Свободата днес и тук 28 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Кражбата на демокрация е разрешена. Формално

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иван Бедров, http://clubz.bg

 

Властта призна, че е имитирала борбата с предизборните измами. И окуражи растежа им

Снимка Видео игра Thief

Иван Бедров

"На много места е видимо, че регистрациите са предизборни, но законът формално е спазен".

Думите са на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова по време на парламентарния контрол в петък. Тя потвърди известната от малко по-рано информация, че след целия напън по проверки на епидемията от нови адресни регистрации преди местните избори, след сформирането на специални комисии, след приемането на извънредно законодателство, след закани от най-високо в държавата за заличаване на очевадно схемаджийските регистрации... заличени са само 1774.

Общо за периода октомври 2014 – април 2015, когато бе последният срок за спазване на правилото за 6-месечна уседналост преди изборите, новите регистрации са близо 70 хиляди. Не се опитвайте да изчислявате успеваемостта на държавата в проценти – нищожна е.

Улисани около реакциите след обръщението на Светия синод по кризата с бежанците и оценките на концерта на Слави Трифонов, като че ли пропуснахме значението на тази новина.

Признанието на Лиляна Павлова за безсилие пред кражбата, защото „законът формално е спазен“, не заслужава да изтече в потока еднодневни скандали с горещи точки, златни пръсти и светещи очи. То е признание и за отказ от защита на демокрацията. То е признание в прав текст:

Ние виждаме кражбата, ама сме позволили да е законна, така че, лека нощ!

Ето как стоят нещата де факто: скоро посетих едно малко село в Северозападна България. Няма си нищо. Има си обаче местна мутра – бивш охранител, настоящ арендатор. Той е редът. Той иска да наеме всичката земя на селото, за да получава евросубсидии за нея. Той иска да изкупи земята на останалите хора. Той прави каквото си иска в селото. И когато селският кмет се опита да наложи поне малко ред, мутрата си внася мъртви души от циганската махала на областния град, регистрира ги адресно в няколко къщи и е в състояние да „избере“ за нов кмет дори и джипа си. Готов е и да помогне с тези гласове на кандидата за общински кмет. Разбира се, че от управляващата партия. Това не е измислен случай, но споменаването на селото ще изложи на риск някои от жителите му. Няма ли милиция – пардон, полиция, която да ги пази? А бе, дълга история...

Сега си представете десетки, а вероятно стотици села, където са разпределени десетките хиляди предизборни регистрации, с които държавата призна, че не може да се пребори. 1774 са заличени, но няколко десетки хиляди други не са. Те са достатъчни да променят резултатите на много места.

Имитацията

Когато в началото на лятото епидемията от нови регистрации стана видна благодарение на публикуването на данните в отворен формат, управляващи и опозиция изведнъж започнаха да изглеждат загрижени. Надпреварваха се да внасят законопроект след законопроект за решаване на проблема.

Така от 21 юли в Закона за гражданската регистрация се появи нова глава, специално регламентираща проверките на законността на регистрациите. Депутатите предвидиха кметовет


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional