Свободата днес и тук 24 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Коалиция от депутати спасява "Къщата с ягодите"

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.faktor.bg/

 

 
 
 
 
Писмото до министъра на културата е подписано от Методи Андреев, Мартин Димитров, Вили Лилков, Борислав Станимиров, Гроздан Караджов, Валери Симеонов, Атанас Атанасов, Стоян Мирчев, Георги Кадиев.

Различни медии съобщиха, че съветът към Министерство на културата е взел решение за събаряне и преизграждане на недвижимия паметник на културата, намиращ се на ул. ,,Сан Стефано” № 6, придобил популярност с името ,,Къщата с ягодите”. Както е известно тази сграда е построена в края на тридесетте години на миналия век и е била собственост на банкера Димитър Иванов и съпругата му Надежда Станкович. През 1978 г. къщата е обявена за паметник на културата, а през 2004 г. тя е била закупена от фирма ,,Агрохолд”, която е собственост на г-н Васил Златев. Основание за това услужливо и прибързано решение на съвета е наличието на няколко конструктивни експертизи, които доказвали, че сградата има непоправими конструктивни проблеми, които не позволявали тя да бъде укрепена така, че да се запази нейната автентичност, се казва в писмото изпратено до . Вежди Рашидов и директора на Националния институт за паметниците на културата. 

"И без експертизи е ясно, че сграда която е строена в периода 1927-1930 г. няма как да отговаря на съвременните строителни норми и заложените в тях изисквания. Поради тази причина в съвременните нормативни документи има текстове, които позволяват при изготвяне на проекти за укрепване и усилване на такива конструкции да се прави разлика между обикновен строеж и обект, който е паметник на културата", посочват депутатите.

"Сгради, които представляват недвижими културни ценности, могат да бъдат усилвани, без да се изисква постигане на експлоатационна сигурност, такава каквато действащите норми изискват за строежи, които не са паметници на културата. И това е напълно логично тъй като повечето паметници на културата няма как да покрият изискванията на действащите строителни норми, защото са строени при друго ниво на развитие на строителната наука, в частност и на сеизмичното инженерство.

Законодателят за такива сгради е предпочел да се запази техния автентичен вид, като е дал възможност за разумен компромис при тяхното укрепване. В тази връзка са разработени различни системи за сеизмично осигуряване на конструкции на сгради, които представляват недвижими културни ценности. 

Народните представители припомнят, че съществуват системи, които представляват сравнително евтин и надежден способ за сеизмично осигуряване на сгради със зидани конструкции, каквато е и обсъжданата сграда.

"Господин министър, за да не Ви упрекват за решението относно съдбата на тази уникална сграда и да отпаднат всякакви съмнения, че то е взето само защото къщата е собственост на г-н Валентин Златев, в качеството си на народни представители настоятелно Ви молим да поискате независима тройна експертиза от Центъра за научни изследвания и проектиране към Университета по архитектура, строителство и геодезия. Изрично трябва да поставите изискването експертизата да бъде изготвена от специалисти по сеизмично инженерство и зидани конструкции а не просто от строителни инженери с пълна проектантска правоспособност. За да бъде направено обективно заключение за реалното състояние на конструкцията, експертизата трябва да установи действителните физико-механични характеристики на основните строителни материали, като якост на натиск на тухлите и на свързващия ги разтвор и деформационен модул на тухлена зидария. Освен това, тъй като сградата е уникална, изследването на нейното поведение при сеизмично въздействие трябва да се извърши като се използват съвременни методи за сеизмичен анализ на съществуващи конструкции. 

Изрично трябва да се поиска експертизата да съдържа препоръки със сравнителен анализ за това кой от известните методи за сеизмично укрепване на зидани конструкции е най-подходящ за случая, така че максимално да се запази автентичния вид на сградата", настояват депутатите от различни парламентарни групи.

"Вярваме, че ще разпоредите час по-скоро да бъде възложена такава експертиза, като в същото време гарантирате, че няма прибързано да бъдат взети решения, които биха навредили безвъзвратно на този архитектурен шедьовър. Все пак г-н Златев е знаел какво купува, чакал е толкова години и може да почака още два-три месеца за изготвяне на обективно становище за бъдещето на сградата. Тази къща може да е негова собственост, но като паметник на културата тя попада под закрила на Закона за паметниците на културата, а законите в една демократична държава важат за всички граждани с еднаква сила", категорични са народните представители.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional