Постигнахме строга бюджетна дисциплина и започнахме пълномащабна икономическа дерегулация, за да изсечем бюрократичната джунгла, която задушава предприемачеството и задейства корупцията. Премахваме пагубното влияние на олигарсите в икономическия и обществения живот. Предоставихме финансова власт на общините, които са по-близки до нашите граждани.

Нашето тежко решение да въведем високи тарифи върху газа едновременно ще премахне основен източник на корупция, ще се увеличи ефективността, ще се засилят националното производство и ще намалее необходимостта от внос от Русия.

Започнахме вълна от разследвания и арести за корупция, включително срещу висши държавни служители. Значително съкратихме броя на държавната администрация. Данъчната система се опростява, за да стимулира инвестициите и намали броя на измамите. И това е само част от една много по-голяма програма.

Отговорността за провеждането на тези реформи е единствено на Украйна. Но докато ги извършваме, ние имаме нужда от подкрепата на нашите партньори, за да стабилизираме икономиката ни и да спрем по-нататъшната руска агресия.

Благодарни сме за помощта, която вече получихме. Нямаше да можем да стабилизираме финансовото ни положение без програмата за помощ от Международния валутен фонд, подписана през февруари. Ще ни трябва повече подкрепа под формата на двустранна американска помощ, техническа помощ, частни инвестиции и инициативи в рамките на международните финансови институции. Ще ни трябва също международните санкции срещу Русия да останат в сила, докато споразумението от Минск започне да се спазва изцяло.

Никой не трябва да се съмнява какво е заложено на карта. Голямото постижение на "Европа - единна и свободна", белязало края на Студената война, е пряко атакувано от възраждащия се руски авторитаризъм и империализъм. Украйна понася ударите на тази атака, но последствията от това да позволим да бъдем прегазени няма да бъдат ограничени в рамките на Украйна. Те ще дадат живот на нови заплахи и кризи, които ще бъдат още по-трудни и скъпи за разрешаване. Самата демократична идея ще бъде подкопана.

Заедно можем да предотвратим това. С нашата твърда привързаност към реформите и подкрепата на нашите партньори можем да сбъднем мечтите на нашия народ за свобода и напредък. Демокрацията е най-силната идея, която някога се е раждала, и тя оцелява, когато демократичните нации са застанали рамо до рамо. Това е урокът от американското лидерство през миналия век. То и до днес е нашето вдъхновение.

----

* Арсений Яценюк е прозападният премиер на Украйна, дошъл на власт след падането на проруското правителство през февруари 2014 г. Статията му е публикувана в американския вестник "Вашингтон пост".


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional