Свободата днес и тук 16 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Местан: Борисов трябва да управлява, но реформаторите нямат място във властта

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.clubz.bg

 

Лидерът на ДПС повтори тези на Цветан Цветанов

Снимка Веселин Боришев

Клуб Z

Местните избори легитимират Бойко Борисов като основен носител на властта. Трудно ще се намерят аргументи за предсрочни избори, но резултатът на коалиционните партньори от Реформаторския блок не потвърждава властовите им амбиции и позиции. Усещането за преяждането им с власт е тягостно.

Това обяви на извънредна пресконференция в зала "Запад" на Народното събрание лидерът на ДПС Лютви Местан.

"Местните избори минаха. Представихме ви нашия прочит на резултатите без крайни оценки за останалите политически сили. Призовавам да чуем гласа на числата. От няколко дни сме свидетели на интерпретативна подмяна на изборните резултати. Тази мащабна манипулация има два основни елемента. Първият е да се подцени резултатът на ДПС, а вторият е да се хиперболизира скромният резултат на Реформаторския блок", каза Местан.

Според него силният резултат на ДПС се възприема като заплаха за кабинета. Партията му без корпоративни гласове успяла да се разшири като представяне "количествено и качествено".

"Рефоматорите се провалиха. Тази сутрин останах с впечатление, че вече и на ГЕРБ им е писнало. И председателя на парламентарната група на ГЕРБ г-н Цветанов оцени резултата им не като слаб, а като много слаб. Склонен съм да се съглася с него", добави лидерът на ДПС.

След това Местан посочи как правилно трябва да се четат изборните резултати. Трябвало да се отчитат по брой кметове на общини, съветници и кметове на кметства.

"По тези три показателя ДПС реализира рекордно висок резултат. Имаме 33 кмета самостоятелни кметове. Реформаторите имат 7. Тезата за техния успех и нашия неуспех на този фон звучи гротескно. Още по-голяма е разликата при общинските съветници. Реформаторите имат 236, а ние 3,5 пъти повече. При кметовете на кметства ГЕРБ 951 има, ДПС има 864, срещу 416 на БСП и виждам едни 69 на Реформаторския блок", каза лидерът на ДПС.

Местан изреди и данните за партиите имащи самостоятелни мнозинства в общинските съвети. ГЕРБ имали 36 такива в местните парламенти, но втората политическа сила били именно ДПС. В 27 общини движението имало самостоятелно мнозинство, докато РБ контролирало само два общински съвета. 

Според Местан реформаторите се провалили впечатляващо в Хасково, Свищов и Петрич. Изборите разбили мита, че ДПС купува гласове и че се разширява само сред ромите.

"Не ми е работа да се занимавам с отношенията между ГЕРБ и РБ. За мен е важно че ДПС се разшири и има стратегия за още по-голямо разширяване", добави лидерът на партията.

Местан коментира и репликата на здравния министър Петър Москов за падането на Плевен по повод изборната загуба на ГЕРБ:

"Халал и хак да са му на Борисов реформаторите".

Местан заяви и че Борисов не може да бъде гарант за етническата толерантност в България докато в управлението участват националистически формации.

"Първи изразихме позиция по полицейските протести. Не сме съгласни с орязването на социалните права на служителите на МВР", каза още Местан.

Според него трябвало да се разграничат редовите полицаи от чиновниците в МВР. Това обаче трябвало да става в условия на диалог. 

"Умната политика не е в гасенето на пожарите, а в предотвратяването им", добави той.

Местан заяви още, че ДПС е самостоятелна политическа сила и гласува съобразно своите идеи и позиции. Така той отговори на въпрос как ще коментира факта, че вчера ГЕРБ и ДПС отхвърлиха с гласуване в пленарна зала идеята на реформаторите за таван на заплатите в БНБ„ като това бе поредният случай на подобно взаимодействие на тези партии по различни закони  - за НСО„ за референдумите и др.  Местан припомни, че също вчера ДПС е гласувало заедно с Реформаторския блок по закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица. От думите му стана ясно, че всички тези гласувания не дават основание да се мисли, че формулата на управлението е различна от тази, която е официално обявена с избирането на настоящото правителство.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional