Свободата днес и тук 11 Декември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Изборите – кой спечели с моите пари

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Елена Траянова, http://www.dnevnik.bg

 

 
 

1. Първо искам да ви фокусирам върху четири факта:

- В България на 25 октомври имаше местни избори, а на 1 ноември – балотаж. 

- Партия ГЕРБ спечели безпрецедентно мнозинство областни кметове и общински съветници, като лидерът на тази партия обяви, че нарочно е оставил тук-там други партии да победят на изборите.

- Правителството на ГЕРБ направи безпрецедентни и извънредни разходи от над 560 млн. лв. пари от държавния бюджет и народен резерв (фискален) само за септември и октомври. 
  
- Правителството на ГЕРБ, по предложение на неговия финансов министър одобри бюджетен дефицит за 2015 г. от над 3%

2. В тази връзка да ви припомня няколко популярни ефекти:

- Правителството и кметовете на ГЕРБ (по техните думи - тe лично или собственоръчно премиерът от ГЕРБ) строят къде ли не магистрали с отбивки за пазари, виадукти, детелини, пречиствателни станции, игрища, зали...

- Правителството на ГЕРБ и лично премиерът раздават коледни надбавки за пенсионерите, допълнителни заплати за учителите, субсидии за тютюн и субсидии за земеделци. Тези хора лично се борят против контрабандата и така евентуално успяват да съберат повече пари в бюджета.

- Лично премиерът от ГЕРБ пази етническата и териториалната стабилност на България в тази сложна международна обстановка с толерантно отношение към ДПС и към мюсюлманите и със смиреност в изборната кампания за разлика от някои други партии (по неговите думи в края на изборния ден – 1-ви ноември).

- Правителството на ГЕРБ възстанови притока на еврофондове към България, забавени по време на правителството на Орешарски, подкрепяно от БСП и ДПС.

3. И малко разяснения:

- Регионалните успехи, от които се възползва ГЕРБ са финансирани с парите от еврофондовете и от националния бюджет – т.е спечелилите кметове не плащат, независимо дали тя или той се казва Фандъкова или Николов. Изпълнителите на тези хубави проекти са малцина, може би така местната администрация се чувства по-удобно.

- Нищо за тези хубави ефекти и за тези отбрани изпълнители не излиза от джоба на ГЕРБ, нито от джоба на премиера – те само режат лентички и казват "аз" и в редки случаи "ние", защото премиерът, депутатите и кметовете получават ниски заплати (премиерът огорчено се възмути от "високите" заплатите на магистратите например), познатите фирми-изпълнители дават ниски цени, а качеството пада...

- ГЕРБ обаче има благоразположението на Еврокомисията, но Еврокомисията не влияе върху качеството на политическия процес в България директно и непосредствено.

- Еврокомисията има известни забележки върху съдебната реформа в България, макар ГЕРБ и нейните лидери, понеже са в конфликт на интереси и са толерантни към ДПС, да странят ловко от тази тема.

4. Малко закачлив прочит: 

- Т. 2 (по-горе) по никакъв начин не е равна на и не оправдава т. 1 - т.е "удоволствието" от  т. 2 не би трябвало да ни струва цената от т. 1.

- Т. 3 създава предпоставки за развитие, ако имаме сили.

- Аз плащам данъци в ЕС, а много от вас – в България. Бюджетът на ЕС и бюджетът на Бългалрия се пълни всяка година именно от тези наши данъци.

- Парите за хубавите неща, с които ГЕРБ гордо печели изборите, идват изцяло от бюджета на ЕС и България – т.е. от мен и от вас. Борбата с контрабандата е тяхно задължение, а не е техен бонус. Парите в бюджета не принадлежат на ГЕРБ, не са на премиера и не са на финансовия министър – никога. Тези служители са избрани да бъдат наши служители и да се грижат за нас. Това е тяхната длъжностна характеристика. И НСО е на наша издръжка все пак.

5. И мечтите:

- Нашите пари - от Европа и от държавния бюджет, можеше да раждат конкуренция, а не олигархия през множество свързани фирми изпълнители на обществени поръчки – ГЕРБ чрез местната власт ще осигури това сега, предполагам.

- Затвърждаването на националната и местната власт на евро-партията ГЕРБ ше доведе до възраждане на независимостта и обективността на регулаторите като КЗК, БНБ и КФН – нали това им казваме на изборите.

- Сега когато вече има пълнотата и разкоша на централната и местна власт ГЕРБ ще демонтира и преследва всички уродливи остатъци от задкулисието известно като "КОЙ", извисено по времето на кабинета "Орешарски", нали?

6. Ние оптимистично:

- Ние сякаш гласувахме за ГЕРБ и техния малък партньор Реформаторския блок, като за нещо по-добро, надявам се не само мързеливо привлечени от парите на данъкоплатците в Европа и България. А защото ще бдим над интереса си и парите си сами, което е най-работещото лекарство.

- 1 900 000 българи казаха "ДА" на електронното гласуване, с надеждата тази малка по територия държава - чиито граждани обичат да пътуват и да търсят, държава в която има много технически грамотни хора и качествени ученици и разполага с бърз интернет,  да я преместят към и да обновят услугите й за всички нас и нашите деца като за 21 век. 

- Засега сме в демокрация и винаги може да гласуваме по друг начин или пък да имаме будна гражданска позиция чрез всеки от нас.

- Ако винаги гласуваме по инерция - за кмет или премиер, който харчи нашите пари по негово си осмотрение и от негово име - ще си вдигнем данъците сами. Затова е важно да създаваме конкуренция - в политиката.

(И, не, Батман не е спасение).


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional