Свободата днес и тук 25 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

24 развалени пулта. Поименно

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
ПЛАМЕНА ТОДОРОВА, БОРИСЛАВ КРЪСТЕВ,

 

Ето кои депутати от ГЕРБ пропуснаха да гласуват втория въпрос за референдума

Снимка Веселин Боришев

Клуб Z


24 депутати от ГЕРБ обърнаха с фиктивното си отсъствие гласуването на собствения си референдум. Във вторник парламентът, с активната подкрепа на най-голямата партия, буквално осакати инициираното от издигнатия от нея президент Росен Плевнелиев допитване до народа. ГЕРБ помага и при събирането на подписите, за да стане референдумът задължителен.

От трите въпроса "Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?", "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?" и "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?" остана само последният.

Съвсем видимо герберите бламираха въпроса за задължителното допитване. При първото му гласуване 65 от тях гласуваха със "за", но при поисканото прегласуване, няма и минута по-късно, рязко се стопиха до 55. Т.е. 10 депутати просто се изпариха и така въпрос номер две не мина. 

Ето кои са те:

Анна Александрова, Валентин Николов, Валентин Радев, Джема Грозданова, Дончо Баксанов, Кирил Калфин, Корнелия Маринова, Милена Дамянова, Нели Петрова и Снежана Дукова.

При първото гласуване на този въпрос със "за" гласуваха общо 98 депутати. Против бяха 58, а 25 се въздържаха. Така текстът бе приет, тъй като тези 98 "за" са повече от 83 (сборът на тези, които са "против" и "въздържал се"). От тези 98 "за", 65 бяха от ГЕРБ.

При прегласуването обаче се оказа, че "за" са общо 80 народни избраници, против бяха 59, а 25 се въздържаха. 55 от тези "за" бяха депутати от ГЕРБ. Но липсата на 10-те от първото гласуване очерта резултат 80 "за" срещу 84 "против" и "въздържал се" и така въпросът не мина. 

Други 14 депутати на ГЕРБ пък са гласували по останалите въпроси за референдума, но по точно този са се изпарили. Ето ги и тях:

Теодора Георгиева, Стефан Дедев, Руслан Тошев, Ралица Ангелова, Петя Аврамова, Любомир Христов, Кирил Котев, Ирена Коцева, Евгени Стоев, Димитър Танев, Галя Захариева, Даниела Савеклиева, Владислав Николов, Александър Ненков.

Съдейки по обясненията на шефа на правната комисия в НС Данаил Кирилов (ГЕРБ) и на съпартийката му Десислава Атанасова, пултовете за гласуване на поне първите 10 народни избраници от ГЕРБ са се развалили точно в момента на ключовото гласуване.

А на другите?


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional