Свободата днес и тук 25 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Гражданите и полицията – пионки в играта на олигархията и мафията

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Светозар Гледачев, финансов анализатор, http://www.faktor.bg

 

 
 
 
 

 

      България не проведе лустрация и шокова терапия – затова днес се влачи на дъното на Европа


Кого пази полицията? Нас от престъпниците или престъпниците по високите етажи от нас?

Какво става ако ритнеш кошер с пчели? Или са повече от една? А ако са оси? Проблемът с полицията, няма да се реши скоро, а може и никога да не се реши, а типично по български само жаравата да се зарие с пепел и при най-малкото разръчкване - да се разгаря огън. Къде естествено, къде от политически, олигархични или чисто мафиотски интереси. Под България гори. Проблемът е голям и не опира до парите и облагите, те са само поводът. Същността е в основата на държавата и нейната система за управление. 

МВР никога не е реформирано и е пряк наследник на милицията с похвати и манталитет, на структура и начин на работа и т.н., че дори и сградния фонд е белязан от ерата на БКП. Тогава по закон тя е служела на НРБ и с нейния член №1 - че всичко е подвластно на ръководна роля на БКП. Спомнете си, че милицията защитаваше партията, която беше държавата и го правеше с всички репресивни средства. Дори и с лагери, и с тотален контрол. Даже в семейството. И то трябваше да е по социалистически идеално, и ако се скарате - не се намесва тъщата, а кварталиният инспектор, който решаваше кой е крив и кой е прав. А ако не се справи, те пращат на другарски съд в работата или ОФ-о, та дори и в ППО на БКП. Връзката милиция-полиция никога не е прекъсвана. 

После дойде 1989 г. Тези, които ръководеха 

БКП, МВР, ДС, вече станаха гръбнака на бизнеса в България,

някои дори са олигарси, но те не изпуснаха службите от контрола си. Силовите министерства крепят държавата, но и могат да я бутнат. Важното е кой им дърпа конците. А това са бившите "милиционери". Създали тайни властови центрове, чрез които разпределят постовете и порциите в държавата. Свързани с властта продължават да кадруват и назначават в уж новите министерства. Това не става явно. 25 години преход ги научиха да го правят невидимо,  така че да се роди задкулисието. Което е факт. Не можем да го докажем, но всички го чувстваме. Ако си мислите, че Бойко Борисов, на който формално са подчинени Министерския съвет и Министъра на вътрешните работи, има тотално влияние върху МВР - лъжете се. Защо сега не може да ги прибере от улицата полицаите? Те са му проблем №1 и като нищо могат да го свалят от власт, което май им е основната идея. Не на полицаите, на кукловодите. Стачкуващите са употребявани. Да го накарат пак да отиде на избори. Смятате ли, че след толкова абсолютна победа, той ще иска? Не. Но в МВР той няма това влияние, каквото имат други, които като октопод са го превзели. Те са лицето на корупцията, но и на организираната престъпност, каналите за цигари и наркотици. Всичко, от което се печели много. Само сивият сектор на горивата е над една трета, което води до загуба на държавата и печалба за олигарсите от стотици милиони лева. На правителството му трябва да вземе тези пари, за да напълни бюджета, но мафиотите не ги дават, ако им заплашиш интересите - свалят правителството. На тях им трябва държава в перманентни избори и несигурност. В момента това правят. На кукловодите не им харесва да имат по-малко влияние в МВР. От това губят пари - милиарди мръсни пари. Те там кадруват. Те не искат да имат силна и стабилна полиция с високи заплати, нови техники и технологии, изобщо съвременна и ефективна. Такава каквато е в Европа. Защото ще хваща тях или поне ще им намали чувствително печалбите. На тях им трябва точно такава, каквато е сега: проядена от корупция, разделена, държана в подчинение от вън. Като насъскано полицейско куче, но пак срещу народа, а не срещу престъпниците, защото те се отчитат или са на подчинение на господаря на кучето - олигархията. За да работи тази криминална система безотказно, трябва да има прикритие от другите сфери на държавата - прокуратура и съд, и най вече

политическа подкрепа

А сега вижте кой задкулисно управлява и назначава там и ще ви стане ясно кой дърпа конците в тази държава. " Кой" не е синдром, а самата структура на държавата и управлението. И има само един фактор, който не се поддава на тотално управление - хората. И те побесняха. Първо полицаите, после други, накрая всички. Рано или късно този модел ще се изчерпи и май му идва краят. Но за полицаите. Не всички са корумпирани, но те виждат какво правят техните началници, колко са богати и силни. Как се върви нагоре. Къде трябва да се наведеш, къде да целунеш под кръста.Те знаят. Но мълчат, защото няма на кого да се оплачат. И на тях и на нас ни остана само арменският поп. Всичко друго е тяхно. Или като приказката за „Неволята” - ние да вземем да си свършим работата, която не свършихме след 1989 г. Само при нас нямаше лустрация, за да не обидим хората. Да го направим интелигентно и цивилизовано . И преходът го направихме такъв, а не като в Полша с "шокова терапия", и се осрахме. Защото "те" искаха и им бе угоден такъв тип преход. И го наложиха. Всички страни, които приложиха шокови реформи веднага, вече са икономически недостижими за нас. Те се развиват - ние не. Румъния пристъпи късно към реформи, беше след нас, но ни изпревари и тя.

Зависимостта на лустрацията и икономичския просперитет е пряка. Защото, ако бяхме я направили, те власт имащите от предишния режим нямаше днес да контролират енергетиката, едрото производство, медиите. Материалното и духовното. Базата и надстройката. Обществения живот, службите и държавния апарат. Всичко. Те са всесилни вече. 

Всичко е тяхно, даже и ние

И как искате да се държат с нас? Както сме си го направили. Като с овце. Затова и те станаха тотално безпардонни. За тях няма закони. Те са над тях, а и няма кой да ги приложи: полиция, съд, прокуратура. Те са ги превзели, като са изгонили кадърните и свободомислещите. Така, че проблемът с полицията не е в парите и бюджета, а в никога нереформираната система, тоталитарно наследена от тоталитарен режим, защото никой не иска да я реформира както всичко в България до сега. Няма полза от това. Фактите: България заделя 7% от БВП за нея, и е на второ място в Европа, при средно за ЕС- 3.7% или два пъти повече. А спрямо северните държави три пъти. Да не би в Германия и Франция полицията да е по-лоша? Или пък в Скандинавските страни? 

Същевременно България е сред страните от ЕС с най-ниско доверие в полицията, с високо ниво на ПТП, висок дял на нерегистрирана престъпност, относително повече убийства, високи възприятия за корупция, много осъдителни решения на Европейския съд по правата на човека и т.н. Това не е само несправяне, това е неработене. Неефективност. За повечето сектори разкриваемостта е под 2%, което не значи, че полицията ни е проста, а че претъпността има закрилник в полицията и общ господар извън системата. Филмът "Под прикритие" е лек нюанс на реалността. Не многото хора правят по-ефективна полицията, а многото съвременни средства, обединени в ефективна система. Камери - саботира се поставянето им, и ако ги има, то са на фирми на бивши полицаи по цени, които няма никъде по света. Само тук заснемането на престъпление, не доказва престъплението. Няма превенция, защото кукловодите не искат да има. Та те от това печелят. Няма електронни услуги, няма намаляване на бумащината, няма нищо ново, но има огромна бюрокрация. В момента капиталовите разходи са само 1% от бюджета на МВР, или под 13 млн. лв. за 2015 г. - при активи в счетоводния баланс на МВР 1 млрд. и 800 млн. лева активи плюс 855 млн. задбалансови активи, това всичко като активи се поддържа с 10-15 млн. годишно разходи. Тоест МВР се декапитализира постоянно. Бюджетът за 2014 г беше 999 милиона лв., а се надхвърли с 27%. Тази година е 1.03 милиарда и вече се надхвърли с 45%, като всичко отива за заплати. Дори няма официална статистика, колко са точно униформените на улицата. По заобиколни пътища те са около 27 000, а всичките служители са около 50 000. Почти половината се занимават с неспецефични дейности. МВР има над 30 служби: институт по-скъпо струващ от БАН, ако това изобщо е възможно; болници - техните лекари да не са по-добри от нашите. Ако е така, то това е дискриминация. Почивни станции и всякакви всевъзможни неща, които не са присъщи за дейността. При социализма те трябваше да имат усещането, че са рожба на партията и тя се грижи за тях. Бяха в привилигировано, специално положение. Те трябваше да бъдат каста, преторианската гвардия на БКП и затова имаха специални почивни станции, специални болници, много по-добри и качествени от тези за простолюдието. За привилегиите те се отблагодаряваха на властта с вярност. Но бяха срещу народа. Това нещо не свършили с падането на Бай Тошо? Не. 25 години по-късно е същото. Сега пазят същите хора или техните деца, които са в задкулисието, но пак от народа. Просто нещата са леко прикрити и имат псевдо демократична окраска. В неприсъщите дейности изтичат парите и за лоша администрация, поставена от "господарите" и високи заплати на шефовете. ДАНС, която не се е доказала като ефективна структура, заплатите са над два бона за ниските длъжности, а за високите? 

Но има и друго. За да се държи в подчинение цялата система, интересите са оплетени като 

кълбо на пепелянки

Ако мъжът работи в полицията, жената работи в КАТ или пожарната или в друга сфера, но пак на висока заплата и под шапката на МВР. Е това използват олигарсите от бившото ДС за да управляват системата за сигурност. Ако не слушаш оставаш на улицата, а с теб и семейството. Ако слушаш - те се грижат за теб. Само трябва да знаеш, че докато си там действа правилото: Не чух, не видях, не разбрах. Да мълчиш и да правиш каквото ти казват, а не да се бориш с престъпността.Ти не трябва се се бориш срещу създателя си. Понеже проспахме да променим системата след 1989 г. ще трябва да го направим сега-под външен или вътрешен натиск или ни чака още по-голяма мизерия. Това, че не приложихме шокова терапия ни направи най-бедните в ЕС. "Желаещите съдбата води, нежелаещите влачи", а нас просто ни утрепа от влачене. За този период "кукловодите" и техните протежета станаха световно богати, а ние европейски бедни. Системата ни е от африканско-южноамерикански тип. Реформи трябва като в Грузия, но няма кой да ги направи, защото трябва да падне от власт, а може и никога повече да не стане. МВР е пълно отражение на държавата. Разруха, работа ден за ден и неефективност. Така ще сме последни в ЕС, но може и по назад. Когато е лошо, ние винаги можем повече.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional