Свободата днес и тук 02 Април 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Плевнелиев: Указанията да не се дават бюлетини за референдума е нов "Костинброд"

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.faktor.bg

 

 
 
 
 

Росен Плевнелиев

 

     Не може да има друг прочит на резултатите от референдума освен че гражданите искат да са активни участници във взимането на решения в държавата, заяви Плевнелиев.

"За съжаление още преди да успеем да прочетем гласа на хората политическата действителност ни напомни за всички проблеми, с които трябва да се справи обществото ни. Не бива да оставаме скандалното поведение на политици безнаказано. Не може да има друг прочит на референдума, освен че гражданите искат да взимат активно участие във вземането на демократични решения", заяви президентът Росен Плевнелиев в обръщение към нацията по повод резултатите от референдума. 

"Политическата действителност отново ни напомни за всички проблеми, с които трябва да се справи обществото. Не бива да позволяваме усилията за повече демокрация да останат на заден план за сметка на провокативни действия на политици, които не би следвало да имат място в една европейска правова държава. Не може да има друг прочит на резултатите от референдума освен че гражданите искат да са активни участници във взимането на решения в държавата”, заяви Плевнелиев.

"Близо 40% от българските граждани, имащи право на глас, гласуваха на референдума. Благодаря на всички, които взеха участие в референдума. Участвалите в него показаха, че в демократичните общества е правилно да кажеш какво искаш, а не да се поддаваш на задкулисието. Българите гласуваха масово в неделя, те показаха, че българското общество не само го има и е активно, но е изпреварило демократичното си развитие", посочи държавния глава. 

"Над 2,7 млн. българи гласуваха и не ги спря информационното затъмнение. Ще продължа да полага усилия пряката демокрация да намери своето достойно място в обществото. Избирателите искат да бъдат питани и очакват да бъдат чути.

"Няколко мита бяха развенчани. На първо място е митът, че обществото ни няма опит – това просто не е така. Хората сами искаха информация, сами събираха аргументи, спореха и гласуваха. Това е единственото гласуване за 25 години, в което не личат политическите пристрастия”, посочи Плевнелиев. 

Той уточни, че над 1,8 млн. са пожелали електронното гласуване и могат да се намерят хора симпатизанти на всички политически партии. Хората сами търсеха информацията, отказана им от техните представители. Когато погледнем профила им става ясно, че в него не личат политическите пристрастия.

"Надявам се народните представители да си дават сметка колко е важно това гласуване. Аз два пъти внасях този референдум в две различни Народни събрания. Сега очаквам отговорно отношение. По време на предизборната кампания референдумът просто отсъстваше. Имаше политически партии, които открито агитираха срещу него", посочи президентът.

Росен Плевнелиев обяви, че хакерските атаки в деня на изборите са били "Костинброд-2".

"Те не бяха случайни и аз очаквам да получа отговори от ДАНС", добави държавният глава. "Кой плати хакерските атаки към сайта на ЦИК, кой има интерес да компрометира електронното гласуване? Кой даде указания да не се дават бюлетини, това е нов "Костинброд". 

"Неуредиците в нощта на изборите и последващите дни показаха колко ще облекчим процеса, ако дадем възможност на българите да гласуват електронно. Народът се произнесе, сега предстои и народните представители да вземат своите отговорни решения. Държавният глава предупреди, че ако сега управляващите пренебрегнат резултатите от допитването в неделя, ще направят голяма политическа грешка. Гражданите днес искат да бъдат активни участници във вземането на решения в държавата. Не може да има друг прочит на проведения референдум", категоричен бе президентът.


Прочети повече на: http://www.novini.bg/news/313881-%D0%BF%D0%BB%D0%...


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional