Свободата днес и тук 14 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Борисов обвини реформаторите в политиканство и несвършена работа (допълнена)

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Пламена Тодорова, http://clubz.bg

 

БСП остана на позицията си, че няма да подкрепи измененията в Конституцията. БДЦ каза "да"

Бойко Борисов Снимка БГНЕС

 

В политиканство и несвършена работа обвини премиерът Бойко Борисов партньора си в коалицията Реформаторският блок. Медиите, които пишат, че ГЕРБ и ДПС отново са в съглашателство пък Борисов нарече "медии бухалки".

Тази серия от обвинения бе стоварена по време на краткък брифинг в парламента след още по-кратката среща на премиера с лидера на БСП Михаил Миков. Двамата разговаряха едва 20 минути за това ще подкрепи ли Левицата на първо четене предложенията на управляващите за изменения в Конституцията. Както Клуб Z писа, БСП остана на позицията си - твърдо "не".

Миков заяви, че от левицата искат да се направи анализ на всички свързани с реформата закони и едва тогава да се види дали има нужда от промени, какви и трябва ли да се ремонтира и Конституцията.

"Ако започне да се прави такъв анализ, в един по-следващ момент ще подкрепим реформата", даде заявка лидерът на левицата.

Борисов обаче не се ядоса на социалистите, а на реформаторите, двигател и автор на текстовете. По собствените му думи лидерът на БСП го питал по много конкретни въпроси, на които Борисов не знаел как да отговори. Причината - самите автори на измененията нямали решение.

"Бях подведен, че много работа се е свършила, но се оказа, че през тези месеци само сме се информирали какво искаме да правим и за за доброто ни намерение, а повече се е политиканствало без да се поставят сериозните аргументи на масата, за да може основните политически сили да ни подкрепят", хвърли камък в градината на Блока Борисов.

Той бе и видимо бесен от някои вестникарски заглавия от тази сутрин, отразяващи вчерашните преговори с ДПС. Борисов нарече "медии бухалки" медиите, написали, че има съглашателство между ГЕРБ и Движението за имитация на реформа. Премиерът бе още по-конкретен - ставало въпрос за медии, собственост на газови посредници, печелещи милиони на година. Въпросните вестници "услужливо" били поставяни на челни позиции при прегледа на печата в сурешните блокове.

Тази груба атака е по адрес на в. "Сега", собственост на Сашо Дончев, изпълнителен директор на "Овергаз" . Днес колегите излязоха със заглавие "ГЕРБ и ДПС вече съвсем явно играят в един отбор", разказвайки за вчерашните совалки в парламента. "Премиерът се оказа по-склонен да подкрепи предложенията на ДПС, отколкото на своя коалиционен партньор и своя министър" (Христо Иванов), написа вестникът.

Борисов се заоправдава, че вчера ясно е заявил подкрепата си за един от основните моменти в реформаторския законопроект - колегиите, на които ще бъде разделен ВСС, да взимат самостоятелно кадрови решения, а не пленумът да има последната дума.

След срещата с БСП Борисов проведе такава и с БДЦ. Бившите хора на Бареков подкрепиха измененията в основния закон в този им вид, но гласовете им не са достатъчно, за да мине проектът в зала. 

След БДЦ Борисов се срещна и с Патриотичния фронт, но на излизане подмина мълчаливо журналистите. Съпредседателят на ПФ Валери Симеонов заяви, че е било взето решение да не се внася за гласуване текстът на управляващите, което трябва да стане този петък, докато няма нужната подкрепа. Днес по обяд се събира председателски съвет, на който да се обсъди има ли изход от задънената ситуация.

Днешните ранни събития се случиха на фона на традиционно напоследък два протеста, организирани под прозорците на Народното събрание - единият в защита на реформата в този й вид, другият - контрапротест.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional