Свободата днес и тук 19 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Два конгреса с общ извод и различни последствия

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Петя Владимирова

Пишещите в читателските форуми припомниха тези дни някогашния лозунг на БКП, с който навремето се майтапехме - за "двата конгреса" и "едната цел", когато се случеше нейният конгрес да съвпадне със съветския. Сега, когато съвпаднаха националните форуми на дясната и лявата партия (или етикетираните за такива), в случая СДС и БСП, втората част на лозунга спокойно може да се трансформира от "една цел" в "един извод".  Изводът е за нещо като синдром на имунна политическа недостатъчност с прогноза за все повече апаратен живот и

все по-малко електорална състоятелност

Този образ и подобие обаче далеч не означава еднакви последствия за традиционните политически опоненти на прехода. Както се казва, оттук пътищата им отново се разделят, но само едните изглеждат застрашени от най-лошия сценарий за бъдещето си.

Макар и по различен начин, духът на ГЕРБ непреодолимо витаеше във въздуха на двете конгресни зали дори когато липсваше в речите на ораторите. И на двата форума се казаха много тъжни и за двете партии истини, но това, което им придаваше или ги лишаваше от значение, е  кой точно ги казва. Защото не е едно и също дали една и съща истина се изрича от Татяна Дончева или Румен Петков примерно. Или пък - дали е някой изпечен апаратчик от столичното СДС, следващ  схема от типа на "реконтрадезинформацията", или "обикновен" активист от провинцията, загрижен от растящата демотивация на съмишлениците си.

Националната конференция на СДС се мъчеше да се представи като оценяваща собствени, на партията, успехи и провали през тази изборна година, както и близките си политически планове, заобикаляйки факта, че СДС беше (и е) част от "Синята коалиция".

Липсата на кураж да признаеш причините

 за едно или друго решение; кавгите кой е отговорен да не бъде издигнат собствен кандидат за столичен кмет на предстоящите избори, а да бъде подкрепен безусловно кандидатът на ГЕРБ; взаимното прехвърляне на вината между столичното СДС и централното ръководство в лицето на Мартин Димитров; обясненията, че все пак имало поставено условие за подкрепата и то било "изграждане на общи политики" за управлението на София, и т.н. издават усещането и на двете страни (лидера Мартин Димитров и СДС - София) за нещо "не съвсем в реда на нещата".

Подобна впрочем беше атмосферата и на националния форум и на другата партия от "Синята коалиция" - ДСБ, където опитите на отделни хора да провокират дискусия по същество се разбиха  в апаратната сплотеност, често бъркана с партийна дисциплина.

Наистина в политиката всичко може да се мотивира - надали в друга област на битието важи с толкова неувяхваща слава старата притча за целта (да се мине по моста) и средствата (ако ще да е нужен и съюз и с дявола). Само че каквито и обяснения да дават двете сини партии за поведението си, те едва ли биха имали някакво значение за симпатизантите им извън апарата. А това не предвещава нищо добро за политическото им здраве.

Апаратите - разделени като в СДС или горе-долу единни като в ДСБ, би трябвало да си дават сметка, че

за първи път посегнаха доста грубо и с неубедителни съображения

на единствената причина да съществуват - подкрепата на една сериозна не заради големината си, а заради привързаността си към принципите си прослойка от обществото, представена най-много тъкмо в столицата. С друго "Синята коалиция" на практика не разполага - тя не е в радара нито на мощните спонсори, нито на широките народни маси, а по-точно: недолюбвана е и от двете групи.

Вляво БСП  "пак блести" поне в собствените си очи, облагодетелствана от липсата на желаещи да завземат територията й. Именно този факт е най-същественият фактор, отличаващ актуалните състояния на старата десница и вечната левица. И предпоставящ характера на техните вътрешни битки и терзания, както и на визиите им (или липсата на такива) за оцеляване.

Може в БСП да се карат и бият, Станишев може да пада и да става с 60 процента подкрепа, фигуриращият в справките на службите на МВР за връзки с проверявани от същите му подчинени служби лица и фирми Румен Петков може да разсмива мислещите леви избиратели с менторските си приказки за морал и честност... Може БСП да се самоназовава лява и социална, а да води диаметрално противоположна политика... Всичко може.

Но докато в БСП кипят вътрешните противоборства, никой не напира да я измести - кой знае защо "лява" ГЕРБ, "Атака", НДСВ, РЗС и т.н. така и не се родиха въпреки тежката социална цена на прехода. В този смисъл тактиката на "Синята коалиция" за оцеляване под слънцето въобще, а в случая - чрез отказ от кандидатура за София, със сигурност ще подпомогне БСП за ролята й, дори само формална, на единствена опозиция, към което тя силно се стреми. Което ще рече - разпознаваема за избирателите.

Това е недостатъчно, разбира се, но доста необходимо условие за продължаване на политическото битие. А и 20-годишният вече период на най-новата ни история показва, че неизменният провал, до който стигат управленията на социалистите, не ги гони от сцената. Те

винаги остават - като куклите неваляжки 

и винаги се изправят,  готови за поредния управленски провал...

И ако оттук нататък може да се очаква нещо по-различно, то вероятно ще е в разиграването на един доста труден за изпълнение политически спектакъл - конкурентната битка между ГЕРБ и БСП. При устойчивия разпад на ценностното триединство, свързващо партиите, политиките и избирателите им, изходът от такава битка е в още по-голяма степен непредвидим. 

На 20-ата година от демокрацията се оказваме сякаш пак "в началото". Доста символно... Дано поне не стигнем до периода на гласност и преустройство...

От: http://dnevnik.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional