Свободата днес и тук 19 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

"Погрешка" или не руската тв "изтърва" кадри за нова "мръсна" ядрена бомба

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.mediapool.bg/

Руската телевизия излъчи погрешка кадри със секретна система за торпеда с ядрен заряд, която в момента е в процес на разработване в Русия. "Действително някои секретни данни попаднаха в обектива на камерата и кадрите след това бяха изтрити" от сайтовете на тези канали, каза пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. "Надяваме се, че това няма да се повтори", допълни той.

Два канала на руската държавна телевизия - НТВ и Първи канал - излъчиха вчера кадри, на които се вижда как руски военен разглежда документ с чертежи и описание на нова система за торпеда, наречена "Статус-6".

Торпедата, чието разработване е с гриф "секретно", ще бъдат изстрелвани от подводници с цел радиоактивно замърсяване на обширни зони, които да станат неизползваеми за военни, земеделски или икономически цели за дълъг период от време, се разбира от текста на кадрите.

Заснетото видео е от среща на президента Владимир Путин с високопоставени представители от отбранителния сектор в Сочи.

Влиятелният американски новинарски сайт "Дейли бийст" обаче коментира, че действията на контролираната от Кремъл държавна телевизия съвсем не са "случайни".

 

Дали това не е просто трик, за да се вдигне шум за руската военна мощ, пита изданието по повод показаните по телевизията технически характеристики на ново застрашително руско оръжие - подводно ядрено торпедо. Става дума за "мръсна бомба", която пръска радиация и се изстрелва от безекипажна подводница-дрон, монтирана на гърба на друга подводница, уточнява сайтът.

Проблемът е, че няма как да сме сигурни дали става дума за съществуващо оръжие или за медийна провокация, целяща да ни накара да мислим, че руският президент Владимир Путин има опасна нова "играчка" в арсенала си, отбелязва авторът Дейвид Акс.

Ако това е истина, тогава Русия е първата страна, за която е известно, че всеки момент ще се снабди с оръжие, което далече не е така разрушително, като атомната бомба, но може да разпръсква смъртоносна радиация на големи площи, превръщайки ги в необитаеми. Ако пък кадрите са "фалшиви", те са ново попълнение в дългия списък на кремълските номера в медиите, пише той.

Авторът пояснява, че "мръсната бомба" се състои от взривни вещества в радиоактивна обвивка. След като се разпръснат при един обикновен взрив, те правят района на поражението задълго непригоден за живот. Акс цитира част от излъчения текст: "Новата система има за цел да поразява важни обекти от икономиката на противника в крайбрежни райони и нанася гарантирано неприемливи щети на неговата територия, създавайки обширни зони с радиоактивно заразяване".

"Всичко това звучи много плашещо и много прилича на Студена война-2, пише авторът, питайки се какъв е смисълът на телевизионната загадка, зададена от контролираната от Кремъл руска телевизия. Акс отбелязва, че на кадрите липсва надпис "Строго поверително" или "Конфиденциално", какъвто следва да се очаква на документи на военното министерство, в които се говори за нов ядрен боеприпас. Второ, винаги има вероятност "случайното" изтичане на държавни тайни съвсем да не е случайно, добавя той.

"Съветското разузнаване, в което някога е служил и Путин, прекрасно е владеело изкуството, наречено дезинформация - преднамерено разпространяване на фалшификати, на които Западът може "да клъвне". Освен пускане във вестници, включително и западни, на фалшиви негативни новини за САЩ и техните съюзници, дезинформацията включва и съчиняване на фалшиви разузнавателни данни за Москва, които помагат да се манипулира реакцията на Запада", се казва в статията на "Дейли бийст".

Сайтът привежда като пример за подобен род манипулация фалшивия апокалиптичен сценарий, разработен от съветската академия на науките в края на 1970-те години по указание на тогавашния шеф на КГБ Юрий Андропов с цел да бъде накаран Вашингтон да се откаже от плановете си за разполагане на ракетите "Пършинг-2" със среден обсег в Западна Европа. "Научният доклад" бе разпространен сред екозащитни и пацифистки групи оттатък Желязната завеса, които чрез него подеха масова кампания срещу плановете на САЩ.

Сайтът допуска, че небрежни редактори от руския Първи канал може случайно да са пуснали пред очите на по-наблюдателни зрители четлив текст за техническите характеристики на новата руска оръжейна система, но не по-малко вероятно е на зрителите да е било показано именно онова, което Кремъл е пожелал те да видят - планове за нещо несъществуващо", пише авторът на "Дейли бийст".

Изданието не приема за чиста монета и обясненията на Дмитрий Песков. Сайтът припомня, че изгледите за създаване на радиологично оръжие още през 70-те години влязоха в обсега на вниманието на съветските и американските лидери и те дори се договориха никога да не прибягват до "мръсни" бомби. Тази договорка обаче потъна в дебрите на последващите преговори за контрола над въоръженията и бе забравена, а в началото на 90-те години тези преговори тръгнаха в различна посока.

И сега изненадващо Русия сякаш иска да подшушне, че отново се връща към "съветските си корени" и да възкреси радиологичното оръжие, което някога се опитваше да забрани, заключава американският сайт.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional