Свободата днес и тук 25 Февруари 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Нито ‪#‎КОЙ‬, нито ‪#‎СВОЙ‬

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Гроздан Караджов, http://clubz.bg

 

Идва ред на промени в Закона за съдебната власт

Ако не променим правилата, съдебната система със сигурно ще я управлява ако не #КОЙ, някой друг #СВОЙ. Снимка БГНЕС

Гроздан Караджов

"Тази съдебна система трябва да се закрие. Всички съдии и прокурори да се уволнят. Да минат поне 50 г. И тогава отново да я направим, с чисто нови и неопетнени хора. Иначе няма оправия."

Това ми каза един приятел в момент на безсилие, като загуби сравнително елементарно и ясно дело, по което потроши години, нерви и пари.

Идеята е изкушаваща, но очевидно нереалистична. Хората имат нужда от справедливост и от независим арбитър в техните спорове непрекъснато - ваканция за ремонт на системата не се допуска. Ако не променим правилата, и след 50 г. съдебната система ще е все така прогнила. Може да не я управлява точно този #КОЙ, но със сигурност ще е някой #СВОЙ. И споровете няма да се решават по закон и по съвест, а според банковата сметка.

Няма нужда да чакаме 50 години, за да започнем на чисто. Трябва да започнем да променяме правилата сега и веднага. По обективни причини това не може да стане с революция, колкото и да ни се иска. Ще стане с бавна, мъчителна еволюция, съпроводена с много политически битки, емоции, скандали и компромати.

В тази дълга битка промяната на Конституцията е само първата стъпка. Тя е и най-сложната за реализиране от гледна точка на действащото законодателство - за да се съберат поне 180 гласа в парламента, са нужни компромиси, отстъпки, хладнокръвие, временно преглъщане на гордостта и гнева.

Капитулацията е ефектна, но не е ефективна. Защото означава блатото да си остане за неопределено време, порочните практики да продължат да се множат, а честните и съвестни магистрати да бъдат предадени. А те не са никак малко. Просто в момента не се допуска те реално да влияят върху решенията, засягащи цялата съдебна система. И никога няма да имат този шанс, ако не бъдат направени дори и тези минимални поправки в Конституцията.

В този смисъл гласовете на ДПС в подкрепа на промените са по-малкото зло. Още повече, че в хода на дебата стана кристално ясно #КОЙ какви позиции защитава и къде са му слабите места, които не желае да бъдат ударени.

Идеалната възможност позициите му да бъдат разклатени са промените в Закона за съдебната власт. Там са много по-съществените промени за освобождаване на съдебната система от зависимостите, които определят вземането на ключовите решения. И те са следващата стъпка, която трябва бързо да направим.

Отсега може да се прогнозира, че съпротивата ще е титанична. Но вече не е нужно конституционно, а обикновено мнозинство за прокарване на поправките. Т.е. управляващата коалиция има сама необходимите гласове за радикални реформи. Просто трябва да отстоява последователно принципите, които вече е приела със стратегията за съдебна реформа. И всеки депутат от всяка партия ще избере от коя страна на барикадата да застане - на статуквото или на реформата.

----

* Коментарът на Гроздан Караджов е от фейсбук. Подзаглавието е на Клуб Z.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional