Свободата днес и тук 20 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Жители на "Обеля" протестират срещу руски паметник

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://kafene.net


Жители на столичния квартал "Обеля" излизат на протест срещу построяването на бюст-паметник на академик Дмитрий Лихачов в една от кварталните градинки, съобщи бТВ.

Той се изгражда по предложение на национално движение „Русофили” и още няколко обществени дейци и спонсори.

Оказва се обаче, че жителите на квартала въобще не са уведомени за построяването на този бюст-паметник и разбират за него случайно.

Точно фактът, че не са информирани ги провокира да инициират подписка, в която вече са участвали над 150 жители на квартала против построяването на паметника.

„Тези места са единствено и само за отдих, имаме нужда от природа, а не от паметници. Местата на паметниците и паметните плочи са в гробищните паркове. Ние не сме гробищен парк и желаем свободните пространства да останат приветливи и годни за обитаване от нашите деца”, каза Виолета Димитрова, жител на квартала.

„Най-много ни обиди фактът, че господин кметът не ни е информирал за подобно решение. Никой не се е обърнал към жителите от квартала, че ще бъдат издигани паметници на чужди личности”, каза още тя.

Гражданите са против издигането на каквито и да било монументи в зелените площи, в които играят децата им. Те са изпратили писмо до столичния кмет Йорданка Фандъкова, но по думите им все още нямат отговор.

Жителите настояват строежът на паметника да се спре и да се премахне.

Георги Николов от движение „Русофили” обясни, че идеята е старо желание на софийската академична общност и на общественици да има паметник на Лихачов, тъй като той е изказал знаменити думи в защита на България.

Кметът на район „Връбница” Младен Младенов от своя страна обясни, изграждането на паметника е било обявено на сайта на район „Връбница”. Той се ангажира заради общественото недоволство отново да сезира Столичния общински съвет, който е взел решението.

Паметникът се изгражда изцяло със средства на русофилски движения и на посолството на Русия.

 
 

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional