Свободата днес и тук 02 Юни 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Огнян Минчев: Полицейската стачка е напомняне към Борисов от ДПС

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
ОГНЯН МИНЧЕВ, КЛУБ Z


Сегашната  стачка на полицията показва голямата уязвимост, крехкост и вътрешна безпомощност на националните институции, водени от ГЕРБ, да се справят с подобни проблеми. Тази оценка на моментната ситуация даде политологът Огнян Минчев по време на дискусия, организирана от фондация "Фридрих Еберт" за изводите от местните избори.

Според него чрез стачката се показва как задкулисните мрежи могат да ръководят развитието на България чрез организирането на подобни сценарии.

"Затова и тази външно впечатляваща конструкция, която ГЕРБ изгради, е всъщност много крехка, уязвима и подлежи на определени условия, които не произтичат от публичните механизми на страната", смята той.

Според него полицейската стачка може да се разглежда и като напомняне от страна на ДПС към Борисов за обещани възможности. На местните избори ДПС е играло предпазливо като на много места е подпомогнало ГЕРБ с основната цел да се приближи към по-близка коалиция с ГЕРБ, разви своята теза Огнян Минчев.

"Не съм убеден, че ДПС се провали в някои свои цели". Според него оттам все още нямат интерес да се афишират като втора политическа сила и имало съзнателно сдържане на ръководството на ДПС да преследва тази цел, имало е доброволно оттегляне на партията от някои позиции. Той даде за пример "Столипиново", където имало организирано оттегляне, а не загуба.

На много места на местните избори ДПС си сътрудничи с ГЕРБ и прехвърли определени блокови избиратели на ГЕРБ, отчете Минчев.  

Това, което ДПС направи, беше многопластова предпазлива стратегия за представяне на тези избори, но основната цел беше да се приближи по-близо до все по-интегрирана коалиция с ГЕРБ и да се върне в националните институции като все по- влиятелен партньор на ГЕРБ. Полицейската стачка е напомняне за тази възможност на Борисов. Тя, според Минчев, е била обещана по някакъв начин от лидера на ГЕРБ на ДПС. Какво казват медиите, близки до Пеевски:

"Борисов – да, РБ и ПФ – не".

А това е Борисов плюс ДПС, направи извода Огнян Минчев.

Дълъг път на деградация, не на усъвършенстване

Общата му оценка за вота е силно влошаване на изборния процес.

"Тези избори са пореден етап в системното влошаване на качеството на демократичните избори в България. През 90-те години на м. г. имахме много по-качествени избори", смята Минчев. -"Изминахме дълъг път, но на деградация, не на усъвършенстване. Процесът на волеизлеяние на гражданите беше заменен с примитивен пазар, който може да бъде сведен до една джунгла, в която полулегални -полукриминални структури упражняват пряк контрол върху избирателите".

Купуването на гласове, корпоративният вот, злоупотребите с процедури на избирателните комсии, административният натиск... Всичко това според Минчев е пример за влошаването на качеството на изборния процес.

Според него не е възможно просто чрез политическа воля или граждански контрол тези процеси да бъдат удържани. Големият проблем е, че те "почиват на дълбоки тенденции на демодернизацията на българското общество".

Успехът на ГЕРБ, отчете Минчев, е комбиниран ефект от няколко неща. Първо, трябва да се взема предвид влиянието на мажоритарната система, при която с по-малко гласове печелиш повече властови позиции.

Второ, важен елемент е силната организационна структура на управляващата партия и мобилизирането й в максимална степен. "В условията на партиен упадък тази структура изигра важна роля на мобилизирането на избирателите на ГЕРБ", смята политологът.

На трето място, съществена роля за успеха изиграла и "употребата и злоупотребата с администратевен ресурс", което довело до допълнителни гласове в полза на ГЕРБ.
Защо ГЕРБ се очертава като партия хегемон?

Според Минчев става дума за общ модел на развитие в посткомунистическите и балканските държави. В него се налага еднополюсна система с една водеща партия. Огнян Минчев даде за пример политическата ситуация в Македония, Сърбия, Унгария, Полша.

"Да не говорим за Турция и постсъветските републики". Неговата оценка е , че става дума за дълбочинен процес – който води до еднополюсна политическа система. Тя се доминира от една партия, която започна да упражнява властта в условията на мек авторитаризъм.

"Акцентът обаче не е върху мек, а е върху авторитаризъм", уточни Минчев. неговото обяснение е, че голямата причина трябва да се търси в процеса на демодернизация на тези общества.

"Подобни партии обикновено се наричат популистки, народняшки партии обаче е по-точно", смята политологът.

Те разчитат на естествения консерватизъм на дребния и средния човек, който съществува в в рамките на една унаследена структура. В нея е важно наличието на силен водач, статуквото получава силна подкрепа, този човек не е в стоятоние да вземе нещата в свои ръце.

Активният процес чрез миграцията води до напускането на по-младите, по-модерните, по-интелигентите. Увеличава се относителният дял на малцинствата, бедните, необразованите.

Така се завръщат квазипатерналистките форми и йерархии, които могат да бъдат окачествени като квазифеодални, смята Минчев.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional