Свободата днес и тук 08 Декември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Рускиня ни освобождава

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иво Инджев, http://ivo.bg/

 

Pussy Riot нахлузиха маски на Паметника на съветската армия в София

 
Снимка: Иво Божков
 
Плюшенето прасе, което държи в пазвата си, е “онзи, който владее вашите медии”, обясни в последните за деня новини на БТВ в 23.30    Толоконникова. Запитана да уточни, тя не остави съмнение: “Пеевски”.

“В четвъртък вечерта пънкарките от руската група Pussy Riot, водени от Надежда Толоконникова, сложиха маски на Паметника на съветската армия в София.

След акцията Надежда Толоконникова се появи с плюшено прасе под ръка, докато даваше телевизионни интервюта.

Pussy Riot са в София, за да участват в снимките на документален филм, посветен на групата.

На 21 февруари 2012 г. Pussy Riot изпълни “песен-молебен” в московската катедрала „Христос Спасител“ – като акция срещу руския президент Владимир Путин и политиката на Руската православна църква.

На 3 март, след поява на изпълнението онлайн, 3 участнички в групата бяха арестувани и обвинени в хулиганство.

Съдебният процес започна в края на юли и породи противоречиви реакции в Русия и по света.

На 17 август 2012 г. Pussy Riot бяха осъдени за „хулиганство, мотивирано от религиозна омраза“ на 2 години лишаване от свобода.

На 10 октомври съдът реши Екатерина Самуцевич да бъде освободена. На 23 декември 2013 г. Надежда Толоконникова и Мария Альохина излизат от затвора”.

Какво нещо е смирението на българските ( подчинени на Русия) власти пред руския фактор!

Когато българи правят акции, „поругавайки” Монумента на окупационната червена армия ( МОЧА) в столицата ни, храбрата туземна полиция праща няколко пъти повече на брой от „вандалите” полицаи да арестуват и тормозят цяла нощ с белезници българите, дръзнали да изявят отношението си към съветската окупация. За целта има купени от руското посолство скъпи камери и монтиран в СДВР специален екран, най-големият сред мониторите за наблюдение на най-важните обекти в София. И дежурен екип в готовност да реагира на ужасното престъпление с евентуална употреба на спрей.

Днес обаче на същия обект имаше акция с руско участие. Вярно, опозиционно, но все пак руско. Как да постъпи туземната ни полиция? Ами снишава се в духа на заветите на др. Тодор Живков пред цунамито на перестройката.

Пък и избори има. Фандъкова е откровена русофилка, член на инициативен русофилски комитет. Тя може да се окаже в ситуация някой заблуден репортер да я попита нещо за отношението ни към позорното съветско монументално препикаване на поверения й град, което в нейните представи е като дъжд, напояващ „течната дружба” със СССР и Русия.

А и не само Фандъкова е застрашена от неудобната тема. Тя (темата) практически не присъства в кампанията на кандидатите за столична кметска слава.

Ами сега? Като се появят съобщенията в световните медии, че рускиня е развалила удобното мълчание на покорните българи?

Тъжно е, но е факт, че май и в това отношение ще чакаме пак руснаци да ни освобождават. С маски или с мацки.

Малко подробности от мястото на събитието:

Само двама охранители са реагирали на акцията с маските (наденати не лично от Надежда, а от снимачния екип, който после ги е свалил), но мълчаливо са си подвили опашките пред някакви си десетина участници в акцията. Отбелязвам този факт като участник в многобройни подобни ситуации, когато охранителите пристигат запъхтени със заплахи и крясъци ( на същото място една доста закръглена лелка в униформа веднъж наперено се опитваше да разгони наш разрешен от общината митинг от поне сто души ).

Какво ли се е случило този път, че са били толкова мудни и пасивни?

Лавират след Лавров и размахания му пръст към пагоните на Генерала.

Още по темата от сайта Клуб Z

Закачуленият паметник.

Снимки Веселин Боришев

Клуб Z

Надежда Толоконникова от “Пуси райът” сложи качулка на Паметника на съветската армия в София. Тя е на посещение у нас за филма за протестите, като компания й правят приятелката й Вяра и съпругът й.

Първо руската група бе наснимана от техни екипи и неколцина наши журналисти.

Но някои възлови за страната медийни магнати присъстваха само задочно – на телефоните на участниците.

… Та се наложи да им ги показват.

Момент от закачулването на паметника.

Рускините у нас са бяха в компанията на Асен Генов и Николай Стайков от “Протестна мрежа”.

Надя Толоконникова неотдавна бе арестувана в Москва, където с друга своя съмишленичка опита да ушие руското знаме на знаковия за опозицията площад “Болотной”.

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional