Свободата днес и тук 19 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Министър: България е плащала за руската хибридна война

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://kafene.net

Министърът на отбраната Николай Ненчев заяви, че България е плащала завишена цена за ремонт на бойни самолети, като разликата е отивала за политически цели или за т. нар. "хибридна война" на Москва срещу българското правителство.

Страната ни вероятно е плащала двойно по-висока цена от реалната за поддръжка и ремонт на изтребителите МиГ-29. Парите от разликата може да са използвани са политически цели или за т.нар. "хибридна война", заяви Ненчев.

В интервю за Нова телевизия той призова ДАНС да провери договорите и последвалата кореспонденция с фирмата производител, която е извършвала и поддръжката - руската РСК "МиГ".

Ненчев обясни дали има опасност страната да остане без бойни самолети, след като руската компания заплаши, че няма да признае ремонт, извършен в Полша и ще обяви машините за бракуване. Както е известно, договорът за обновяването на самолетите с Варшава е пред финализиране.

"За мен е странно, защото писмото е изпратено от РСК "МиГ" до председателя на комисията по отбрана, а не министъра на отбраната, който е принципал. В него има още нещо странно, там е посочена сума, която е два пъти по-ниска, от предложената ни при последната среща с представители на държавната руска фирма през март", каза военният министър.

Според него съществува въпрос дали това е реалната цена, на която компанията работи и къде е отивала разликата, от посочената в стария договор сума.

"За мен винаги е било ясно, че това не е реалната цена, нищо чудно тези пари да са използвани за политически цели или за хибридна война", каза военният министър.

Ненчев обясни, че България има 19 изтребителя МиГ-29, като иска да ремнотира между седем и десет от тях. Той припомни, че Полша е била избрана, защото е предложила с 1.2 млн. евро на самолет по-ниска сума за ремонта.

"Ако ремонтирахме 10 самолета при старите условия, щяхме да дадем с 24 млн. лева повече. Има и още нещо, сумата, който ще платим е дори с още 20% по-ниска, заради неплащането на ДДС, защото Полша е част от ЕС", каза Николай Ненчев.

Военният министър обясни изборът на Полша и с притесненията, че ако се продължи договорът с РСК "МиГ", България рискува да даде за ремонт двигатели, които после да не може да си вземе, ако руската държавна корпорация попадне в списъка с дружества, спрямо които има санкции от ЕС.

"Наскоро държавният департамент на САЩ вече обяви подобна мярка спрямо РСК "Миг", уточни Ненчев.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional