Свободата днес и тук 25 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Тайната на полицейския бунт, или втора крачка към авторитарния режим

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Евгений Дайнов, в. Дневник

Още след първия тур на изборите честно предупредих: с единия крак сме в авторитарен режим. Личи си по това, че докато властта стремително се събира на едно място, в същото време надолу по веригата държавният ред се разпада. Това е тайната на авторитарните режими: колкото повече власт отива в едни ръце – толкова по-голям хаос настъпва в реалния живот на хората. Тайна е, защото не личи от пръв поглед. Както от пръв поглед не личи, че колкото ти е по-голям джипът, толкова ти е по-малко едно друго нещо. Което е доста по-важно от джипа ти.

Това е положението с авторитаризма. Държавата съществува, за да осигурява ред и сигурност за своите граждани. А не – за да са нагълтват властимащите с още власт и обществен ресурс. Затова в момента, в който те застанат пред нас като всемогъщи (все-нагълтали се), оказва се, че нещо друго е станало много, много малко. Като например – осигуряването на ред и сигурност за гражданите.

Докато лениво размишлявах след втория тур на изборите дали да не напиша трактат по въпроса – и самият жив живот ни поднесе пример за разпад на държавния ред.

Полицията вдигна метеж и започна да запушва кръстовища и пътища

С което ликвидира реда и сигурността за гражданите. Които плащат на полицията, за да им осигурява такива неща.

Защо метеж, ще питате. Как така гражданите могат да блокират кръстовища и пътища, а куките – не?

Има обаче огромна разлика между хората и куките. Хората не носят оръжие. Полицаите – носят. Когато хората се вдигнат на протест, единственото им оръжие е собственото им тяло, което те излагат на опасност (т.е. да бъде повредено от куките) в името на кауза, по-голяма от самите тях. Когато полицаите се вдигнат на протест, те имат истинско огнестрелно оръжие. И не залагат целостта на телата си. Защото: кой ще изрине въоръжените полицаи от блокираните от тях кръстовища? Невъоръжените граждани, които за оръжие имат само телата си?

Гражданите са цивилни – невъоръжени. Полицаите не са цивилни. Те са въоръжени.

Там, където управляват ЦИВИЛните, имаме ЦИВИЛизация

Там, където управляват въоръжените – цивилизация няма.

Затова в политическата философия е установено, че когато въоръжени мъже се вдигнат на бунт – това не е протест или гражданско неподчинение. Това се нарича метеж. Също така: пуч или бунт. А бунтът, вдиган от въоръжени групи хора, е държавна измяна. Поне така пише в българския Наказателен кодекс:

Чл. 95. (Доп. - ДВ, бр. 50 от 1995 г., изм., бр. 153 от 1998 г.) Който, с цел да бъде съборена, подровена или отслабена властта в републиката, участвува в извършването на опит за преврат за насилствено завземане на властта в центъра или по места, или в бунт, или във въоръжено въстание, се наказва с лишаване от свобода от десет до двадесет години, с доживотен затвор или с доживотен затвор без замяна.

Не съм го писал аз. Но мога да чета: от десет до двадесет години (най-малко).

Може би ще кажете, че макар въоръжени (и следователно – метежници), полицаите все пак имат кауза, по-голяма от тях самите, която да извинява това, че нарушават обществения ред. Аз пък ще ви питам – коя им е каузата?

За сравнение, да вземем гражданите:

- Каузата при окупацията на Орлов мост от 2012 година беше: да не мине закон, позволяващ на шепа приятели на властта (същата като днешната) да одерат окончателно българските планини откъм гори. Никой от окупантите не следваше свои битови цели.

- Каузата при протестите срещу Пеевски беше: да не бъде назначаван шефът на задкулисието за шеф на контраразузнаването. Защото така окончателно мафията щеше да превземе държавата. Никой от протестиращите през 2013-2014 година не гонеше свои битови цели.

- Каузата при идния зелен протест (11 ноември) ще е да се спре вакханалията на изсичане на гори, почнала наново, след като резултатите от изборите показаха на секачите, че техните приятели и покровители укрепват властта си. Никой от зелените няма да се бори, за да решава свой битов проблем.

Каква е, в сравнение, каузата на полицаите? Справедливост? Някакъв нов закон? Опазване на обществения ресурс от частни крадци? Подобряване сигурността на гражданите? Световен мир?

Няма такова нещо.

Протестиращите полицаи, за разлика от протестиращите граждани, нямат кауза

Не излагат телата си на риск в служба на някаква цел, по-голяма от тях самите. Напротив. Нито излагат телата си на риск (те са въоръжените, не аз), нито се борят за цел, по-голяма от тях.

Борят се за чисто свои, битови, убоги, недостойни неща, в които няма нито принцип, нито чест. Разбъркват ни живота, за да запазят за себе си онова, което в началото на метежа правилно нарекоха "привилегии", а впоследствие (когато се усетиха колко грозно звучат) назоваха със звучното социалистическо име "придобивки".

Дори не се борят за заплащане; и може би затова вдигнаха метеж, вместо да започнат преговори за заплати чрез профсъюзи, както се прави в ЦИВИЛизованите страни от ЦИВИЛните. Борят се за привилегии. Ама – само за тях си. Не за пенсионери, лекари или горски.

Привилегии съществуват само във феодализма и социализма

В ЦИВИЛизациите привилегии няма, защото всички са равни помежду си. Всички имат еднакво справедлив достъп до обществения ресурс – като например до данъците на гражданите. Ако вършиш нещо повече от редовия гражданин, като например да си рискуваш живота срещу терористи – справедливо е да получиш компенсация за риска. Не привилегии.

Привилегията е краят на ЦИВИЛизацията, защото: а) подкопава идеята за равенство и б) разрушава самата ЦИВИЛизация и връща нещата към варварството, където никой не е равен. Където номерът е да се уредиш в някаква вождистка номенклатура, та да докопаш повече обществен ресурс, отколкото принципно ти се полага.

И заради едните привилегии полицаите рискуват да вдигнат метеж, което е държавна измяна? Не, драги.

Неосъзнатият дневен ред на протеста на куките,
тайната на техния бунт е друга – да се прекрати ЦИВИЛизацията


Нещата да се върнат там, където бяха – да няма равенство, а всеки да драпа нагоре, за да стане някаква номенклатура, имаща привилегии за приоритетен достъп до парите на всички.

Това е тайната на метежа. За да не остане съвсем тайна обаче, медиите, излъчващи "опорки" в подобни случаи, благоволиха да раздъвчат нещата така, че да ги разберем. А именно: да бъдат изгонени от правителството всички представители на Реформаторския блок, както и Румяна Бъчварова. И Бойко Борисов да бъде оставен сам, защото е незаменим, уникален и единствен. Почти като другаря Путин.

Това е положението, драги. Тайната цел на полицейския метеж е да се направи втората крачка към авторитарния режим. Да бъдат спрени всички реформи и да бъдат разкарани всички, които вярват в ЦИВИЛизацията – в това, че всички сме равни, че никой няма правото на привилегии и че в ЦИВИЛизацията управляват ЦИВИЛните, а не въоръжените. Та да може властта окончателно да се събере в едни ръце.

Ако това ви харесва, гответе се за обратната страна на авторитаризма: окончателният разпад на целия държавен ред, на цялата ваша сигурност. Всеки въоръжен човек, в униформа или не, кука или мутра, ще може да ви влиза в дома и да прави там, каквото си поиска. Както се случва в недалечни от нас авторитарни режими.

Наблюдаваме метеж, организиран от въоръжени мъже, изразяващ идеология, равносилна на преврат и на смяна на установения (ЦИВИЛизован) строй. На всичкото отгоре метежниците категорично отказват да влизат в каквито и да е преговори с управляваната от цивилни държава. Напротив, заплашват, че "ще отидат докрай".

Добре, ако аз в качеството си на невъоръжен протестиращ кажа същото, какво би означавало? Ще счупя някоя витрина например. А когато въоръжени метежници заплашват да "отидат докрай" – това какво значи? До какъв край могат да стигнат, бидейки въоръжени?

Няма изход освен прекратяване на свличането към авторитаризъм и решителното възстановяване на държавния ред. С обичайното мълчание Борисово това няма как да стане. В Наказателния кодекс пише какво се прави в такива случаи.

Е, уважаеми властимащи, поне веднъж в живота си направете онова, което пише в закона. Алтернативата е да се предадете на метежниците. А историята показва, че метежниците не се отнасят особено ЦИВИЛизовано с пленниците си.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional