Свободата днес и тук 14 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Шоу с инвалидни колички, кабагайди и Априлското знаме изнесоха полицаите

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Вместо да бранят народа от крадци, а границата от нелегални имигранти, полицаи, пожарникари и надзиратели от затворите, спретнаха зрелищно шоу с инвалидни колички, тъпани, кабагайди, развявайки знамената на Априлското въстание и на България пред сградата на МВР в София. Те поискаха три оставки – на вътрешния министър Румяна Бъчварова, на зам.-министъра на вътрешните работи Красимир Ципов и на директора на пожарната Николай Николов.

Така с "иху – аху" премина втория ден на протеста. За разлика от петък, в събота бяха дошли повече полицаи, докарани организирано с автобуси от цялата страна. Недоволните носеха табелки от кое полицейско управление са и окупираха сенчестите места в градинката на църквата "Свети Седмочисленици", точно както ловят нарушителите на пътя.

Поискаха преговорите с ръководството на МВР да продължат, но "открито - в ден и място с арбитър медиите", по думите на председателя на полицейския синдикат Валентин Попов. Така според него "ще се разбере кой се изразява политически, кой говори неясно и дава неясна информация".

Отнемането на привилегиите при пенсиониране, каквито няма никой друг в държавата, предизвика гнева на служителите от сектор "Сигурност". В момента за тях няма пенсионна възраст и имат право на пенсия след 27 години трудов стаж, от които 18 в системата на МВР. Предложението на кабинета е за въвеждане на пенсионна възраст, която от 2015 г. става 52 години и 10 месеца и през следващите расте плавно с по два месеца на година до навършване на 55 години.

Служителите на реда искат още да им бъдат спрени командировките на турската граница, да се сложи край на надхвърлянето на нормативите за извънреден труд и да бъдат спрени и структурни промени в МВР.

 

За начало – българския химн

Митингът започна с българския химн и едноминутно мълчание в памет на загиналите и инвалидизираните служители от сектор "Сигурност". Представители на Панагюрище донесоха и знамето на Априлското въстание, а кабагайди и тъпани подгряха участниците преди началото на протеста.

Униформени седнаха в инвалидни колички, за да онагледят ситуацията във вътрешното министерство.

"Инвалидните колички са подходящи за полицаи над 55 години, каквито ще бъдат след няколко дни – по волята на г-н Калфин. Това са новите патрулни автомобили на МВР. Добри "автомобили" са, за съжаление обаче МВР не може още да си ги позволи, много са им скъпи", заяви Иван Павлов.

Ораторите на митинга определиха състоянието на сектор "Сигурност" като "будна кома". Показаха, че са гневни от съмненията на вътрешния министър Румяна Бъчварова - "КОЙ стои зад протеста" и че няма да я уплашат с мускули.

"На нея не ѝ е ясно кой стои зад протеста и какво искаме", каза председателят на полицейския синдикат Валентин Попов. Той добави, че синдикатите не показват мускули, а оттеглянето от поста на Бъчварова е искане на хилядите служители на МВР.

Подкрепа от хърватските и румънските полицейски синдикати

Българските полицаи получиха подкрепа от колегите си от Хърватия и Румъния. Представители на техните синдикати също дойдоха на митинга.

"Румяна Бъчварова трябваше да е тук и да отговаря на вашите въпроси. Ако я е страх, трябва да си подаде оставката", обърна се към българските си колеги представителят на румънския полицейски профсъюз S.N.P.P.C.

Протестното шествие се отправи към Народното събрание. Очаква се по-късно там да бъде изграден символичен протестен палатков лагер.

Засега правителството показва твърдост

Засега правителството показва твърдост и не смята да прави отстъпки с въвеждането на пенсионна възраст за военните и полицаите.

За разлика от петък, когато двамата вицепремиери и министри на вътрешните работи Румяна Бъчварова и на труда и социалната политика Ивайло Калфин проведоха двучасова среща със синдикатите в МВР, днес никой от властта не се срещна с тях.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional