Свободата днес и тук 25 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

"Протестна мрежа“: Държавата е жалка и слаба. Къде са реформите?

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.clubz.bg

 

Организацията призовава за „дълбока съдебна реформа и установяване на върховенство на закона“

Снимка БГНЕС

Клуб Z

Изборите свършиха. Няма с какво да се оправдавате повече. България се нуждае от дълбока съдебна реформа и установяване на върховенство на закона“, призовава в декларация „Протестна мрежа“.

Неформалната група за натиск констатира, че „моделът ‪#‎КОЙ‬ е жив и функционира“, това, което е видимо е „страхът от него и медийните му бухалки.“

Протестна мрежа“ определя като „будна кома“ състоянието на институциите и пише, че „всяка трудност ги поставя в парализа и води до неадекватни реакции и действия“. Посочени са хаосът с броенето на изборните резултати, както и реакцията след атаката срещу сайтове на държавни институции.

Протестна мрежа“ задава и въпросите:

Къде е административната реформа, какво се случи с всички гръмко заявени намерения?

Какво се случи с делото „Червей“- знае ли някой?

Какво си говори шефът на ВАС с премиера, защо го търси за решения, които са в отговорност на ВСС. Дали така ще му се обажда и когато стотиците дела за нарушения в изборния процес стигнат до ВАС?

 

Ето пълния текст на декларацията:

"Когато се формира, управляващата коалиция в своето споразумение посочи, че се създава, за да даде:

„сигурност за функционирането на държавата като стабилизираме институциите, предотвратим срастването на икономическа, политическа и съдебна власт против интереса на гражданите и следваме посоката на европейското ни развитие.“

Едва ли има някой, който да не вижда, че няма стабилност и предвидимост в дейността на институциите. Хаосът при предаването на изборните книжа, големият брой нарушения, мудността и формализмът в дейността на изборната администрация, създадена от политически квоти, доведоха до поредния силен срив на доверието в изборния процес.

Атаките към сайтовете на държавни институции, които по мащаб и интензитет, представляват удар върху националната сигурност, не предизвикаха ясна и категорична институционална реакция. Държавата изглежда жалка и слаба на техния фон. Институциите са в будна кома – всяка трудност ги поставя в парализа и води до неадекватни реакции и действия.

Къде е административната реформа, какво се случи с всички гръмко заявени намерения?

Страната е във видим застой. Няма визия, няма енергия и воля за реформи.

Изтеклият вчера запис от телефонен разговор, илюстрира отново неразрушимите връзки на престъпни лобита в съдебната система и липсата на независимост в нея. Тези лобита продължават да се възпроизвеждат и да стопират съдебната реформа. Вместо противостоене срещу тях, получаваме „исторически компромис“.

Няма реформи в сектор „Сигурност“. Той е раздут и превзет от престъпни интереси. Какво се случи с делото „Червей“- знае ли някой? Само изтеклият телефонен разговор от вчера напомни за паническите действия по спасяването на участниците в него.

Какво си говори шефът на ВАС с премиера, защо го търси за решения, които са в отговорност на ВСС. Дали така ще му се обажда и когато стотиците дела за нарушения в изборния процес стигнат до ВАС?

Срастването на икономическа, политическа и съдебна власт против интереса на гражданите не е преустановено. Моделът ‪#‎КОЙ‬ е жив и функционира. Това, което е ясно видимо – е страхът от него и медийните му бухалки.

Слабостта на институциите, неспособността им да гарантират добро управление и липсата на реформи, са белезите на тази власт.

Изборите свършиха. Няма с какво да се оправдавате повече. България се нуждае от дълбока съдебна реформа и установяване на върховенство на закона.

Гражданите остават последна линия на защита на обществения интерес. Те показаха, че излизат срещу апатията и заучената безпомощност, участвайки активно в Референдума. Въпреки заглушената от статуквото кампания и внушенията за безсмислието на тяхното овластяване чрез пряко допитване.

Гражданите са будни и искат бъдеще тук и сега!"


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional