Свободата днес и тук 21 Февруари 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Конгресът на БСП ще избира нов лидер

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Таня Петкова

Лидерът на БСП Сергей Станишев предприе изпреварваща контраатака срещу вътрешнопартийните си опоненти, като още в началото на започналото в неделя заседание на 47-ия конгрес предложи в дневния ред да бъде включена точка за избор на председател на партията. Очевидно доминираният от привърженици на лидера конгрес прие предложението му след бурен едночасов дебат.

Станишев изненада делегатите, като направи предложението без никакви предисловия още при откриването на конгреса. Той се аргументира с припомнянето, че още на 18 юни е поискал в дневния ред на настоящия конгрес да бъде включена тази точка, но Националният съвет не я е приел. ”От тогава досега не малко неща се изговориха, не малко дейци на БСП изявиха своите амбиции да поемат председателството на партията”, каза Станишев.

”Ако наистина настоявате в дневния ред на конгреса да се включи точка за избор, трябваше да подадете оставка”, реплекира го Младен Червеняков, един от потенциалните кандидати за председателския пост. Според него на конгреса не може да се проведе избор на лидер, тъй като никой от другите кандидати не е подготвен за това. По думите му след като Станишев е поискал от Националния съвет да му гласува вот на доверие, е логично да направи същото и от конгреса.

Татяна Дончева, която също претендира за лидерския пост, отбеляза, че докато Станишев е обикалял страната в подготовка за конгреса, останалите кандидати да оглавят партията правят ”скок на място”.

Като абсурдно определи предложението за избор на председател на БСП и кандидат за кмет на София Георги Кадиев, според когото не може за 15 минути делегатите да се запознават с кандидатите за лидерския пост. Трябва да се състезават платформи, а не симпатиите за една или друга личност, каза Кадиев и добави и, че ако, правейки предложението си Станишев фактически си подава оставката, трябва да се насрочи дата за нов конгрес.

Председателят на Контролно-ревизионната комисия Валентина Богданова изрази мнението на юристите, които се били обединили около мнението, че включването на точка за избор на нов председател на партията няма да създаде проблеми. Тя обаче добави, че в такъв случай всички участници в надпреварата, трябва да имат мотивирано предложение, събрало поне 50 подписа на делегати.

В дебата се включи и делегатът от Москва Румен Ангелов, който обяви, че, за да участва в конгреса, е пропътувал 3500 километра и очаква радикална промяна в политиката и ръководството на партията. Той определи конгреса като режисиран, с което много напомнял на конгресите отпреди 20 години.

В края на краищата гласуването показа, че сегашният лидер разполага с мнозинство сред делегатите. ”За” неговото предложение гласуваха 410 души, ”против” - 235, ”въздържал се” – 64.

Този резултат предизвика нов спор, тъй като броят на гласувалите ”за” се оказа по-малък от половината на обявените от самия Станишев 821 регистриран делегати. Според бившия депутат Надка Балева, това означава, че предложението не е прието.

Надделя обаче изразеното от близкия до председателя на партията Кристиян Вигенин мнение, че кворумът трябва да се изчислява не от броя на регистрираните, а на гласувалите делегати.

До ранните следобедни часове издигнатите кандидатури за лидер на БСП са четири: Младен Червеняков, Сергей Станишев, Татяна Дончева и Янаки Стоилов. Очаква се гласуването да започна около 17 часа.

Очаквайте подробности.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional