Свободата днес и тук 22 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Русия си изгражда нова ценностна система

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Александър Спасов

 

   Настоящите размишления са провокирани от едно заглавие в днешния брой на руския „Ведомости”. То гласи – „Исполнение бюджета улучшилось из-за расходов на оборону”.

    Какво очаква читателят от това заглавие? Очаква да види свръхизненада. След като близо две години руснаците дрънкат оръжие, та пушек се вдига, излиза, че това се е отразило по превъзходен начин на изпълнението на бюджета. Още във втория абзац на статията обаче става ясно, че „подобряването” е преди всичко за сметка на изпълнението на плана за разходите за отбрана за периода от януари до юли  с цели

 67,3% при средно изпълнение на общия годишен план за този период от 62,8%. Ако продължават със същия темп харчовете в това направление ще превишат в края на годината с над 15% планираните и ще достигнат космическите 3,6 трилиона рубли, при заложени в бюджета 3,1 трилиона. Това са над 60 милиарда долара!

    За всички нормално мислещи хора е ясно, че Русия вече е в някакво шизофренно състояние, при което войната чука на вратата, а мирът все повече се превръща в мираж. Но да наречеш произтичащото от тази милитаристична политика надхвърляне на планираните разходи за отбрана подобряване на изпълнението на бюджета , е това нормалния човек не може да го разбере.

Всичко това се случва във възможно най-тежкия момент за Русия. Дори и министърът на икономиката на страната Алексей Улюкаев е принуден да признае под натиска на фактите, които вече не могат да се крият.  Той твърди – „Вижда се, че руската икономика вече е на дъното, и оттук нататък можем да очакваме нейния ръст”. И още – „Ние коригираме прогнозата ни за БВП за 2015 и 2016 г. към понижение. Тази година очакваме спад от 3,3 на сто”.

Тези, които си дават труда да следят руската преса са свикнали с бодряшките прогнози в изказванията на руските правителствени дейци. И въпреки че тяхното несбъдване стана желязно правило, с всеки изминал ден те ни засипват с нови лавини от обещания. Ето, на този фон констатацията, че руската икономика вече е достигнала дъното и не и остава нищо друго, освен да мине към растеж поражда основателни съмнения. Дъното може и да не е далече, то ще се усети, когато настъпи Гладомор 2.

Някой спомня ли си приказката за деветте кръга на ада. По пътя си към новото дъно Путин като нищо ще открие и десети кръг. Така поне ще стори нещо, с което ще остане незабравим не само в руската, а и в световната история.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional