Свободата днес и тук 19 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

"Протестна мрежа" пусна онлайн платформа за граждански контрол

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.mediapool.bg

 


Пет дни преди гласуването на в парламента на промените в конституцията и в първия ден от преговорите, които Бойко Борисов организира с парламентарните групи за подкрепа на проекта, "Протестна мрежа" пуска онлайн платформа за граждански контрол "Питай депутат". На сайта www.pitaydeputat.com всеки може да види каква позиция е решил да заеме депутатът от неговия избирателен район.

Всеки с достъп до интернет може да зададе въпрос на някой от 240-те депутати и да получи отговор за позицията му по дадена тема, в случая - конституционните поправки за съдебна реформа.

За да бъде изпратено запитване, човек трябва да избере името на конкретен депутат, след това да даде свой имейл за връзка и своето име. Генерира се автоматично писмо. "При получаване на отговор от депутат ще го отбелязваме така: "за" - запълваме кръгчето с цвета на очертанието, "против" - запълваме кръгчето с розово. "въздържал се/не ми пука за избирателите" - кръгчето остава празно", посочват създателите на сайта.

"Питай депутат" има и разяснителни функции, като дава информация, предистория и кратки анализи по различни проблеми. Първата тема е свързана със съдебната реформа и е част от кампанията на "Протестна мрежа" #160от240, а основният въпрос към депутатите е "Ще подкрепите ли правосъдната реформа". В първия ден на сайта са видими позициите на по-малко от 20 народни представители.

Самите народни представители ще виждат реално кой им задава въпроса и ще могат да отговарят по електронен път. Освен чрез електронната комуникация, позициите на депутатите по конкретните въпроси ще бъдат отразявани и от публичните им изказвания пред медиите.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional