Свободата днес и тук 29 Юли 2021  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

В България се появи първият паметник, заклеймяващ съветската окупация

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.faktor.bg

 
 
 
 

 

      Родолюбци от Добрич издигнаха монумент в памет на таврийските българи

„В памет на таврийските българи, преселили се през 1943 – 1944 г. в прародината си България с благословията на цар Борис III – Обединител. През пролетта на 1945 г. в условията на фактическа окупация на България от Червената армия, стават жертва на Сталин и отечественофронтовската власт при депортирането им обратно в СССР”.

Това гласи надписът на открития вчера, 5 ноември в Добрич с тържествен водосвет отслужен от архиерейски наместник Иван Дойчев паметник, „В памет на таврийските българи”, пише Ivo.bg.

След близо три години борба за правото да бъде разказана истината за едно от най-отвратителните злодеяния на съветските окупатори на българска земя, инициативен комитет от патриоти постави мемориален знак в Добрич. Той е прецедент в България. Ясно и без недомлъвки за първи път е заклеймена монументално червената армия – нещо, което медиите, отразили събитието “надлежно” спестяват в репортажите си.

За този пробив заслужават поздравление родолюбците, сред които се откроява Георги Чунчуков, роден точно преди 70 години.

Зловещата 1945 г. – БКП праща на смърт в СССР по искане на Сталин таврийските българи. Завърнали се в прародината си на Балканите, са обявени за “изменници и предатели” стават жертва на съветските репресии

По нареждане на комунистите таврийци са ловени за избиване и депортиране като опасни диви животни

Българският народ спасява своите евреи от “лагерите на смъртта”, но две години по-късно не успява да спаси от същата участ еднокръвните си братя – таврийските българи.

За цялата трагедия на таврийските българи вижте публикуваното от Faktor.bg изследване, в три части на историка Янко Гочев:

http://www.faktor.bg/politika/na-vseki-kilometar/4...

http://www.faktor.bg/politika/na-vseki-kilometar/5...

http://www.faktor.bg/politika/na-vseki-kilometar/5...


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional