Свободата днес и тук 20 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Мафията „Булгартабак“ Част 1: Приватизация "под прикритие" - уникален документ разкрива тъмната страна на сделката за тютюневия холдинг

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Биволъ

 

За приватизацията на българския тютюнев холдинг е писано много. След няколко неуспешни опита през последните две десетилетия, провалени поради политическата намеса на ДПС, мажоритарният дял в дружеството (79,83%) беше продаден през септември на 2011 г. при правителството „Борисов 1″. Купувач по документи се явява австрийската фирма BT INVEST GmbH. Дружеството е създадено на 05.04.2011 и е класическа „пощенска кутия“. Сделката е финансирана от инвестиционното крило на руската банка ВТБ, а КТБ се явява в ролята на „консултант“.

Руският параван ВТБ, управляван в България от братята Милен и Георги Велчеви е само за прикритие. Вероятно руската банка не се е включила в схемата про боно, а срещу процент, осребрен три години по-късно.

Това са видимостите. Скрити собственици има. При това няколко. Сред тях има и политически лица, които не са декларирали собствеността. Има и мръсни пари в тази сделка. Много пари, много мръсни и дори криминални. Това въобще не интересува българските правоохранителни органи. С действията и бездействието си те съучастват на престъпната схема.

Пощенската кутия

Формално и до днес тютюневият холдинг принадлежи на австрийска фирма BT INVEST, която е типична „пощенска кутия“. BT INVEST GmbH е вписана в Търговския регистър в Австрия на 13.04.2011. Капиталът на фирмата е 35 000 евро, управители са Dr. Christian Herbst и Dr. Sasha Hödl, а обслужващата адвокатска кантора е известната Schönherr. Фирмата е стандартна готова структура, каквито кантората регистрира предварително и предлага на клиентите си, за да не се губи време за регистрация на нова компания.

На 03.06.2011 управлението на BT INVEST е поето от Dr. Johannes Pepelnik. На 28.06.2011 се декларира и новия собственик на компанията - VTB CAPITAL PE INVESTMENT HOLDING (CYPRUS) LIMITED. VTB упълномощава като свои представители българския адвокат с австрийско гражданство Александра Дойчинова, австриецът Георг Перкович и българинa с австрийска регистрация Георги Цончев. Така три месеца преди търга за Булгартабак почвата е подготвена.

История на вписванията за BT INVEST. Източник: Търговски регистър на Австрия

Истинските собственици?

Следващата интересна дата е 22.08.2011, когато виенският нотариус Рудолф Кайндл (Rudolf Kaindl) посещава офисите на Schönherr и удостоверява ключово споразумение с подписите на адв.  Мириам Симса (Miriam Simsa), представител на VTB CAPITAL PE INVESTMENT HOLDING (CYPRUS) и Бюнямин Таскапан (Bünyamin Taskapan) от FIBEKO Treuhandanstalt, кантората на адв. Андреас Шурти (Andreas Shurti) от Лихтенщайн.

Таскапан представлява лихтенщайнската фирма LIVERO ESTABLISHMENT и две лихтенщайнски фондации: BELOM FOUNDATION и SEDONA FOUNDATION. Между тях се сключва поверително споразумение за бъдещата собственост върху BT INVEST GmbH, след като фирмата участва и спечели търга за приватизация на БУЛГАРТАБАК ХОЛДИНГ. Бюнямин Таскапан не отговори на въпросите на Биволъ, изпратени през контактната форма на професионалния му сайт.

Контактните адреси на фондациите LIVERO, BELOM и SEDONA са актуални, установи проверка на Биволъ.

В споразумението се потвърждава, че VTB е създала BT INVEST за участието в търга за Булгартабак. Фирмата е конституирана и са закупени тръжните книжа. Още в началото е уточнено, че VTB си запазва правото да се освободи от инвестицията си. Посочените като „спонсори“ (Sponsors) BELOM и SEDONA ще й дадат тази възможност. LIVERO е посочена като Co-Sponsor.

Вижте файла със споразумението тук.

В точка 5.2.2 e разписана и конкретната кол опция - LIVERO се задължава да придобие дяловете на VTB в BT INVEST, „когато му дойде времето“. С какви пари? Очевидно с пари от „спонсорите“ SEDONA и BELOM, фондации, които няма да откриете в лихтенщайнския публичен регистър. На въпрос на Биволъ дали те съществуват, от регистъра на Лихтенщайн отговориха официално, че има такива фондации, но те имат статут на „non registered“. Явно собствениците им не желаят да бъдат публични, а за съжаление законодателството в малката алпийска държава им позволява тази почти пълна анонимност.

В Лихтенщайн е възможно да скриеш името на фирма или фондация от публичния регистър. Но фондациите спонсори на сделката за Булгартабак BELOM, PANIM и SEDONA съществуват.

Споразумението съдържа и приложения, в които са описани детайлите по кол опцията, сроковете, комисионните за VTB и други параметри. За съжаление, разполагаме само с приложението, изброяващо лицата, които могат да бъдат назначени за управители на BT INVEST. А те са твърде интересни. В списъка са бивши и настоящи директори на Булгартабак (Ангел Димитров, Миглена Христова), но също и лица, чиято връзка с тютюневия холдинг е трудно обяснима: Явор Драганов – съдружник на Любка Качакова от НДСВ, Светослав Младенов – съдружник на Георги Крумов от Екуест. В списъка са и двама адвокати: Мартин Тодоров Петров и Гено Руменов Андреев. Последният е 

съдружник в кантората на адв. Александър Ангелов, считан за едно от публичните лица на Делян Пеевски и параван неговото участие в различни бизнеси.

Приложението с лицата, които могат да бъдат назначени за управители на Булгартабак.

Схемите се потвърждават

Въпросният документ, с който Биволъ разполага, е изключително важен, защото доказва имена и факти известни от кореспонденцията между Александър Ангелов и Цветан Василев, публикувана през февруари 2015 г. (виж тук). Тя съдържа подробна схема на сложна конструкция от фирми в Европа и Дубай, обслужваща прикриването на реалната собственост (виж галерията). 

Според схемите и обясненията към тях LIVERO има двама собственици: SEDONA с 45%, която държи дела на Антон Щерев и Атанас Петров (т.нар. „Пещаци”) и PANIM с 55%, със собственици Ирена Кръстева и Цветан Василев. BELOM отсъства, което може да означава, че офшорката е сменена с PANIM. Запитване на Биволъ за PANIM също получи официален отговор от лихтенщайнския регистър, че такава „фондация” действително съществува.

Писмо до Посланика на САЩ Марси Рийс, публикувано от Биволъ развива тезата за корупционна комисионна получена от Ахмед Доган и Бойко Борисов (по 10% от капитала на LIVERO), за да благословят политически сделката. 10% е получил и Александър Сталийски, който е от „вътрешния доверен кръг” на Борисов. Според оперативните данни Премиерът е получил своя дял по предварителен договор с Пещаците за 10% от LIVERO през SEDONA, а Доган и Сталийски имат подобни договори с Василев и Ирена Кръстева през PANIM.

Политическият чадър на мега сделката е бил материализиран чрез три офшорни компании (трите „десетки“ както ги нарича адв. Ангелов в писмото си до Василев). Това са GRAND INVESTORS (Бойко Борисов). INTER PROJECTS GROUP (Ахмед Доган) и VITALITY INVEST (Александър Сталийски).  Регистърът на Британските виржински острови предостави следната информация за тях.

И трите фирми са регистрирани през юни-юли 2011 г., (месец преди споразумението за приватизацията на Булгартабак). Година по-късно две от „параванните” фирми VITALITY INVEST LIMITED и INTER PROJECTS GROUP са залични след като са си изпълнили задачата за прикриване на действителните участници. Причината е банална – неплащане на годишните такси за подръжка на регистъра. През 2013 г. е заличена поради същата причина и GRAND INVESTORS LTD. Продължава разследването ни за разкриване на реалните собственици на фирмите, които не са отбелязани в получените дотук документи от BVI.

Институциите: не знам, не чух не видях

Изнесените дотук данни и най-вече документът със споразумението за сделка зад гърба на Държавата преди реалната приватизация на Булгартабак повдига много въпроси. Както се вижда, схемата за продажбата на Булгартабак на тъмни субекти с неясно финансиране, зад паравана на VTB, е била подготвена много детайлно. Дали това е станало при пълното неведение на всички български институции? Ако такова нещо е възможно, явно законодателната ни уредба е отворена за мафиоти от всякакъв калибър да перат мръсни пари през приватизационни сделки. От проучването дотук става категорично ясно, че

отговорните институции в лицето на КЗК, КФН и ДАНС не са направили задължителното проучване за произхода на капиталите и стоящите зад тях реални лица и субекти.

Следва:  Схема на финансирането


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional