Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Парламентът се готви да обърне гръб на електронното гласуване

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Борислав Кръстев, http://www.clubz.bg

 

БДЦ и ПФ напускат мнозинството заради атаките срещу сайтовете на държавните институции

Ще го бъде или няма да го бъде? Снимка БГНЕС

 

Само три партии в парламента - ГЕРБ, Реформаторският блок и АБВ, все още застават твърдо зад въвеждането на електронно дистанционно гласуване, за което дадоха вота си 1 883 411 българи на проведения на 25-и октомври референдум. 

Законът изискваше в допитването да се включат поне толкова избиратели, колкото са участвали в последните парламентарни избори - 3 500 585, за да бъде резултатът от него задължителен за държавата. Законът също така казва, че ако участват над 20% от този брой и преобладаващият отговор е "да", то Народното събрание е длъжно в тримесечен срок да се произнесе по въпроса. 

На референдума действителните гласове бяха 2 587 593, т.е. въпросът задължително влиза в парламента.

А какво става там?

За да бъде прието решение в Народното събрание, е необходимо мнозинство - 121 депутати, ако в гласуването участват всичките 240. 

Трите партии - ГЕРБ, Реформаторски блок и АБВ, събират заедно 116 гласа, което е недостатъчно, за да се добави възможността за електронен вот от разстояние в Изборния кодекс.

Народното събрание е длъжно да вземе решение по въпроса в рамките на три месеца след като бъде уведомено за резултатите от ЦИК. Комисията обаче още не е изпратила официалното уведомление, тъй като срока за обжалване на резултатите изтича днес.

Преди провеждането на референдума Парламентарната група на Българския демократичен център (бивша България без цензура - б.р.) обяви подкрепата си за електронното гласуване. Още тогава зам.-председателят на групата Румен Йончев декларира, че е "за" електронното гласуване. Днес обаче той е на различна позиция:

 

"Аз винаги съм защитавал позицията, че електронното гласуване трябва да започне от чужбина. Колкото до България, мисля, че отговорът идва от само себе си - случката със срива на всякакви системи и сайтове доказва, че изобщо не сме готови за това. Представете си какво става, ако трябва в същия ден да се провежда гласуване? Как ще бъдат получени и обработени гласовете?"

Припомних му, че един сайт и една система за гласуване имат коренно различно ниво на защита и не могат да бъдат атакувани по същия начин. Йончев отговори:

"Така или иначе, аз, поне от скромните ми познания, не претендирам да имам такива в тази сфера, ако едновременно няколко милиарда потребители се опитат да влязат в един сайт, той блокира. Досега не чух как някой ще ми обясни как ще бъдем защитени от това. В момента, в който разбера, че това е така, с двете ръце ще гласувам "за" електронно гласуване и вътре в страната."

Йончев обясни, че въпросът все още не е обсъден в парламентарната група. БДЦ агитира за която и да е позиция преди референдума.

На позицията си "против" остава и лидерът на Патриотичния фронт Валери Симеонов. Още преди референдума той изказа съмнения за сигурността на електронното гласуване, но не агитира официално "против" в кампанията.

"Имаме сериозен аргумент по този въпрос. Това, на което станахме свидетели последните дни, мисля, че е достатъчно показателно да не си правим експерименти с най-висшето право в една държава, правото на глас", каза той.

Реформаторският блок твърдо остава на позицита си "за". Те вече разработват и законопроект за включване на електронното гласуване в Изборния кодекс, съобщи депутатът Петър Славов:

"Надявам се в най-скоро време, в момента правя консултации със специалисти в ИТ сектора, да внеса подобен закон. Струва ми се, че догодина на президентските избори, ако не изцяло, поне частично може да се въведе електронното гласуване. Това не са толкова сложни избори и това дава възможност наистина да се опита. Като се започне, ще е много по-лесно после. Ако не се започне, всеки ще вика - много е сложно, много е трудно."

ГЕРБ също продължава да подкрепя позицията "за" електронното гласуване. Това потвърди председателят на правната комисия Данаил Кирилов:

"Чакаме сега ЦИК да ни уведоми за резултатите, без оглед дали са задължителни, ние ще настояваме да бъдат приети ефективно."

Той каза още, че има вече законопроект на ГЕРБ по въпроса, така че това не е основният проблем.

"Проблемът е да има съгласие, не е задължително точно ние да го пишем, нека има консенсус."

АБВ също нямат причина за колебания, твърди зам.-председателят на партията Румен Петков:

"Ние сме първите, които сме изразили подкрепа за електронното гласуване, инициирахме доста широк кръг от въпроси, които за жалост не достигнаха българските граждани. Не сме го обсъждали, но аз не виждам нито формално, нито неформално основание за промяна на позицията. Ако се върнете назад, ще видите, че само АБВ говореше за референдума в кампанията."

"Атака" бе единствената парламентарна партия, която агитираше официално "против" електронното гласуване. ДПС и БСП също изказаха притеснения за сигурността на тайната на вота и цялостната система и заявиха и преди вота, че са "против".

Такава е картината в момента.

Групите, които подкрепят електронното гласуване, имат общо само 116 депутати. За да бъде сигурно приемането на електронното гласуване, най-сигурно е да има поне 121 гласа.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional