Свободата днес и тук 08 Декември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Един свободен превод на оратора Местан

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Стефан Миланов, http://clubz.bg

 

Говори ли Сараят, или всичко е просто съвпадение

Какво казва всъщност ораторът Лютви Местан

 

Най-добрите преводачи казват, че преводът е като жената - ако е хубав, не е верен и обратното...

След рязането на ленти вчера в Момчилград, днес Бойко Борисов и Лютви Местан са вече на различни места. Първият отправя съвършено ясни, еднопластови, стоплящи сърцето послания: "Гърците какви победители са, като пак искат пари", и "Ние ще искаме от Европа 80 млн. евро". Та затова да се занимаем с втория.

Пред журналисти баш витията похвърли няколко точки, бавно и ясно, да не би някой да не си запише с калема. Предлагаме само един от множеството варианти на значение, без претенции, защото г-н Екзактен, разбира се знае, че те въобще може да не са релевантни на смисъла на казаното от него.

- Между опозиция и управляващи не трябва да има непреодолими Берлински стени; властта и опозицията трябва да бъдат в диалог, особено по тези въпроси, които засягат националния интерес; ДПС няма да откаже участие в консултациите за съдебната реформа (и то мигновено преди ваканцията, б.р.). Тези трите са ясни... 

-  ГЕРБ трябва да приеме ролята на основен двигател на съдебната реформа, вместо подкрепящ проекта на Реформаторския блок. Т. е.: Искате ли рамо от нас или не? Ако да, то си има цена - Радан, Корман, Христо Иванов и сие в ъгъла.

- През седмицата е имало намеци за среща с ДПС от страна на инициаторите на съдебната реформа, но същите тези хора днес определили Движението като камъче в обувката (ген. Атанасов). ДПС не може да е камъче, то е канара. А реформите предполагат съвършено друг език. Т. е.:- Правят се на много отворени, но всъщност ни се свалят. А между другото да не забравя - и Атанас Атанасов да бъде разкаран веднага!

- Съдебната реформа може да се постигне по пътя на диалога на евроатлантическото мнозинство от системни партии и да бъде реализирана след местните избори. Т. е.- и Патриотичният фронт трябва да е аут, ясно?!

- Мнозинството трябва да постигне предварително съгласие по основните въпроси, за да има успешна съдебна реформа за далеч по-кратки срокове. Ако реформата върви по пътя, начертан от Реформаторския блок, тя ще се забави, дори ще се провали. Т. е. - влезем ли в играта, освен другото, всичко ще стане ужасно бързо и Европа има да вика "въй, въй" възхитена.

- Във вчерашната близост с Борисов нямало други политически знаци, било то за прекрояване на власт, или за бъдещи коалиции с ГЕРБ. Т. е.: А корабче плува ли?

Послеслов на преводача: Очевидно вече не е модерно да си против съдебната реформа, затова новата мантра - дайте да направим по-добре, дайте да е с нас... Демек: Ребята, давайте жить дружно и да не пипаме нищо по същество.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional