Свободата днес и тук 25 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

ЦСКА и въпросът #Кой

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иван Бедров, Дойче веле

Същият онзи сблъсък, довел навремето до оставката на Борисов и до фалита на КТБ, днес прерасна във футболна война и масов протест. А въпросът #Кой отново се върна пред парламента. Коментар от Иван Бедров.

DW.de

Площадът пред Народното събрание отново е пълен. Хилядите протестиращи отново скандират #Кой. Лозунгите отново са срещу ДПС.

Българската столица преживя най-масовия протест от две години насам, но този път организатор са феновете на футболния клуб ЦСКА. Както при протестите от 2013 година, и сега имаше обидни реплики срещу министър-председателя. Тогава беше Орешарски, днес е Борисов.

Случайно съвпадение? Всъщност няма никаква видима връзка между поводите за двата протеста. Червените фенове искат държавата да помогне за спасяването на любимия им клуб, който заради десетки милиони дългове остана без лиценз и в момента играе в трета дивизия.

Ако чуете някои от лозунгите обаче, ще останете с впечатлението, че става дума за един и същ проблем - за задкулисие, за формални институции, за всемогъществото на понякога известни, понякога неизвестни икономико-политико, а вече и спортни кръгове.

Споменаваните имена също съвпадат. И случайно или не, футболните фенове избраха да нарекат проблема по същия начин - КОЙ?

Просто футбол?

В тази история дори изобщо няма футбол. ЦСКА натрупа над 20 милиона лева (има и различни от тази сметки) дългове към свързани лица, футболисти, доставчици, а близо половината от задълженията са към държавата - неплатени данъци и осигуровки.

Решението на съда не изненада никого - дружеството бе обявено за неплатежоспособно от 31 декември миналата година. Юридическата каша и различните възможности за бъдещето на клуба са едната страна на въпроса. Другата е политическият елемент, който няма как да не бъде забелязан.

Задълженията към държавата бяха натрупани главно от предишните собственици на клуба, които притежават и един от най-големите играчи в събирането на боклука в България. Самите те споделиха в интервюта, че има и политически елемент в тяхното решение да „помагат“. И очевидно тъкмо политическият елемент е накарал държавните институции да не си потърсят навреме вземанията.

„Не мога да им платя данъците. Не мога и да им ги опростя“, каза министър-председателят Бойко Борисов. Тук премиерът е напълно прав и пристрастието на „червените“ не може да отмени законите в държавата. Дълговете са си дългове.

Не заради това обаче протестиращите скандират срещу него. Историческият конкурент на ЦСКА е „Левски“, който привържениците на червените започнаха да изписват с една буква в повече - „Леевски“. Като собственици на клуба наскоро бяха представени адвокат, участващ в приписваните на Делян Пеевски сделки, и бивш общински съветник от ГЕРБ, на когото често му се налага да отговаря на въпроса дали е подставено лице на премиера.

Но тези връзки и съмнения не са единствената причина, поради която привържениците на единия отбор приемат другия за дете на властта. Докато ЦСКА фалира, „Левски“ започна да се сдобива с нови и нови спонсори, общото между които е, че работят основно с обществени поръчки.

Онзи сблъсък, онази банка

За последно Борисов е чувал скандирания срещу него през февруари 2013 година. Тогава той подаде оставка, а по-късно банкерът в изгнание Цветан Василев призна, че икономическият кръг около него има пръст в подпомагането на тези протести.

Разпределянето на наследството около фалиралата вече КТБ включва и компании, управлявани днес от Гриша Ганчев. Същият човек, който сега се е заел да спасява ЦСКА. А адвокатът му казва в прав текст, че съдебните дела срещу него са инспирирани от Пеевски, заради някои от големите бизнеси.

Така кръгът се затваря, а въпросът #Кой се оказа най-предпочитаният лозунг на привържениците на ЦСКА. Защото тази история отдавна напусна футбола и бе подчинена на икономико-политико-спортния сблъсък, който тресе България вече няколко години.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional