Свободата днес и тук 24 Февруари 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

За бандитите има бърза писта към властта

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
СВЕТЛАНА ГЕОРГИЕВА, Сега

Устройството на българската държава е уникално - за обикновените бандити има бърза писта към властта, в която нормален, почтен човек трудно би попаднал.

Посредникът на този уникален процес са самите политически партии, които добре знаят, че за да спечелят властта из провинцията, трябва да се сдушат с местните банди. Тогава победата на изборите е гарантирана. Така в много от малките населени места цари буквален феодализъм. Криминално проявени деребеи без образование "колят и бесят" безнаказано, докато, вцепенено от страх,

местното население трепери и твърди, че "много му помагали"

Разследвания на Нова телевизия извадиха любопитни персонажи, които щурмуват властта на челни места в листите на парламентарно представените партии за местните избори. Няма проблем човек със 7 присъди и висящо дело за нападение на полицай да влезе в общинския съвет.

Напротив, кандидатът от Самоков Трайчо Василев се оказа предпочитан от ДПС въпреки това, а от думите на местното ръководство се разбра, че то хранело надежди, че човекът ще се превъзпита във властта.

След голямото излагане, което освети какви хора влизат в листите, особено в районите с компактно ромско население, всички се дистанцираха от кандидата като от заразен. Случаят не е изключение - така е на много места в страната, но рядко тези казуси биват осветявани.

Причината е, че Изборният кодекс не поставя условия кандидатите да не са осъждани, а конституцията изисква само в момента да не се изтърпява наказание. Така се получават абсурди. Който иска да стане доброволец, детегледач, учител или шофьор на такси, трябва да има чисто съдебно минало. Същото важи за охранителите, гвардейците, за омбудсмана, вещите лица в съда...

Свидетелство за съдимост трябва да представят кандидатите, които да се грижат за възрастни хора, бъдещите служители в интернет казино, дори офис сътрудниците, тоест секретарките.

За всички длъжности, свързани "с осъществяването на държавна власт, както и с боравене със стоково-материални ценности" се изисква чисто съдебно минало в най-различни специални закони и наредби. Документ, че са неосъждани, се изисква и от желаещите да работят в избирателна комисия на местните избори. Но не и от самите кандидати за властта.

Те могат да управляват цяла община, че и държава, с куп присъди

Достатъчно е да не са ефективно в затвора към момента на кандидатирането!

Осъден за купуване на гласове е кандидат за съветник от Реформаторския блок. Наказан за длъжностно присвояване също се бори за власт от листа на реформаторите, но той поне има оправдание - реабилитиран е и се води неосъждан.

В листите на "Средна европейска класа" пък се озова човек, на когото прокуратурата поиска имунитета, за да го арестува и обвини в хулиганство, понеже ударил в лицето собственик на заведение в Плевен. БСП е номинирала кандидат, осъден за лъжесвидетелство, но също реалибилитиран. За сравнение - за служителите в държавната администрация реабилитацията не се взема предвид.

Не че изискването за чисто съдебно минало е някаква панацея - в България нито едно правило не е гаранция. Прекрасен пример е как всички партии се натискат за печелившия кандидат от "първо разбойническо село", както стана известно Галиче, независимо че е развявал флага на групировката СИК на покрива на общината, разследван е, съден е, обвиняван от съселяните си в насилие, а днес е с чисто съдебно минало.

Самите политици поддържат тоя двоен аршин, защото им е много изгоден. Така лесно се сдобиват с гласове на всички избори.

Колкото повече зависимости - толкова повече избиратели

Пред камерите лицемерно се възмущават, но дойде ли време за редене на листи, гледай какво става! Всички се кълнат в независимостта на местните организации и се оправдават с техния избор, но всички знаем, че това е само измиване на ръцете. Ще влезе някой в листата за общински съветници на ДПС без благословията на централното ръководство - как да го повярваме.

От БСП директно заявяват, че бандити влизат в листите, защото изборите вече се печелят единствено с купуване на гласове. Очевидно от левицата не визират себе си, но пък те управляваха неведнъж, а не видяхме нито една мярка срещу изборната търговия. Напротив, търгуваше се всичко - от гласовете на обикновените избиратели до председателския пост в ДАНС.

Най-откровени, както винаги, са от ДПС.

"Заради бълхата да не изгорим юргана!",

предупреди депутатът Мустафа Карадайъ. Много дебел е този юрган, много бълхи има в него! Тъй като е всеизвестно, че тази партия разчита основно на нискообразования електорат, а той често е осъждан, нормално е в Изборния кодекс да няма ограничения като чисто съдебно минало.

"Хората избират тези, които искат да ги представляват. Това е представителната демокрация", обяснява със затруднения на български депутатът от ДПС. Нали не очаква да му повярваме? Като сюжета как хората в ромската махала на Самоков много харесвали криминалния кандидат за местната власт, понеже той много им помагал.

Какво точно им помагал този осъждан многократно мъж? Намесил се, когато в едно училище не искали да запишат няколко ромчета, и решил проблема. Как е станала намесата - можем само да гадаем.

Емблематичен е случаят с Цветелин Кънчев, който в началото на 2000 г. беше осъден на 6 г. затвор по 6 обвинения, сред които за изнудване и телесни повреди.

През 2005 г. по времето на президента Георги Първанов, въпреки че беше условно предсрочно освободен, той беше помилван от вицето Ангел Марин напук на мнението на цялата експертна комисия по помилването, обявила се против.

Указът трябваше да даде гаранции, че лидерът на "Евророма" ще се води неизтърпяващ наказание и ще може да се кандидатира за парламента. Благодарността дойде през 2006 г., когато "Евророма" подкрепи Първанов за втори мандат.

Такива сделки крепят всички партии сред иначе отвратеното от тях население. И няма никакъв шанс за промяна.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional