Свободата днес и тук 25 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Посланиците в Анкара и Вашингтон забъркани в изборни измами?

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
mediapool.bg

Външният министър Румяна Желева съобщи, че е възможно мандатите на посланиците ни в САЩ и в Турция - Лъчезар Петков и Бранимир Младенов да бъдат прекратени предсрочно. Желева каза в интервю за в. "24 часа", че в момента МВнР провежда дисциплинарно проучване в двете ни задгранични мисии.

Основният проблем във Вашингтон били загубени изборни книжа от парламентарния вот. Посланик Петков твърди обаче, че документите от изборите, които бяха подготвени за дипломатическа поща за София, са били изхвърлени погрешка от чистачката и мъжа й, но "не може посланикът да бъде винен за това".

В Анкара пък ставало дума за други неща, но вътрешното дисциплинарното производство срещу посланика ни в Турция е по-напреднало.

"Не искам да влизам в подробности, но още на 7-ия ми ден в МВнР разбрахме за тези нарушения, назначихме вътрешна проверка във всички държави и след като тя приключи, незабавно изпратихме документите на прокуратурата. Не случайно външното министерство е страна по делото в Конституционния съд за изборните нарушения, защото се оказа, че много институции не са си поискали въобще изборните книжа и едва ли не само ние ги имаме", посочва Желева.

В Конституционния съд вече бе заведено дело за касиране на вота в Турция, а Външно министерство още през август предаде на прокуратурата данните за констатирани нарушения при организацията на изборите зад граница.

За изборни нарушения проверява и временна анкетна парламентарна комисия.

Българите зад граница гласуваха в 274 избирателни секции зад граница, близо половината разкрити в Турция. ДПС спечели убедително вота зад граница с 61.18% от всички гласове.

Според неофициална информация на Mediapool посланикът в Анкара Бранимир Младенов се проверява за неправомерно разкриване на секции. Законът предвижда в населени места в чужбина, където няма българска мисия, избирателни секции се образуват при не по-малко от 100 заявления за гласуване и по преценка на посланиците и консулите, независимо дали са набрани необходимия брой заявления.

Районна прокуратура-Добрич обяви наскоро, че проверява случай, при който 59-годишна жена не е успяла да упражни правото си на глас, тъй като се е оказала, че е попаднала в забранителния списък на МВнР заради издадено на нейно име удостоверение за гласуване в Турция. В хода на проверката обаче било потвърдено, че жената не е напускала България. В избирателния списък на секция в Истанбул срещу единния граждански номер на жената е вписано друго име. Според разследващи е възможно в Турция да са били разкривани избирателни секции с фалшиви данни.

Желева може да оттегли кандидатурата си за ЕК

Външният министър Румяна Желева обяви, че депутати в Европейския парламент, включително и български, правят коалиция срещу избирането й за еврокомисар.

"Но тази битка не е срещу мен, а срещу България", казва Желева. Тя твърди, че не се състезава със сегашния български еврокомисар Меглена Кунева, но отбеляза, че се създава впечатление за напрежение между лобитата в Европарламента, спори се кой е по-харесваният кандидат.

"Не случайно номинирането на кандидатите се прави от правителството на съответната страна, защото еврокомисарят е изразител на неговата политика, на визията, която това правителство има за развитието на ЕС. Така че аз не се страхувам от конкуренция. Но не оставайте с впечатлението, че съм се предложила сама. Напротив, чувствам се страшно комфортно като външен министър. Аз бих могла да се откажа, ако ме помоли премиерът, никакъв проблем нямам", казва Желева.

Тя припомня, че България е поискала в следващата Еврокомисия ресор "Разширяване", но в същото време "няма ресор, от който да се обидим". В същото време Желева отбеляза, че "не би било почтено, ако кажа, че всичко ще ми хареса".

"Затова в предварителните ми разговори с премиера Борисов казах, че бих работила с удовлетворение и желание в областта на външната политика", посочи Желева без да коментира дали би приела да оглави друг ресор в ЕК, който не е външнополитически.

Либерали и социалисти в ЕП възнамеряват да отхвърлят номинацията на Румяна Желева за еврокомисар поради "недостатъчни професионални качества", твърдят източници от ръководствата на двете политически групи в ЕП, цитирани от "Дневник". От Европейската комисия потвърдиха, че знаят за тази вероятност.

Междувременно Желева, която до този момент няма нито една истинска изява или изказване като на външен министър, а публично тази роля е иззета от министъра за българите в чужбина Божидар Димитров, отрича да има конфликт между тях двамата. Пред в. "24 часа" Желева твърди, че са в отлични отношения и не са имали противоречия.

Външният министър казва още, че за пръв път чува за лансираната от Божидар Димитров идея за облекчени процедури за възстановяване на българското гражданство на всички българи от територии, които в периода 1941-1944 г., която според неофициална информация е в основата на обтегнатите отношения между Желева и Димитров.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional