Свободата днес и тук 25 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Богатият Първанов и подставените му деца

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   

 

Политици с (не)чисти ръце, хладен ум и горещо сърце по цял свят се стараят да използват подставени лица. Нашият президент Георги Първанов обаче е уникат с практиката да използва собственото си семейство. Да използваш децата си за реализиране на скътаните си ресурси, натрупани от власт, е характерно за диктаторите, автократите и автокрадите.

Какво ли е да си на 27 години, като синът му Ивайло, придобил на невръстна възраст луксозен хотел в Кюстендил и вече да си сред посветените в нещо, което при доказване от съответните власти е подсъдно?

Ами батко му Владимир, който е пилотен проект в това отношение със също толкова скъпия и луксозен хотел “Белчин гардън”?

Ами съпругата Зорка, тази блага жена, която е в същия семеен бизнес за милиони, в който родителите изведнъж се оказаха принудени да си признаят, че имат  “достатъчно пари” , за да помогнат на детето си да си купи спа хотел.

Навремето в притежаваната от Тодор Живков държава имаше виц, че обикновеният тъст подарява на зет си телевизор, а необикновеният- телевизия. Визираше се Иван Славков, любимият на доста кебапчийски котета в софийския соцелит местен плейбой. В случая с Георги Първанов можем да перифразираме, че обикновеният добър баща може да си позволи най-много да прати сина си на хотел ( за някой друг ден), докато необикновеният направо му го купува. Дете му е, все пак, как да не го поглези малко.

Това и без да са известни подробностите се вижда от ритнатия кошер с меда на семейството. То за първи път се оправдава публично и говорител му е вече не някаква наемничка, като Бойко Башлиева, а самият бос, шефът, главата на семейството и на държавата ( 2001-2012 г.). Днес той звъня лично ( ах, какво унижение!) в предаване на БТВ по своя инициатива, за  да се оправдава заради лакомията на семейството, която явно е предал по наследство. Върти и суче да доказва как има достатъчно пари да подпомага сделката на синчето си, но всъщност за нормалния зрител става ясно едно: да си купиш скъп хотел за милиони ( с някакви си 207 хиляди лева кредит), е нещо, което всеки би направил легално, ако можеше. Но до такава сделка допускат само онези, които са на върха на хранителната верига в българската джунгла.

Събитието не е в разкритието- знае се за Първанов много и отдавна. Новината е, че новинарите най-после   опонират на този “светец”, който е пример за поразителния преход от комунизма към хедонизма, постигнал все по-пълно удовлетворяване на лакомията си за разкош от прикритието си в един панелен апартамент в София. Лакомията обаче не прощава- особено ако си заразил с нея и отрочетата си. Малкият Ивайло вече веднъж издъни баща си като демонстрира на 16 годишна възраст във фейсбук, сниман гол до кръста, пушката на скъпия си баща на стойност много годишни президентски заплати- същите, с отчисленията от които сега Георги Първанов се опитва да “погаси” сумата и малкия пожар , лумнал публично върху грижливо вчесания му от години медиен имидж на “безсребърник”.

 

Беше въпрос на време издънката с пушката да гръмне отново. Точно като по Чехов.

И къде остана величавата поза на Първанов да не отговаря на “закачки” на журналисти, които смята за “безобидни” защото са пренебрежимо жалки за него?

Ето малко допълнение от близкото минало на недосегаемото семейство, което досега не си правеше труда да опровергава, като следната публикация в сайта МИГ.NEWS

17.01.2013 | 17:21
Белчин бани – царството на Първанови
Имоти в живописното самоковско село имат най-богатите българи

“Вяра”

Най-мощните стратези на столетницата са парцелирали и разделили по братски едно от най-красивите самоковски села – Белчин бани. Тук собственикът на „Главболгарстрой” Симеон Пешов е издигнал разкошен палат по образец на звездите от Лас Вегас. Негово дело са басейни, крепостни стени, хотели, построени с лични и европари.

На 100 м от главното шосе в селото същия палат е построил и Георги Мальов, директор на ГУСВ. До неговото владение в цялата си прелест отвори врати тузарски хотелски комплекс, в който шетат експрезиденската двойка Зорка и Георги Първанови. Комплекс „Белчин Гардън” е за милиони левове с невероятния си интериор, обзавеждане, дебели червени килими и уникален мрамор, вътрешен и външен басейн. По документи хотелът не се води на нейно име, а на фирма „Тера инвестмънт” с управител Петър Иванов. Всички до един жители на Белчин баня, общо 300 души, свидетелстват, че комплексът чудо е именно на Зорка Първанова.

Още на влизане в курортното селище всеки попитан къде е тузарското здание, отговаря: „Ааа, на Зорка хотелът е ей натам – към горичката”. Местните нямат съмнение кой е собственик на „Гардън” и обясняват, че суперлуксозната СПА почивна база е построена преди около година. Хората разказват, че хотелът се върти от червения депутат Кирил Добрев и от големия син на Георги и Зорка Първанови – Владимир.

Всичко в хотела е суперлуксозно, има външен и вътрешен басейн. Цените пък са като в Брюксел. Кафето и сокът са по 6 лева, а ползването на външния басейн струва 12 лв. Отделно обаче се плаща за шезлонг, чадър и други екстри. Касовата бележка от питиетата пък показва коя е фирмата – собственик на хотела. По документи базата се стопанисва от „Тера Инвестмънт” ООД. Според справка в информационните масиви тя се управлява от 30-годишния Петър Иванов и 56-годишния Владимир Лазов. Последният фиктивно се води собственик и на два мезонета на столичния булевард „Гоце Делчев”. Според коментарите обаче апартаментите всъщност са на Георги Първанов и са му подарени от оръжейния търговец Петър Манджуков. Информацията за апартамента е на журналиста Иво Инджев, която той разтръби, преди да го уволнят от бТВ преди 5-6 години.

Село Белчин е скътано в живописната Самоковска котловина, само на 10 км от Самоков, с 337 жители. Не съм партиен член. Мен партии не ме интересуват, с подкрепата съм на БСП, разказа за благоденствието на жителите Венета Балабанова – кмет на с. Белчин. – В селото се направи доста за развитието му. Като начало миналата година на първи юни 2012-а беше първата копка на водопроводна, канализационна мрежа, изгради се пречиствателна станция по ОП „Регионално развитие на селските райони” на стойност 4,5 млн. През септември беше завършен проектът, даже направено и асфалтирането.

Изпълнител на проекта е „Главболгарстрой”. Тук не можеше да се развива селски туризъм, тъй като нямаше изградена инфраструктура, защото районът е с високи подпочвени води. На 30 см извира вода, без канализация не може да се развива туризъм. Канализацията бе основна пречка за развитието на туризма, но сега много хора може да се насочат към реконструкции и създаване на хотели. Имаме два минерални извора, единият е в Белчин бани, другият – в село Белчин в разстояние на един километър. Най-вероятно предстои да изградим СПА център, индикациите са от софийска фирма със собственик г-н Полилеев, която закупи три парцела до реставрираната църква „Св. Петър и Павел” и иска да построи СПА център, което ще е много добре. Съгласно договореност между община Самоков, църковното настоятелство и ктиторите Симеон Пешов, Камен Пешов и Калин Пешов за една година са извършени археологически разкопки и цялостна реставрация на средновековната църква “Света Петка”, която е уникален паметник на художествената култура. На 14 октомври бе осветена.

На официалната церемония присъстваха ктиторите на проекта епископ Йоан, президентът Георги Първанов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов, министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров, Симеон Пешов, който е председател на фондация “Възраждане на Белчин”, и президент на “Главболгарстрой” и един от ктиторите за възстановяването на храма. В проучването, проектирането и изпълнението на комплекса се включиха археолози, изкуствоведи, музейни работници, архитекти, художници, реставратори, етнолози, строители. В близост до църквата е изградена камбанария, музейна къща – филиал на музея в Самоков, като изграждането й е спонсорирано от “Главболгарстрой”. Ние сме единен екип. Просто работим, и то много добре. Инвестицията в крепостта „Цари мали град” е голяма и съвкупна. Надявам се, че ще облагороди това прекрасно място и ще привлече туристи.

Инвестицията е на стойност над 6 млн. лв., идващи по линия на ОП “Регионално развитие”. Около 15 месеца ще траят възстановителните дейности. Амбициите ни са тази година да завършим обекта, селото да изглежда по-привлекателно. Проектът на Белчин предвижда селището да се превърне в туристическо средище. Ще има туристически център, екопътека, скоростно влакче ще качва посетителите до крепостта. За изпълнител на проекта е избрана компанията „Главболгарстрой” с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г. „Главболгарстрой” спечели обществената поръчка за „Реставрация, консервация и експониране на късноантична крепост с църковен ансамбъл и оброк „Цари мали град” на хълма Свети Спас. Специалисти от фирмата и екип от общинската администрация бяха командировани за сметка на фирмата да разгледат крепостите в „Аквилея”, Италия, „Градо” – крепостта в Ниш, и крепостта „Феликс Ромулиана” в Зайчар.

Четиризвездният хотел „Гардън” е по западен маниер, супер лукс. Тук, в Белчин, където и да копнеш на метър дълбочина, извира топла минерална вода. Благословено и блажено място. Чести посетители са бившата президентша Зорка Първанова и нейни приближени. Собственост е на фирма „Тера инвестмънт” с управител Петър Иванов, каза кметицата и добави: Кой е собственикът на комплекса, аз лично не знам, спрягат се различни имена. Важното е, че е много красиво, а кой е собственикът – няма значение. Нашето население е застаряващо. Хората в работоспособна възраст са заети и работещи. Тук има и цех за риба на фирма „Океан” с управител Данчо Дончев, с чудесна продукция, където работят местни хора, но има и безработни, сред които и мързеливи хора. Понеже ме намирате в зимен сезон, „Бекастрой” ЕАД поддържа пътищата, но и местна механизация имаме. Най-много допринася за развитието на селото и помага директорът на „Главболгарстрой” Симеон Пешов. Абсолютно за всичко насреща е той. Това е неговата мечта и за крепостта, и за селото като цяло, с неговите възможности той вижда нещата поне сто години напред. Той и цялата му фамилия също. Центърът на площада е оформен с негова помощ. Въпреки това има проблеми от всякакво естество. Като съградиш едно нещо, поддръжката е трудно нещо, още повече като населението е застаряващо. Просто при нас кипи денонощна работа, но има и безработни.

Попитахме как живее баба Гена, която е една от възрастните, ходи ли на басейните. Ето какво сподели тя: ”Я си взимам мизерната пенсия и така живея, никой не ми помага. Иначе Симеон Пешов направи горе крепостта, църквата, имаме канал, ама ние още не сме го прокарали, защото няма пари. Младите хора са малко, но тези, които са останали, крадат и така живеят.”

Имаме  клуб  за пенсионерите. Кметството не плаща за наем, никакви разходи за клуба няма. Той функционира пак със спонсорството на Пешов, който с лични средства направи клуб на пенсионера в част от сградата на кметството, която беше запустяла. Той печели от търговската дейност и плаща на жената, която поддържа помещението, 100 лв. Фирма „Фактор” с управител Ивайло Върбев също спонсорира клуба, бившият кмет Ангел Николов купи с лични средства столовете и масите в клуба. Фирма ”Океан” и аз купихме камината. По програми спечелихме за читалището един плазмен телевизор – довери баба Гена.

Пред кметството цял ден стояха хора и просеха за цигара. Те псуваха и разкриха, че местният майстор Манол – Симеон Пешев, са кръстили Пашата. В целия този разкош и в цялата тази работа има нещо много гнило, та истинските платци на сметката сме ние, данъкоплатците, тъй като шестте милиона лева, които  Симеон Пешов лапна от обществената поръчка, са бюджетни средства, коментират местните хора.

„Строителният бос си е направил къща в Белчин и няколко басейна в полето, уникалени имоти, ако добавим личното му имущество – апартамент в София, жилище на морето, както и акциите в “Главболгарстрой – сигурно е милионер”, задумват завистливо местните Симеон Пешов, президент на най-голямата строителна компания в България – “Главболгарстрой”, председател и на Българската строителна камара.

А ето и още нещо за онези, които си мислят, че новинарите тепърва откриват топлата ( минерална) вода по въпроса с Първанов и схемата му.

24 Ноември 2014 Биволъ

 

Официално хотелът « Белчин Гардънс » принадлежи на Владимир Лазов, разкрит от Иво Инджев като собственик на мезонетите на Георги Първанов – Гоце. От изтеклата кореспонденция на Добрев в BSPLeaks ясно се вижда, че той е одобрявал всеки етап от строежа на хотела, дори цвета на тапетите и мокета в стаите, съгласува ценовите пакети, визията на сайта и рекламата (виж тук и тук). Марияна Добрева пък е търговски директор на хотела.

Писмо от Америка

Депутатът от БСП е известен също като „богат младок“ според характеристиката на негови съпартийци. Официално той владее само един ВЕЦ в пиринско, но неофициалният му бизнес, разкрит в BSPLeaks, е твърде обширен и разностранен. Следното писмо от 2011 до Ели Милева дава представа за размаха, но и за „дебеловратия“ стил на „богатия младок“.  В него фигурира един друг Иринков, също любопитна фигура. Изтеклите имена отварят нови, интересни теми за разследвания на недекларирания бизнес на депутата, управляван чрез мрежа от подставени лица.

From: Kiril Nikolaev <dobrev_k@abv.bg>
Date: Sun, 24 Apr 2011 23:30:15 +0300 (EEST)
To: Eli Mileva<milevae@gmail.com>
Subject:

Елче,питах те дали ще ти липсвам ама ти не ми отговори. да ти кажа ти на
мен ще ми липсваш. виж,америка е далече,всичко се случва моля те да
следиш нещата в офиса. разчитам на теб.

1.Пепи да работи актимно в белчин. озеленяването да стартира с
мацката.моята мариана е говорила  за настилката просто е подсещаите.
откриване 1 юни.
2. Мариана да се види с Елка и моята Мариана да оправим данъците на
апартаментите. аз си плащам моите +морето. елка и мариана техните. в гоце
делчев марчето ги е платила. остава банско.
звъня ми чичката и иринков. питат колко от заема за униспорт е останал.
свържи марияна с иринков оше първия работен ден. това е важно.
3. за митио остават бензиностанциите. да подпишат с петрол и да ги
пускат. когато са готови с нещата за безден да пускат едно писмо до кмета
че се отказват, но пържо ония да си платят и да вземем бензиностанциите.
4. тачето този месец да е приключил- Ясно ли е?
5. за теб остава да оперираш Валката.АААА забравих Важно е- Янко преди да
разеля парите от месеца да изпрати справка на Марияна. мисля този месец
аз да кажа как ще делим.
за сега това е. майка му да еба ще умра. яз съм си само за у нас. пиши
ми на пощата ако е по дълго а иначе си пищем на блекбърито.
аре съзраве.ааа, да пуснеш 25 на оня дришльо но след като ти каже
телкията че нещата работят. и да прехвърлите апартамента на оная лекарка.
прибрах 10 остават още 2500.
ох сигурно има и още ама ере чао. и ако умра да се грижиш за нещата.

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional