Свободата днес и тук 25 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Нов, независим медиен проект в България? Може(м)!

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иво Инджев, http://ivo.bg

 

В България човек и дълго да е принуден да живурка, все някога ще се изправи заради едната гордост, че все пак е опитал- ако е горд, че е човек, европеец и българин. В тази градация, според личните ми схващания, опониращи на деградацията да се изтъква най-напред нацията, след това европейската й принадлежност и едва накрая да се поставя човечността.

 

        Като посветен в подготовката на едно ново начало в рамките на една стара травма на иначе младата ни демокрация , имам честта да представя на читателите на ivo.bg едно човешко усилие на съмишленици, амбицирани да опитат да се изправят.

 

        КОЙ, защо, как ( но не и кога все още )? Ще научите от текста на Иво Беров и Васил Василев.

 

 

Уважаеми хора. Възроди се една надежда отпреди няколко години. Надеждата, че можем да създадем независима медия –вестник, първоначално седмичник, после всекидневник, после, когато всичко тръгне добре дори радио и телевизия – защо не.

Ние – това сме хората, които искаме в България да има смислен, умен, почтен и добре списван вестник. Вестник, който ще е независим от користни влияния –икономически, корпоративни и политически.

Основната идея за създаването на такъв вестник доста подробно е обяснена тук – как могат да се съберат пари за вестника, какво ще представлява той / с дясна насоченост, разбира се, нека да няма недоразумения /, как може да се стопанисва, как да се издържа, как да се разпространява и всичко останало почти. Всичко това е описано тук :

http://ivoberov.blog.bg/politika/2011/06/29/da-doidat-istinskite.773746

http://ivoberov.blog.bg/politika/2011/04/25/vyzskresenie-i-pogrom.735702

http://ivoberov.blog.bg/politika/2011/07/15/kak-se-posreshta-beia-pashata-premiera-i-vyobshte-nachalnika.783609

 

 

Какво се случи оттогава. Случи се и нещо добро. / За лошото и сами можете да се досетите/ Всички десни и не само десни и по-малко десни, известни и по-малко известни, но даровити журналисти, политолози, социолози и въобще тълкуватели на обществения и политическия ни живот, нека не ги изброяваме, заявиха, че с удоволствие биха участвали в създаването и списването на вестника.

Нещата обаче замряха просто защото не се намери човек, който да се заеме с организацията на това, ще си позволя да го нарека – добро и похвално дело.

Сега обаче (почти четири години по-късно) такъв човек се намери.

Той се казва Васил Василев. Съвсем млад е, току-що завършил гимназия, известен в научните (и не само) среди с множеството златни и сребърни медали, както и с челни места в национални и международни конкурси и състезания по математика, роботика, проектни разработки и други. Активен гражданин още от протестите срещу правителството на Пламен Орешарски.

 

Повече информация за него може да намерите и на фейсбук страницата му:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100003513661680&fref=ts

 

Под негово ръководство написахме и едно обръщение към всички съпричастни на това начинание.

Но още преди да го прочетете, ако решите да го четете, разбира се, искам да засегна най-трудната част на делото. Намирането на средства. Парите и финансирането.

Идеята е те да се съберат на основата на акционерно дружество или ООД, така че никой на няма контролен пакет акции, или дялове, които биха му позволили да предопределят политическата насоченост и съдържанието на вестника.

Изчисленията показват, че за да тръгне вестникът са необходими около 50 хиляди лева. Което означава, че ако петдесет души дадат по хиляда лева вестникът ще тръгне. Или сто души по петстотин лева. Или петстотин по сто.

Нещо напълно осъществимо.

Но за да разберем как да подхванем работата по- нататък, трябва да имаме поне една обща представа колко хора са склонни да вложат пари във вестника и с каква сума можем да тръгнем .

И тук можете да помогнете, ако желаете, разбира се. По два начина. / Не в никакъв случай не става въпрос за даване на пари веднага или кеш /

Първо: – като попитате, проверите и ни съобщите кой би дал пари за начинанието и колко би дал.

Второ : – Като разпространявате новината за начинанието по всички възможни начини.

Между другото ще приложим такива начини за събиране на средства, че никой по никакъв начин да не може да бъде измамен. Ако искате по-подробна информация за самата организация и гаранциите за прозрачност може да пишете директно на Васил или на мен (Иво).

Моля, изпращайте съобщенията си на следните адреси : ivooberov@yahoo.com, vassil.vassilev7@gmail.com

И ако нищо не стане – значи толкова можем и се примиряваме с писаниците и изданията на Пеевски, неговите подобни и неговите производни. Но този път наистина имаме потенциала и подкрепата на повечето известни автори от дясното пространство и зависи само от всички нас.

А ето и едно допълнително обръщение, което сътворихме заедно с Васил Василев и под негово ръководство.

 

Знае се, че медийната среда в България е управлявана от няколко фамилии и корпорации, фамилии, които искат чрез медиите си да упражняват натиск върху всяко правителство или институция, която не угажда на техните лични или корпоративни интереси. Бавно, но усетно българската обективна журналистика изчезна и остана само тази, която обслужва тези корпоративни интереси – вулгарната, лъжлива, некомпетентна и манипулативна.

Свободата на медиите в България продължава да се влошава и тя вече е на 106-о място от общо 180 държави, включени в годишния Индекс на свободата на пресата за 2015 г. на международната организация “Репортери без граници”. Само за сравнение – през 2006-та година България е била на 35-то място от 161 държави. Сега по състояние на медиите България е зад Гвинея, Тимур и Бутан, почти на едно равнище с Конго. И, разбира се, в Европейския Съюз България е с най-слаби показатели в това отношение.

Възниква и въпросът: Какво стана с умните, честни, начетени и почтени журналисти, които не се съгласиха да участват в процеса на тоталното обезличаване на медийната среда у нас? Отговорът е ясен и проследим – те бяха маргинализирани и заклеймени.

Но сега с голямо удоволствие, воля и вдъхновение се свързах (аз съм Васко, току що завършил училище, състезател по математика, информатика и роботика, представял България на различни международни състезания и печелил награди) с мнозина от тези журналисти и те изразиха съгласие да участват в проект за нова – свободна, демократична и независима медия, която да отсрами родната медийна среда от позорното й 106-то място в последните класации за свобода на словото и да върне на обикновения любознателен и умен читател удоволствието от четенето на обективна, независима, честна, гледаща към бъдещето журналистика. Става дума за нов седмичен вестник. Като начало.

Но този нов седмичен вестник няма как да стане реалност без Вашата подкрепа. Затова с цялото ни уважение се обръщаме към Вас за помощ, за да осъществим тази идея. Вестникът има нужда от парично вложение в размер около 50 000 лева, за да стартира, като отчитането за средствата ще става по изключително прозрачен и честен начин. Форматът ще е Дружество с ограничена отговорност като никой няма да има преимуществен дял, за да се избегнат едностранчиви влияния.

Вие бихте ли участвали в това начинание и как? Бихте ли отделили средства, за да поставим началото и колко бихте дали? Бихте ли се свързали с ваши познати, които биха помогнали? Отговорете ни по електронна поща на vassil.vassilev7@gmail.com и ivooberov@yahoo.com . Mоля, изпратете това обръщение на други, които ще откликнат. Благодаря!


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional