Свободата днес и тук 21 Февруари 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

"Новата" съдебна реформа не е беззъба. Тя е опасна

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Росен Босев, http://www.capital.bg

 

Предложеният нов проект ще засили капсулирането на прокуратурата и влиянието върху съда

 
  •  
 

Идеята за нов законопроект беше представена днес от премиера Бойко Борисов

© Анелия Николова
 

Победа за статуквото. Това е най-краткото описание на последното развитие около конституционните промени, които трябваше да преформатират модела, по който се управлява съдебната система. Внесеният преди два месеца от депутати от управляващото мнозинство проект за изменение на съдебната власт е на път да бъде изоставен, а вместо него да бъде внесен нов, написан от ДПС.

В кофата за боклук отиват текстовете, които предвиждаха явно гласуване при кадровите решения на съвета, въвеждането на механизъм за отчетност на прокуратурата, разширяване на субектите, които могат да сезират Конституционния съд.

Запазено е единствено разделението на Висшия съдебен съвет (ВСС). То също е привидно. Първоначалната логика в разпределението в двете колегии - съдийска, в която мнозинство имат съдиите, избирани от съдии, и прокурорска, в която мнозинство имат избраните от парламента (като форма на контрол над държавното обвинение) е изоставена.

В новия вариант се предлага в съдийската колегия съдиите, избирани от съдии, да са малцинство, а парламентарната квота, заедно с председателите на ВАС и ВКС, съставляват повече от половината от членовете. В прокурорската квота главният прокурор и членовете, избирани от прокурорите и следователите са шест (които де факто и де юре са изцяло на негово подчинение), а от парламента - пет.  Подобно положение ще доведе до допълнително капсулиране на държавното обвинение и засилване на едноличния контрол на главния прокурор. В същото време новото разделение в съдийската колегия ще доведе до засилване на политическото влияние над съда.

ИлюстрацияВторото и последно запазенo предложение в новия проект - за прехвърляне на правомощия по проверка за почтеност на магистратите към съдебния инспекторат, е запазено, но само в едната си част. Отпаднала е идеята институцията да бъде разделена на съдии и прокурори, за да се гарантира независимостта на гилдията. По този начин Инспекторатът към ВСС, чийто състав ще бъде подновен през есента от парламента, може да се превърне в още един лост за политическо влияние над съдебната система.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional