Свободата днес и тук 20 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Без Пеевски, по пеевски

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.capital.bg

 

Оттеглянето на Делян Пеевски

© Юлия Лазарова
 
 

Едва ли много читатели на "Капитал" знаят слогана "Без Ленин, по ленински". Идеята е, че започнатото от вожда на болшевишката революция трябва да бъде продължено с удвоени сили след кончината му. Нещо, което добре се е получило на Йосиф Висарионович Сталин.

Сега България може да се окаже в ситуацията "Без Пеевски, по пеевски". Оттеглянето на знаковия депутат от ДПС и нереализиран директор на ДАНС вероятно ще бъде посрещнато с възторг и тупане в гърдите. Много политици и бизнесмени вероятно ще си отдъхнат, че отсъствието му ще притъпи общественото внимание към техните собствени машинации. Дори някой даже може да се похвали, че лично е демонтирал модела "Кой".

Очакваното оттегляне на депутата от ДПС от публичното пространство обаче не променя нищо по същество, ако системата, чието грозно олицетворение беше точно той, не бъде разглобена. В случая излизането на Пеевски от политиката за жалост не е победа на гражданското общество, въпреки че част от него положи доста усилия в тази посока. Изпращането на корпулентния бизнесмен в миманса се дължи най-вече на желанието на управляващата олигархия да продължи да седи в сянка, като отстрани един привличащ излишно внимание неин виден представител.
 
Без промяна в начина, по който функционира политиката в България, без разкъсването на скритите връзки между политици, държавни чиновници, магистрати и бизнесмени, които ги държат като кукли на конци, всъщност положението може да стане дори по-неприятно. Има реален шанс наследниците на Пеевски да не носят неговата мрачна харизма на комиксов злодей и съответно да не могат да мобилизират такава гражданска енергия, каквато имаха юнските протести от 2013 г.

Всъщност, за да се промени нещо, хората трябва да искат със същата настойчивост борба с корупцията, съдебна система, която работи за тях, а не за всеки съмнителен интерес в страната. А също и политика, която отговаря на техните нужди, а не на "Кой" (във всичките му реинкарнации), честни медии, отговорни държавни служители, съдии и прокурори, които да се борят за правото, а не за кукловодите си. Иначе ще продължаваме просто да жонглираме със "слухове разни и грозни въпроси за милионери и командоси".


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional