Свободата днес и тук 14 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Комплекси и комплекси

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Мария Велковска, http://www.dnevnik.bg

 


 

 

Софийското ларго може засега да е просто ларго. Но от октомври вече ще бъде "Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика".

Така пише в съобщението на Министерството на културата: "Цялостната реконструкция на ларгото, която предвижда да бъдат експонирани и консервирани разкритите археологически находки при строежа на метростанцията до ЦУМ, се очаква да завърши в края на м. октомври 2015 г. С реализацията на проекта на изграждането на Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика", който се финансира по ОП "Регионално развитие", в нашата столица ще имаме най-големия музей на открито."
 
Както повечето обекти, които се строят или ремонтират, въпросният комплекс ще бъде завършен около изборите за местна власт. Може и това да е причината да бъде кръстен подобаващо тържествено. Ако е
така, нищо чудно градината около НДК, в която близо година се оправят фонтаните, а сега и цялата е разкопана, да бъде титулувана фонтанно-градински комплекс в навечерието на същите избори.

Това обяснение обаче не може да е общовалидно. Защото, преди да имаме Национална галерия "Квадрат 500", имахме за известно време Национален музеен комплекс (и в двата случая става въпрос за "Българския Лувър"). И пак, както при античния културно-комуникационен комплекс, кръстникът беше някъде в Министерството на културата.

Заслугата обаче не може да се припише само на екипа на министър Вежди Рашидов. Вече са натрупани много комплекси.

Има всякакви - археологически, жилищни затворен тип, архитектурни, спортни, за активен отдих, СПА, етнографски ареални, арт, танцови, еко, санаторно-оздравителни, туристически, ваканционни... дори има аудиторен университетски комплекс.

Характерното за повечето е, че предлагат "уникално комплексни услуги, които може да задоволят и най-претенциозните клиенти". По тази причина могат да се казват "Омая" или "Хармония".

Всъщност едни от първите комплекси датират от социализма. Режимът ги беше нарекъл "комплекси", за да не им казват крайни квартали и предградия. И ги беше снабдил с жизнерадостни имена като "Младост" и "Дружба".


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional