Свободата днес и тук 02 Юли 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Многолюден екопротест скандира "Мафия" и зове за защита на Рила, Пирин и Витоша

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.mediapool.bg/

Близо две хиляди граждани излязоха в София в сряда вечерта на протест в защита на Рила, Пирин и Витоша. Те блокираха за около половин час движението кръстовището до Попа, а към 19 ч. шествието тръгна по ул. "Г. С. Раковски" и бул. "Цар Освободител" към Министерството на околната среда и водите, където скандира "Мафия!". Малко след 20 ч. шествието стигна до сградата на Министерския съвет, където отново ехтяха възгласи "Мафия", "Искаме природа, не искаме бетон" и "Долу Цеко от Алеко".

Площадът пред сградата на МС се изпълни с хора, към които продължиха да прииждат нови.

Паралелни протестни екоакции се провеждат още в четири града - Пловдив, Варна, Русе и Перник. Всички те са под наслов "Гражданите срещу мафията".

Актуалният повод за недоволството е изсичането на 20 дка млада гора край хижа "Алеко" на Витоша и продължаващото абсурдното мълчание на властите кой стои зад това деяние. Прокуратурата се зае с изясняването на случая, а в сряда служители на СДВР извършиха оглед на място в близост до пистата "Витошко лале 1", стопанисвана от дружеството "Витоша ски". В разорания парцел стои изоставена тежка техника, която все още никой не е припознал като своя.

По-рано стана известно, че е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител.

 

Природозащитници припомниха, че местността е била залесена с доброволен труд, а фиданките са били купени с европейски средства.

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" предупреди, че разораването на младата гора е опит да се започне изпълнението на отхвърлен от правителството и съда план за по-голяма ски зона около хижа "Алеко". Подобно нарушение е прецедент на европейско ниво и заради това държавата е застрашена от бърза наказателна процедура от страна на Европейската комисия.

В протеста участват много млади хора, някои от които са дошли на колела, други водят децата си. Протестиращите носят челници и фенерчета, за да "осветят задкулисните сделки". Участници питат с плакати "На кого са багерите на Витоша?"

Други са понсели голяма жълта надуавема лодка с надпис "Реките идват от горите".

Участниците в шествието подписаха и подписка за защита на защитените територии.

"Витоша ски": Това е активно мероприятие, ние нямаме нищо общо

Заподозряната компания "Витоша ски“, която е собственик на лифтовете и влековете, обяви в сряда, че "няма нищо общо с преписваните ни действия на територията на природен парк Витоша“.

"Цивилизовано изтърпяхме всички хули по наш адрес, за да изчакаме отговорните държавни институции да кажат каква е истината. Непонятно за нас е защо те се забавиха толкова дълго, след като на 30.10.2015 год. РИОСВ е съгласувала тези действия и видно е, че ДГС – София е подписало договор за тази дейност. Не искаме да коментираме целесъобразността на тяхната дейност. За нас е виден резултатът – заради корояда-топограф Витоша е една мъртва планина. Настояваме ресорните министри да предприемат адекватни действия срещу организаторите на това активно мероприятие. Те вече са ясни", се казва в изявлението на "Витоша ски".

По- рано от екокоалицията съобщиха, че са установили, че мястото на изсечената гора съвпада със стар подробен устройствен план, който е предвиждал разширение на съществуващата ски зона.

Най-скандално е мълчанието на институциите

Според природозащитниците най-скандалното в случая е, че нито една от институциите в страната няма представа кой и защо е разкопал 20 дка, изровил е млади дървета и е местил морени. Неясно остава и как огромните машини, които са без регистрационни табели, са стигнали до мястото и са работили без никой да разбере.

В сряда стана ясно и че Югозападното държавно предприятие, което стопанисва горите в седем области, ще извърши залесяване на мястото до ски писта "Витошко лале". До края на месеца трябва да бъдат засадени две хиляди и петстотин смърчови фиданки.

В Русе също се събраха природозащитници, които вместо шествие спретнаха пърформанс, представящ "дървото на бъдещето“, ако не се вземат адекватни мерки. На изсъхналите му клони бяха окачени снимки на защитени птици и найлонови торбички. Към русенци се присъединиха представители на неправителствени организации от Свищов. Бе започната подписка държавата да поеме своята отговорност към опазването на природата.

"За да остане природа в България" е твърдо против приемането на новите планове за управление на трите парка, които са изработени с европари и според природозащитниците не опазват в достатъчна степен природата, тъй като разрешават застрояване в Банско, което освен че вреди на околната среда, но и нанася щети на държавния бюджет, тъй като се отстъпват безвъзмездно терени публична собственост за проекти в частна полза.

Затова екозащитниците искат спиране строежите на Витоша и Пирин веднага и уволнение на директорите на двата парка, които според тях са виновни за нередностите при реализацията на частните инвестиционни проекти.

Те настояват за връщане на новите проектопланове за управление на парковете Витоша, Рила и Пирин за пълна преработка. Сред исканията е държавата да актува всички строежи от концесията в Национален парк "Пирин" като държавна собственост, както изисква законът. Това ще спре по-нататъшни продажби от концесионера, както се случи с лифтовете на Шилигарника и Платото, смята организацията.

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional