Свободата днес и тук 12 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Осакатяването на референдума и от ГЕРБ и Блока: заради изненадващи колебания

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://clubz.bg

От партията на Бойко Борисов обвиниха коалиционния си партньор в некоректност

Президентът Росен Плевнелиев остана само с един въпрос. Снимка Веселин Боришев

Клуб Z

ГЕРБ и Реформаторският блок заедно "осакатиха" референдума, под който сами са се подписали, а ГЕРБ обвини Блока за това. След като стана ясно, че от трите президентски въпроса остава само най-безобидният и трудно реализируем, двете партии в коалицията се оправдаха с изникнали в последния момент колебания и с... проблеми с пулта за гласуване.

Както Клуб Z писа, от трите въпроса "Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?", "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?" и "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?" остана само последният.

Останалите не бяха приети и това стана с помощта на реформаторите, които гласуваха "против" и "въздържал се", но и с тази на ГЕРБ, чийто депутати мистериозно изчезнаха при гласуването на въпроса за задължителното гласуване и така не можаха да се съберат достатъчно гласове "за". Отделно групите и на Блока и на АБВ днес гласуваха в доста намален състав.

Изпаряването на двадесетина депутати от ГЕРБ между двете гласувания на въпроса бе решаващо. При първото гласуване на текста за задължителния вот 80-гербери го подкрепиха, което му осигури приемане с общо 98 гласа. Филип Попов от БСП обаче поиска прегласуване и изведнъж, за по-малко от минута, хората на Бойко Борисов станаха 55. Така текстът отпадна. 

Герберите подкрепиха държавния глава за мажоритарния вот, но тук показно направиха реформаторите. - Гласуваха "против" и "въздържал се". Така на финала таблото показа "89 "за", 85 "против" и 22 "въздържал се" и въпросът не мина.

И последваха обясненията:

Реформаторът Петър Славов обясни, че депутатите от групата му са гласували по съвест и не е имало предварително решение за подкерепа или неподкрепа на въпросите. После обаче, в противоречие на собствените си думи, допълни, че що се отнася до мажоритарния вот, от Блока гласували "против" понеже не бе прието тяхното предложение за редакция на въпроса. По отношение на задължителния вот в групата имали шарени мнения - някои били "за", други смятали, че е противоконституционно.

Славов все бе принуден да признае, че и реформаторите са се подписали в подписаката, която се събира преди година от Инициативен комитет за внасянето на същите тези нередактирани въпроси на президента за разглеждане в НС. И подложен на въпросите защо тогава не ги подкрепихте, вдигна рамене:

"Референдум ще има. Най-малкото за електронното гласуване".

От средите на ГЕРБ пък дойде любопитно обяснение. На въпрос към председателя на правната комисия Данаил Кирилов къде се изпариха 20-ина депутати на партията, той отвърна: 

"Един колега каза, че от миналата седмица има проблеми с пулта за гласуване".

Яснота внесе председателя на групата Цветан Цветанов. Цветанов първо обвини реформаторите:

"Не беше коректно".

По думите му по отношение на мажоритарния вот, е било "ясно заявено" на депутатите от РБ, че тяхното предложение за редакция няма да мине и в ГЕРБ са живеели с мисълта за реформаторската подкрепа.

"Начинът, по който демонстративно гласуваха в "против“ и "въздържал се“, не беше коректно спрямо тези 570 000 гласа, които събираха подписите и участваха в тяхното внасянето. И те участваха в подписите", напомни и зам.-шефът на ГЕРБ по адрес на реформаторите.

Но оказа се, също като тях и в партията на Росен Плевнелиев имали колебания за задължителното гласуване, под което са се подписали иначе преди година. Или поне така Цветанов обясни как между двете четения част от депутатите от ГЕРБ са сменили мнението си.

А из парламентарните кулоари се правеха догадки дали провалът на 2/3 от референдума не е част от сделката с ДПС в замяна на подкрепата му за съдебната реформа. Движението има основание да се притеснява от задължително гласуване. А явно на всички партии не им допада идеята за мажоритарен избор.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional