Свободата днес и тук 25 Февруари 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Наблюдатели: Конгресът на БСП - много шум за нищо

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Биляна Борисова

 

Много шум за нищо - така социологът Живко Георгиев обобщи десетчасовия конгрес на БСП в неделя, на който Сергей Станишев потвърди лидерската си позиция. Извън това, че Станишев предсказуемо получи подкрепата на повече от половината подбрани делегати, според Георгиев диагнозата на БСП остава същата и след форума - нужда от радикална промяна във всичко. "БСП започва да приема хапчета срещу болестта си, но дали те са верните и достатъчни ще проличи след време", коментира пред "Дневник" социологът.

Според Георгиев наличието на трима конкуренти - Младен Червеняков, Татяна Дончева и Янаки Стоилов, е проява на инстинкт за самосъхранение на БСП. Не така обаче мислят опонентите на Станишев, които не намериха противодействие на "конгреса на апаратните хватки". 

Намеренията им пропаднаха два пъти - веднъж, когато беше наложен избор ,и втори път, когато не успя замисълът на софийската организация Станишев да бъде оставен без конкуренти и така изборът да бъде осуетен, преценяват делегати. Така противниците на лидера не успяха да предизвикат извънреден конгрес, т.е. не си осигуриха време за кампания на свой избраник. В резултат

Станишев си осигури поне година начело на БСП - до следващото редовно заседание на този конгрес.

Лошият номер на опонентите на Станишев изиграла Татяна Дончева, която надценила възможностите си, разказа социалист. По думите му, за да разводнят анти-Станишев вота, в лидерската битка били "пуснати" Младен Червеняков и Янаки Стоилов, които до последно нямаха намерение да участват. Играта била да се стигне до балотаж, а за него столичните социалисти бяха инструктирани да пуснат невалидна бюлетина.

Тези ходове обаче били разгадани от верните на Станишев и с това се обяснява, че той така и не обяви пред конгреса "подавам оставка", което щеше пак да отпуши сценария извънреден конгрес.

Близки до Румен Овчаров прогнозират, че Татяна Дончева, която обяви, че е готова да прави нов ляв проект "върху или успоредно" с БСП и остана втора след Станишев със 129 гласа подкрепа, ще потърси реванш. Ще тръгне в страната, за да види дали би могла да привлече съмишленици, но няма да има успех, коментираха те. Не може да се бориш за лидер на БСП и да се опитваш да се харесаш на онези, които не харесват БСП. Татяна Дончева не пожела да каже подробности за новия си проект, но от думите й пред конгреса може да се съди, че мисли за гражданско движение.

На същия принцип тръгна и ГЕРБ - като сдружение. "Ха, Бойко Борисов в рокля", пошегува се съпартиец, който не вярва Дончева да бъде последвана от членове на БСП. Тя пък демонстрира задоволство от резултата и обяви, че го е постигнала сама, без подкрепата на Овчаров и Румен Петков.


БСП да намери силен работещ екип за изход от следизборната ситуация пожела вчера президентът Георги Първанов, който беше в Перник. А на всички партии препоръча промяна в модела на функционирането им, защото, ако в началото на прехода е имало сблъсък на идеи, сега в политиката има "чисто личностен сблъсък, който често се изражда в скандали".

Ден по-рано пък премиерът Бойко Борисов заяви, че БСП ни дърпа назад и докато я има, ще дърпа държавата. Неговото изказване дойде след повтореното и в неделя твърдение на Станишев, че хора от БСП, вместо да се държат като фигури на опозицията, тичат на "Дондуков" 1, в Министерския съвет.

 

От: http://dnevnik.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional