Свободата днес и тук 14 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Хроника на една подменена проверка

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.clubz.bg

 

Как проверка за бетониране на крайбрежието се изроди в хайка срещу спящи на палатка

Синеморец. Снимка Уикипедия

Клуб Z

Хайките за т.нар. диво къмпингуващи на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ), инспирирани от Национална асоциация Българско Черноморие (НАБЧ), може и да приключиха, но не и страстите около тях. Възникнаха множество въпроси как така държавата бе сезирана от една единствена организация с интереси в хотелиерството и ресторантьорството и мигновено реагира, но си затваря очите за множество други сигнали, свързани с незаконното строителство например. Все още няма отговор и на въпроса как проверката на ИАГ, която в началото трябваше да е проверка за бетониране по крайбрежието, изведнъж се изроди в хайка за спящи на палатка.

Както Клуб Z писа, в началото ИАГ може и да е имала намерение да си сътрудничи с неправителствения сектор в маркирането на незаконно строителство, видно от писма на Агенцията, но в крайна сметка тази идея се е стопила до простичкото: да "картираме дивакуващите".

От коалиция "За да остане природа", в частност "Да спасим Карадере", публикуваха "хроника на една подменена проверка". От нея става ясно как държавата мистериозно сменя предмета на проверките, отказвайки се от намеренията си да търси застрояване, а на финала екоорганизациите дори са били изхвърлени от кореспонденцията и сменени с НАБЧ.

Ето я и хронологията на кореспонденцията:

• На 20.09.2014 г. Заместник-министър на земеделието и храните Георги Костов представя пред екологични организации предприетите мерки за по-ефективно управление на горите. Една от мерките е кметовете да бъдат задължително уведомявани за планираната сеч и информацията да е публична. В съобщението до медиите, качено на сайта на МЗХ не се споменава нищо за къмпингуване. 

• На 21.09.2014 г. Национална асоциация „Българско Черноморие“, разпраща съобщения до електронни регионални медии, в които има влияние, подменя темата на срещата и гръмко обявява намеренията на институциите за пълна забрана на дивото къмпингуване. Остава въпросът в какво качество НАБЧ е взела участие в срещата на министерството с екологични организации и до кога институциите и медиите ще си затварят очите и легитимират псевдо граждански организации и псевдо граждански инициативи. 

• На 24.09.2014 г. Гражданска инициатива „Да спасим Кара дере“ изпраща писмо до МЗХ и ИАГ, в което настоява институциите да се разграничат от подмяната на фокуса на срещата и изказва готовност за сътрудничество във връзка с евентуални мерки за ограничаване на негативни практики по прилежащите на плажовете горски територии. На тези писма няма отговор, както няма и реакция на опровержение. 

• На 02.10.2014 г. Гражданска инициатива „Да спасим Кара дере“ и още седем организации – екологични НПО, получават от ИАГ писмо с информация за предстоящо извършване на проверки на горски ивици, съседни на плажове, на базата на „зачестили сигнали за незаконни къмпинги“. В отговор, „Да спасим Кара дере“ изразява готовност да вземе участие в проверката със свои представители, както и да взима участие в бъдещите инициативи по темата. Кореспонденцията спира до тук – официално уведомление от ИАГ за конкретна проверка, за каквото има намерения в първоначалното писмо, така и не е изпратено. 

• На 26.06.2015 г. само една от първоначално уведомените НПО – Българска фондация „Биоразнообразие“, получава последващо писмо от ИАГ. Освен до тях, писмото е адресирано и до НАБЧ, които липсват като получател в първото писмо – вероятно защото именно те са подали първоначалните т. нар. „зачестили сигнали“. Предметът на това писмо от ИАГ е: „Незаконно строителство по Черноморското крайбрежие“ и агенцията иска от двете организации да изпратят предложения за конкретни райони/обекти, които желаят да бъдат проверени. 

• С писмо с вх. №ИАГ-24424/14.07.2015 г. НАБЧ изпращат списък с места, където хора практикуват свободно къмпингуване. 

• С писмо от 22.07.2015 г. БФБ изпращат аргументирано предложение за проверка на незаконни строителни обекти в Странджа, Иракли и община Несебър. 

• Проверката е осъществена през последната седмица на юли 2015 г. само и единствено по списъка на НАБЧ! Списъкът с незаконни строежи на БФБ не е проверен. Нощните проверки са извършени по арогантен и стресиращ за хората начин – като към престъпници, без никакво правно основание. 

• Официален протокол от извършените проверки с подписи на всички присъстващи предстои да се изготви. Разполагаме единствено с проекто-документ с дата 28.07.2015 г., в който изброените констатации от проверката са смехотворно незначителни на фона на грандиозно раздухания по медиите проблем за „унищожение на Черноморието от дивите къмпингуващи“. 

• Резултатът от проверките на незоконното застрояване става описание на местата с разположени палатки. На 30.07.2015 г. ИАГ публикува на сайта си съобщение до медиите, което не само, че е некоректно (терминът „незаконно къмпингуване“ е грешен от правна гледна точка и изваден от контекст), а и е изцяло в духа на поръчковите прессъобщения на въпросната т. нар. асоциация. 

• Заповедта на Изпълнителния директор на ИАГ за проверките, цитирана в гореспоменатия Протокол, не е показвана или изпращана на заинтересованите страни, липсва и на сайта на агенцията, където по принцип се публикуват всички документи. 

• Резултатът от същите проверки на МОСВ, разпратен в съобщение до медиите на 31.07.2015 г. е, че не са открити нарушения, поставени са информационни табели за защитените зони. 

"Как се получава така, че една необходима проверка, е опорочена от организация, създадена с цел да отвлича общественото внимание от същинските проблеми по Черноморието и в горите – незаконното строителство, мащабната сеч, бракониерството, умишлените палежи и незаконни локални сметища, за да могат определени кръгове да продължат да строят имотните си комплекси, които нямат нищо общо с устойчивото развитие на туризъм?", питат от Коалицията по адрес на НАБЧ и настояват държавата да се самосезира и по нейния списък.

Нещо като "право на отговор" 

От Асоциация "Българско Черноморие" пък очевидно са се засегнали от говоренето срещу й, защото днес членът на управителния й съвет Тодор Георгиев използва нещо като "право на отговор" и 17 минути отговаря по БНР. Поводът - предаване от предходния ден с участието на Мария Кавлакова, която определи хайките като поръчкови.

Георгиев отрече асоциацията му да е давала поръчка на държавна инстиция да прави проверки на бивакуващите.

"Нашите действия са от една година, на собствени разноски сме картирали дивакуващите, внесли сме от една година писма до всички институции. Ние сме регистрирани като сдружение с нестопанска цел. Така че нашето не е поръчка категорично", мотивира се Георгиев.

А на въпрос на водещата как си обяснява тогава, че една година държавата не е реагирала, започна упражнения по стил.

"Не мога да отговарям за държвата защо сега е реагирала, тъй като аз съм част от държавата - гражданин. Така че ако въпросът е защо институциите не са реагирали, моля ви, обърнете се към тях. Не мога да отговарям тъй като не съм държавен служител, не съм и държавна институция."

След което разви конспиративна теория, правейки паралел между диво къмпингуващите и ромските гета, умишлено забравяни от държавата и финиширайки с мотото, че не може хората да ходят безплатно на море, трябва да си плащат:

"Страх - от хора, които са приели, че ползването на чуждото е напълно нормално в нашата държава; страх - от хора, които са приели, че те са гурувците на опазването на околната среда; страх от това, че много отдавна е поставено условие в нашата държава да се създадат нови - успоредни на циганските гета. Защото правилата са едни и същи. Както държавата си затваряше очите в циганските гета, че има безработица, че няма образование, че има глад и оттам нататък да се оправят както могат, по същия начин и тука искаме да ходим безплатно на море".

За тези, които ходят на море без да си плащат, допълни:

"Същите тези хора протестират срещу всяко разрешение на архитект на морска община за изграждане на огради".

За последно една такава ограда искаше да сложи собственикът на имоти на "Карадере", който планира да гради там "луксозен къмпинг" за близо 2000 души. Но за въпросната ограда има доклад на същите тези държавни институции, за които г-н Георгиев говори, като в него се казва, че ще се навреди на местообитанията в местността.

По въпроса с това, че в действителност законът не позволява на собствениците на гори да правят заграждения в тях, а в същото време много къмпингуващи се настаняват в частни имоти, необозначени като такива, членът на УС на НАБЧ даде рецепта:

"Първият проблем е, че собственикът трябва да може да се разполага с имота и да може да прави на него това, което му разрешава законът. Ако това нещо бъде допуснато, единият проблем е заминал. Всеки ще знай, че там има частен имот. Вторият проблем - общинските имоти са на разпореждане на общината. Ми тези хора да бяха отишли да питат в общината "Ний може ли тука да са разположим"." 

Водещата и Георгиев влязоха и в спор за риска от възникване на пожари при дивото къмпингуване и по-точно за това дали клечката всъщност не драсват псевдо екоорганизации, за да бъдат обвинени летовниците на палатка.

"А, не, не, не, не, той от дядо Боже беше запален", потхвърли с ирония Георгиев.

Водещата посочи, че има хора, които може да имат много причини да правят това.

"Ма може, бе, може, бе. Може и от Ал Кайда да са, знам ли. Но не и тези, които палят най-редовно. То те са изключени", последва отговор.

Това, за което и двамата спореха бе пожарът в бадемовата горичка над Иракли преди няколко години. Тогава, случайно или не, на мястото на събитието се оказа НАБЧ. Тя бе и снимала пожара и написала и разпратила прессъобщение до медиите, в което се казваше, че къмпингуващите са запалили гората.

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional