Свободата днес и тук 30 Март 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Ромите и робите еднакво не си падат по свободата

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иво Инджев, http://ivo.bg

 

При цялото ми уважение към различията между хората, у нас между ромите и българите няма разлика по един много съществен за всяко човешко същество въпрос, стига най-човешкото в него да не е мачкано целенасочено няколко поколения наред и да не е закърняло.

 

Става дума за естествения стремеж на човешките същества към свободата.

 

Ромите ( или циганите, за онези, които предпочитат да ги\се наричат така) , по нищо не се отличават от българите, които си мечтаят носталгично за несвободата.

 

Вчера един такъв циганин по душа възкликна пред телевизионните камери, че „преди” тези ужасни 25 години ромите били интегрирани. Както и българите, които бяха интегрирани в СИВ,във Варшавския договор и изобщо в големия соц(конц)лагер, в който се стреляше не срещу някакви нашественици, а срещу желаещите да го напуснат, защото са избрали свободата.

 

Въпросният носталгичен циганин по манталитет не е кой да е. Казва се Михаил Миков. Поверена му е Българската партия на свободонелюбието, БСП. И той, както ромите, въздиша по времето на несвободата.

 

Малко преди него, пак пред телевизионните камери, една ромка от софийския квартал, чието название предизвиква в софиянците мисълта за смърт и погребение, каза практически същото : „при Тодор Живков имаше работа за нас ( т.е. били сме интегрирани- бел. на преводача), а при демокрацията има расизъм”.

 

Романтичната представа за ромите се свързва със свободолюбието. Помните ли съветския филм „Таборът отива в небето”? Каква ромска романтика имаше в него- песни, танци, любов, омраза, малко клане! Като казвам “малко”, не преувеличавам: може ли да се сравни едно наръгване с нож с масовото, многомилионно, октомврийско, болшевишко самоизбиване, което тържествено отбелязвахме и ние тук като национален празник.

Абе отвсякъде струеше една освободеност от този съветски филм, чак да им завидиш на руско-съветските роми, показани такива, каквито българите можеха само да си мечтаят, ако случайно са свободолюбиви.

 

Обаче съветската свобода се изчерпа някак си и ето , че дойде несправедливата демокрация. Ромите, както и робите от друг етнически произход, се размечтаха не за бъдещето, а за миналото. Тъгуват по несвободата и това си е!

 

А вие се чудите къде били корените на злото при днешното етническо напрежение!


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional