Свободата днес и тук 29 Март 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Мръсната политическа пяна на Румъния

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Роберт Шварц, http://www.dw.com

 

      Румънският премиер-социалист Виктор Понта подаде оставка. Покрусата от трагедията в един нощен клуб се трансформира в политическа енергия, която трябва да прогони цялата корумпирана върхушка, твърди Роберт Шварц.

Защо трябваше в Букурещ да се случи ужасната катастрофа, отнела живота на десетки хора, за да си тръгне най-сетне един тотално безотговорен министър-председател? Защо се наложи десетки хиляди да излязат на улицата и да поднесат огледалото пред лицето на един дълбоко дискредитиран министър-председател? Отговорът на тези въпроси е много по-прост, отколкото мнозина си мислят: защото инстинктът за самосъхранение на тази корумпирана система е далеч по-силен от всякакво чувство за политическа или морална отговорност.

 

От днес обаче всичко се променя. В Румъния върви кадифената революция на едно младо поколение срещу закостенялата върхушка. Върхушка от бивши комунисти и служители на зловещата Секуритате, която след свалянето на Чаушеску преди четвърт век си издигна истинска политическа крепост. Гъстата мрежа от корупция, шуробаджанащина и политически зависимости държеше страната в здрава хватка. До днес!

Всичко вече ще е друго?

Емоционалната реакция на трагедията в един букурещки нощен клуб миналия петък внезапно се трансформира в политическа енергия. Понта и неговият кабинет, които вкупом си подават оставката, само ще отприщят лавината, която ще повлече в пропастта цялата мръсна политическа пяна, за да се обнови обществото и да се укрепи тежко поруганата правова държава.

Понта отдавна трябваше да се оттегли. Не само защото беше доказано, че докторската му работа е плагиат, а той самият беше подведен под отговорност заради корупция. Не. Веднага след встъпването си в длъжност през 2012 година той посегна на правовата държава, за да свали от власт тогавашния президент и свой най-заклет противник Траян Бъсеску и да поеме контрола над правосъдието. За щастие на румънците, този първи опит се провали, но Понта остана на поста си.

Лавината е отприщена

Роберт Шварц

Сега настъпи часът на младото и добре образовано поколение, което излезе на улицата, за да поеме отговорност. А либерално-консервативният президент Клаус Йоханис трябва не само да чуе тези нови гласове, но и да се вслуша в тях. За мнозина неговата „политика на малките стъпки” е прекалено колеблива и пасивна. И все пак, многократните апели на Йоханис за оставката на Понта не останаха глас в пустиня. Те усилиха политическия натиск върху премиера и неговото правителство – натиск, който румънският президент има право и дори е длъжен да упражнява според конституцията на страната. Но управлявалите досега социалдемократи и техните коалиционни партньори сякаш не успяват докрай да осъзнаят този факт, защото оповестиха, че след оставката възнамеряват да сформират нов кабинет. А това е фатален сигнал!

Време е да се тури край на подобни политически рокади. Страната спешно се нуждае от реформи, за да се измъкне от блатото, в което вече от десетилетия я държат всевъзможни политически опортюнисти и партийно-политически прелетни птици. На президентските избори преди година хората в Румъния ясно показаха, че желаят този отдавна назрял обществен импулс. Сега импулсът е факт. Тъжно е само, че едва трагедията в Букурещ успя да отприщи лавината.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional