Свободата днес и тук 09 Юни 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

ГЕРБ остави референдумите почти невъзможни

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Юлиана Колева, http://www.dnevnik.bg


 
 
 
 
 

След парламентарен финт ГЕРБ на практика остави неработещи и безсмислени референдумите. Въпреки че депутати бяха внесли предложения за намаляване на прага за валидност на допитванията, в последния момент в пленарната зала текстовете бяха оттеглени. Така беше запазено изискването в референдума да са гласували поне толкова избиратели, колкото на последните парламентарни избори, за да е валидно допитването.

Тъй като на избори за народни представители активността традиционно е висока, прагът е почти непостижим при допитване. Например на последните парламентарни избори гласуваха около 3.5 млн. души.

Позицията на ГЕРБ е още по-изненадваща и на фона на досегашните дискусии, където срещу поправките и срещу облекченията за референдумите се изказваха единствено от опозиционната ДПС.

За да не се окаже безсмислено инициирането изобщо на референдум, от АБВ бяха предложили те да са валидни, ако в тях са участвали повече от 40 на сто от избирателите в списъците. Това прави около 2.8 милиона избиратели при около 7 млн. по списъци.

Предложенията на АБВ обаче бяха отхвърлени.

От ГЕРБ пък предлагаха диференциация - когато референдумът не е проведен заедно с някакъв вид избори, допитването трябваше да е легитимно, ако в него са участвали 40 на сто от избирателите по списъци. Когато референдумът е заедно с избори, пък се предлагаше на практика да няма изискване за броя на гласувалите в допитването, а поставеният в референдума въпрос ще се смята за приет, ако с "да" са гласували повече от половината от участвалите в съответните избори.

Правната комисия подкрепяше тези идеи на депутатите Анна Александрова и Свилен Иванов от ГЕРБ. Неочаквано обаче Александрова оттегли предложението си, без да даде мотиви защо го прави. И макар депутатите да гласуваха редакцията на комисията, тя не беше подкрепена. За намаляване на праговете гласуваха едва 23 депутати, 65 бяха против, а 75 се въздържаха.

Така макар по-рано днес депутатите да намалиха броя на подписите, с които хората ще могат да инициират задължителен референдум, на практика изходът от подобно допитване остава почти обречен заради почти невъзможното постигане на валидност.

След това гласуване Янаки Стоилов от левицата заяви, че по-нататъшните дискусии и гласувания не са значими и особено смислени.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional