Свободата днес и тук 25 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Проф. Пламен Павлов: Членството ни в ЕС и НАТО не пречи на независимостта ни

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.faktor.bg

 

 
 
 
 

В някои отношения министрите на Фердинанд са били по-далновидни от него

"Независимостта на България е стремеж да се опазят собствените национални интереси и достойнство. Идеята за независимост съществува още след Освобождението, а събитията от 1908 година показват голямата политическа воля на тогавашните държавници и на правителството на Александър Малинов”. Това заяви пред Фокус историкът проф. Пламен Павлов. 

„Многократно български политици и български държавници са разглеждали възможността да се обяви независимост. Това, което е станало през септември 1908 година, от днешна гледна точка показва една трезва оценка на ситуацията и доста голяма доза политическа воля. Освен цар Фердинанд трябва да отчитаме ролята и на правителството и особено на министър-председателя. В някои отношения министър-председателят Александър Малинов и неговите министри са дори по-активни от цар Фердинанд и дори в някакъв смисъл по-смели“, коментира още проф. Павлов. 

Според него самият кабинет на Демократическата партия още през януари 1908 година е имал амбиции да обяви независимост. „Това се дължи не просто на някакво самоцелно действие или само на обективните причини, които са налагали да се предприеме подобна стъпка, но и поради промените в самата Османска империя”, допълни историкът.

Проф. Пламен Павлов каза още, че българското общество е успяло да създаде изключителни държавници и ярки имена в българския политически елит. Според него 107 години след обявяването на Независимостта днес България има своето достойно място като равноправен член на ЕС и НАТО. „Това по никакъв начин не означава отказ от независимост или подчинение на външни фактори”, каза още проф. Павлов.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional