Свободата днес и тук 24 Февруари 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Шефът на ОЛАФ: Ако само говорите за борба с корупцията, нищо няма да се промени

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.mediapool.bg

 


Генералният директор на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) Джовани Кеслер. Сн. БГНЕС

"Съдиите трябва да имат способността да наказват. В България именно тук има голям проблем", заяви генералният директор на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) Джовани Кеслер по време посещение в България.

Добре функциониращата система има нужда от добро управление на администрацията, контрол, одит, разглеждане на разходите и проверки дали тези разходи са правилни, заяви още Кеслер.

По думите му, ако хората са наясно, че разходите им се разглеждат и приходите им подлежат на конкретен контрол, това е инструмент за предотвратяване.

Най-големият възпиращ фактор е възможността да бъде разкрита злоупотребата, а не наказанието, каза той по време на проведения в понеделник дебат "Институциите срещу корупцията. Добри практики на ОЛАФ”.

"Всичко опира до борбата с корупцията, но само борбата с корупцията сама по себе си не решава проблема. Ако само убеждавате хората, че се борите с нея, без обаче да правите нищо конкретно, ситуацията няма да се промени”, изтъкна шефът на ОЛАФ. Той напомни, че ефективната борба с корупцията е решаващ фактор за това дали дадено правителство се справя добре, дали успява или не.

 

Той направи ясното разграничение, че не е дошъл в България, за да дава насоките на европейските институции, да говори от името на някаква власт, или да даде рецепта, което може би ще разочарова мнозина. "Поканен съм, за да изкажа вижданията и мнението си, въз основа на опита, който имам. Приемете го като обмен на опит между партньори. Казвате, че има проблем по отношение на антикорупцията, липса на доверие в институциите и политиците. Мога да кажа, че проблемът е всеобщ и не сте сами. Тези проблеми са сериозни в политическия живот, институционалния живот и демокрацията на много държави членки”, коментира Кеслер.

Той уточни, че в днешно време в ЕС това е проблем за всички, но в някои държави този проблем достига доста високи нива в политическия дебат. "Това не е непременно български проблем. Лесно е да се каже, че прехвърлянето на добри практики е доста важно, защото това не е български въпрос или италиански, това е общ въпрос”, убеден е той.

Кеслер заяви, че България има нужда от стратегия при борбата с корупцията.

Предотвратяване, откриване и санкции - са трите елемента според него за успешна антикорупционна стратегия.

"Създайте антикорупционен орган, който трябва да бъде свързан с обща стратегия. Следва да се създаде климат, който предотвратява самото мислене за корумпираност и, ако възникне корупция, може да се усетим и да я предотвратим. Нуждаем се от здрав разследващ орган или органи, които да се занимават с конкретни сигнали, примерни и действия. В ОЛАФ не правим одити, ние разследваме, но работим заедно с одиторите на ЕК. Съдиите трябва да имат способността да наказват. В България именно тук има голям проблем”, изтъкна директорът на ОЛАФ.

Той посочи, че са нужни специализирани органи, но те не могат да обхванат всичко, а важен аспект е тяхната независимост.

Тук опираме до способността на обществото да им вярва. Това е важно за институциите, но и за разследващите органи. Ако хората вярват в тях, самата полиция и разследването ще направят нещо и ще получат добра информация, каза Джовани Кеслер.

Вицепремиерът Меглена Кунева, която участва в дебата, обърна специално внимание на подготвеното законодателство за борба срещу корупцията в България. Кунева заяви, че никога не е имала намерение "да воюва с парламентарно представените парти за антикорупционния закон".

"За съжаление, предложеният от Министерския съвет законопроект беше отхвърлен от Народното събрание. Обществото има право да знае тази информация за хората, които управляват", заяви Кунева и каза, че отхвърлянето ще бъде негативно отразено в следващия доклад на ЕС.

Меглена Кунева има намерение да внесе отново законопроекта, като след изборите бъдат проведени консултации в парламентарно представените партии.

Джовани Кеслер се срещна и с министър-председателя Бойко Борисов, като двамата постигнаха съгласие, че задълбочаването на оперативното сътрудничество между ОЛАФ и българските специализирани структури за защита на финансовите интереси на ЕС е в общ интерес.

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional