Свободата днес и тук 13 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Един закон отлежава в парламента

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.capital.bg

 

Как управляващите саботират борбата с корупцията

 
© Анелия Николова
 
Промените в Законът за достъп до обществена информация могат да осветят допълнително властта.

В петък на обед вицепремиерът Меглена Кунева заведе в парламента посланици на държави членки от Европейския съюз, за да чуят аргументите на народните представители, които миналата седмица саботираха закона за борба с корупцията по високите етажи на властта.

Каквото и да си говорят, втори опит може да има най-рано след три месеца, а и няма абсолютно никаква причина нещата да се развият по начин, различен от това, което видяхме при отхвърлянето на проекта.

Има обаче едно доказателство, че управляващите (включително и ГЕРБ и РБ уж подкрепили закона против корупцията по мезонетите на властта,  както пише "Стършел") трудно припознават прозрачността като средство за противодействие на рушветчийството и лошите практики.

През пролетта Министерският съвет внесе в парламента мащабен проект за промени в Закона за достъп до обществена информация - нормативният акт, който описва как гражданите могат да искат информация от държавата. Предложенията предвиждат нови задължения за публичност за властта и стесняване на възможностите тя да отказва предоставянето й.

Въпреки че още месец преди депутатите да излязат във ваканция, проектът беше приет на първо четене през парламентарни комисии, на които беше разпределен, днес той е някъде назад в опашката и изместен от очевидно по-важни за народното представителство текстове като Закона за тютюневите изделия и Закона за НСO. Те бяха засилени по бързата писта и приети в смрадливо съглашение между опозиция и управляващи. Защо ли? Защото и двата текста обслужват личните им интереси. За разлика от Закона за достъп до обществена информация, който прави точно обратното - помага на гражданите да осветят задкулисието.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional