Свободата днес и тук 28 Ноември 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Съдът реши окончателно делото "Карадере" в полза на природозащитниците

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Спас Спасов, в. Дневник

Дружеството "Макси I", което имаше намерение да изгради "луксозен къмпинг" в местността Карадере край Бяла, ще трябва да изработи нов проект и да го внесе за оценка на въздействието върху околната среда в РИОСВ - Бургас. Това е постановил ден със свое решение Върховният административен съд.

Съдебното решението е постановено след конституирането като страни по делото на Българска фондация "Биоразнообразие" и "Българско сдружение за защита на птиците".

Постановеното днес решение е окончателно и не подлежи на обжалване. Според него процедурата по инвестиционното предложение на "Макси I" трябва да продължи, "но на етап уведомяване на компетентните органи по околната среда и засегнатото население".

Според съда предходното решение на директора на РИОСВ - Бургас, според което не е необходимо извършването на оценка на въздействието върху околната среда за изграждането на луксозен къмпинг, трябва да се счита за окончателно оттеглено и непораждащо правни последици.

Делото, по което днес Върховният административен съд се е произнесъл окончателно, беше заведено след обжалване на инвеститора "Макси I" срещу решение на Бургаския административен съд.

Фирмата инвеститор иска Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) - Бургас, да отмени решението си, че инвестиционният проект за изграждане на мащабен къмпинг подлежи на оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС). Жалбата обаче беше отхвърлена, а по-късно подновена, но пред по-горна инстанция.

Впоследствие РИОСВ - Бургас отмени своето решение, с което се даде зелена светлина на проекта без изготвяне на оценка за въздействие върху околната среда.

Тогава Министерството на околната среда и водите извърши проверка за начина, по който е било взето първоначалното решение на екоинспекцията  и установи редица нарушения, сред които пренебрегване на становища на Басейнова дирекция – Варна, и Регионалната здравна инспекция за нуждата от ОВОС, както и укриване на информация от служителите и директора на РИОСВ.

Според адвокатите на "Макси 1" проектът им се отнася до минимална част от защитените зони в Карадере. Но еколозите напомниха, че при извършване на екологична оценка следва да се оцени процентът на въздействие не върху територията на цялата зона, а върху конкретно местообитание или популация на вид, която ще бъде засегната.

На оценка според тях подлежи и въздействието върху околната среда от изградената инфраструктура като пътища, пребиваването на туристи и т.н. Според прокурора по делото, цитиран от природозащитниците, не е бил отчетен и кумулативният ефект от застрояването на местността.

Според информация във фейсбук групата "Да спасим Карадере" след седмица в Бургас трябва да бъде гледано и делото за оспорване на строителните разрешения, издадени на "Макси I" за изграждането на "луксозен къмпинг".


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional