Свободата днес и тук 28 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Конституционната реформа тръгна с над 180 гласа благодарение на "Атака"

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
mediapool.bg

Изненадващата подкрепа на "Атака" осигури квалифицирано мнозинство от 184 гласа за първото четене на конституционните промени за съдебната власт и ги придвижи към бързата писта за второ и трето четене, където се очаква консолидирана съпротива на ДПС и АБВ срещу ключов текст на съдебната реформа.

Развръзката настъпи в 13 ч. в сряда, след няколкочасов дебат и кризисни преговори с "Атака" в последния момент, когато се разбра, че депутатите от АБВ няма да подкрепят промените.

Девет депутати от "Атака" направиха възможно конституционното мнозинство от 184 гласа. Досега групата на Волен Сидеров е демонстрирала пълно дистанциране от темата за конституцинните промени, а когато е имало някакви позиции, са били предимно отрицателни.

В залата присъстваха 226 народни представители. "За" гласуваха 83 депутати от ГЕРБ, 36 от ДПС, 23 от Реформаторския блок, 17 от ПФ, 9 от БДЦ. Както председателят на ПГ на АБВ проф. Борислав Борисов обяви, един от тяхната група гласува "за”, а останалите 8 – "въздържал се". Четирима от независимите народни представители бяха "за”, а двама - "против”. 32 депутати от БСП бяха "против".

Така се оправдаха оптимистичните очаквания за консенсус, изразени от премиера Бойко Борисов и правосъдния министър Христо Иванов, които сутринта дойдоха в Народното събрание. След председателския съвет преди началото на заседанието Борисов заяви, че е "оптимист, че всички политически партии разбраха колко е важно и ще подкрепят закона на първо четене”.

От последвалите изказвания на ДПС и АБВ обаче стана ясно, че необходимите за "бързата процедура" 180 гласа може и да не се съберат и че при всички случаи между първо и второ четене двете партии ще настояват за промяна в предлагания вариант за прокурорската квота във Висшия съдебен съвет (ВСС). Което пък би поставило под въпрос въобще осъществяването на конституционната промяна.

Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че на второ и трето четене, без да се разширява обхватът на конституционни изменения, трябва да се стъпи на постигнатото съгласие и текстовете да се прецизират, така че в най-спорния параграф – прокурорската квота във ВСС - да бъде прокламирана независимостта на съдебната власт и на прокуратурата.

Председателят на ПГ на АБВ Борислав Борисов потвърди, че промените ще получат само един символичен глас.

Целта на предлаганата конституционна промяна е да се направят структурна и организационна реформа на съдебната власт в съответствие с международните стандарти, като предпоставка за преодоляване на системните дефицити в българската конституционна демокрация, са посочили вносителите. Предлага се промяна в структурата и организацията на ВСС. Той трябва да се раздели на съдийска и на прокурорска колегия.

Съдийската колегия ще се състои от 13 членове и включва председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и на Върховния административен съд (ВАС). От тях шестима членове ще се избират от Общото събрание на съдиите, а петима - от Народното събрание. Според внесения проект прокурорската колегия ще има 12 членове и ще включва главния прокурор, четирима членове, избрани от Общото събрание на прокурорите, един член, избран от Общото събрание на следователите, и шестима членове, избрани от парламента.

Заложено е самостоятелно осъществяване от колегиите на кадровите и организационните функции, дисциплинарната отговорност, както и даване на становища по законопроекти в рамките на възложената компетентност. По въпроси, общи за цялата съдебна власт, като бюджета на съдебната система, решенията се вземат от ВСС в пленарен състав.

Под законопроекта са се подписали всички депутати от ГЕРБ, както и изключеният Здравко Димитров, без изключения групите на ДПС и на Реформаторския блок, 18 от Патриотичния фронт, 13 от Българския демократичен център (единственият депутат от партията на Николай Бареков Мартин Иванов - Данона, отсъства), трима независими - Ана Баракова, Гюнай Хюсмен и Муса Палев и трима от АБВ - Борислав Борисов, Кирил Цочев и Лъчезар Никифоров.

Сутринта премиерът Борисов уточни, че 180 гласа не са сакрално число, но дават възможност това, за което има съгласие, да тръгне по бързата писта. ”Дойдохме с министър Иванов да помолим всички политически партии и депутати да го подкрепят, защото тази промяна е важна”, каза Борисов и коментира, че би било и добър знак за партньорите ни в Брюксел. ”Оптимист съм, че всички политически партии разбраха колко е важно и ще подкрепят закона на първо четене”, каза премиерът.

Международният стандарт, в каквато посока са и многократните препоръки на Венецианската комисия към нашата страна, е да бъде осигурено в съдийската колегия мнозинство от съдии, избирани от съдии, допълни на свой ред Христо Иванов. При положение, че сме обвързани с числото 11 на парламентарното представителство във ВСС, за да са по-малко те от 6-те представители на съдиите, трябва да са 5, остава 6 за другата колегия, на които някъде трябва да им намерим място, обясни числата правосъдният министър като заключи, че аритметиката е доста проста, а ситуацията е доста сложна.

Иванов посочи, че има теми, които повдигат различни становища, специално за разпределението на квотите. ”Това, което обсъдихме с колегите е, че има различни начини, по които да се решат тези проблеми. Те трябва да бъдат търсени между двете четения”, каза Ивано . Той допълни, че апелът им е бил: ”Моля подкрепете по принцип”, което по никакъв начин не обвързва с конкретика законопроекта на първо четене, за да може между двете, с необходимото уважение към важността на проблемите, които се поставят най-ярко от АБВ, да бъде проведен разговор за различните варианти и решения. ”Моето усещане е, че завършихме конструктивен разговор”, каза Иванов.

Независимостта на съда не е просто някаква абстракция, поредната европейска ценност, в която всички се кълнем, без тя да има кой знае какво значение в живота. Независимостта на съда е абсолютно насъщен въпрос за всеки гражданин, който "престъпя дверите на съдебната зала", обърна се той по-късно към депутатите в пленарната зала.

Иванов подчерта, че предлаганите промени поставят основата на структурна реформа на съдебната власт, но не я изчерпват. Това, което евентуално ще бъде прието с промените в конституцията, след това трябва да се доразвие с промени в Закона за съдебната власт и в останалата част от законодателството. Целта е да се постигне отговорно и добро управление на съдебната власт, каза министърът.

Внесеният законопроект е в съответствие с установените вече от Конституционния съд решения, визиращи формата на устройство на държавата в частта за съдебната власт, посочи при представянето на законопроекта председателят на парламента Цецка Цачева.

Според нея промените целят структурна и организационна реформа на съдебната власт, която не е самоцел, а е необходима, за да бъде установено и поддържано върховенството на правото - "гаранция както за възстановеното чувство за справедливост от страна на всеки гражданин, така и условие за развитие на бизнеса".

За да се гарантира независимостта на съдиите и да не се допуска външно влияние, следва да се приеме новата институционална структура на ВСС, така че да се обособят отделни колегии, каза Цачева. За да се гарантира независимостта на съдиите, не трябва да се допуска членове на ВСС, които представляват прокурорите и следователите, да участват в решаването на кадрови въпроси на съдиите и обратно, посочи тя.

Цачева отбеляза, че изборът на членове на ВСС от квота на съдебната власт ще се извършва пряко от общите събрания на магистратите.

Надявам се квалифицираното мнозинство, нужно за изменение в Конституцията, да бъде убедено в необходимостта и навременността на тези промени, каза Цецка Цачева. По думите й изменението не е самоцел, а е част от общия пакет необходими промени в законите, който се отнася до съдебната власт. Целта е да можем да постигнем нещо толкова простичко, което всички ние като граждани очакваме - справедлива съдебна система, заяви Цачева.

Миналата седмица председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви пред журналисти, че е възможно между първо и второ четене да бъде внесено предложение за промяна в квотите. Дали ГЕРБ щели да са съгласни зависело от доклад на Венецианската комисия, който се очаквал в края на септември. Съпредседателят на групата на Реформаторския блок Радан Кънев заяви, че повече компромиси не могат да бъдат направени над "историческия компромис". Дори заяви, че ако се вземе такова решение, той лично ще напусне мнозинството, още преди да формацията му ДСБ и коалицията Реформаторски блок вземат политическото решение.

Проектът на промени в конституцията, станал известен като "исторически компромис“ заради участието на ДПС във внасянето му, включва трите точки на съгласие между партиите - разделяне на ВВС на две колегии - съдийска и прокурорска, чиито решения няма да зависят от пленума, пряк избор на магистрати, засилване на ролята на инспектората на съвета, създава се възможност за внасяне на жалби от Висшия адвокатски съвет до Конституционния съд.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional