Свободата днес и тук 15 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Съдбата беляза с кръв и смърт свидетели срещу Октопода – теория на конспирацията ли е?

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Васил Василев, http://www.faktor.bg

 

 
 
 
 

 

Случайни събития се подреждат в сложен пъзел, а МВР и прокуратурата са сякаш под упойка


Последният петък 13-и ще остане наистина черен. В рамките на по-малко от 24 часа Георги Цветанов и Пламен Устинов – двама от ключовите свидетели по делото „Октопод“, по което основен обвиняем е бившият съветник от ДАНС Алексей Петров, вече не могат да съдействат на държавното обвинение. Единият издъхна след тежка катастрофа, на път за болницата, а другият бере душа в клиниката в Ловеч.

Късно в четвъртък срещу петък вечерта на автомагистрала „Тракия” при пътен инцидент загина Георги Цветанов. Според полицията срещу него не е имало покушение, а е заспал зад волана. Семейството му обаче е на друго мнение и настоява щателно да се проверят всички версии. Всъщност преди години джипът на Цветанов бе взривен, а той оцеля като по чудо. След това последва втори опит за атентат – колата му бе умишлено повредена за да се предизвика пътна катастрофа, но престъпното намерение бе навреме осуетено.

Само часове след като трагичният инцидент с плевенския банкер стана публичен, кървава вендета застигна и втори важен свидетел срещу Алексей Петров – бившия служител в НСО Пламен Устинов. Той беше посечен с брадва от 24-годишен мъж в Тетевенско село, с чието семейство имат стара вражда. Скандалът по първоначална информация станал заради счупено странично стъкло на автомобил. Устинов е откаран в болница с опасност за живота. МВР отново твърди, че става дума само за инцидент с битови мотиви.

Трудно е да се правят конспиративни теории, но случайностите около делото „Октопод“ сами се подреждат в един много интересен пъзел и навяват нееднозначни внушения.

Пак вчера стартира новото разглеждане на делото срещу Алексей Петров, след като заради корупционни съмнения предишният съдия Румян Ченалова бе арестувана и отстранена от съдебния процес. Преди да влезе в съдебната зала самият Алексей Петров реши да говори пред медиите и предизвика новина - обяви награда от 100 000 долара за този, който му предостави достоверни данни за поръчители и извършителите на атентата срещу него. Ден преди втория тур на кметските избори неизвестни стреляха несполучливо с гранатомет срещу баретата. Впечатляващо е, че само за две седмица Петров, известен в ъндърграунда и с прякора

Трактора основно е променил версията за покушението

Първоначално твърдеше, че са го били объркали и атентатът не може да е срещу него, а вчера бе категоричен, че той е мишената и дава щедра награда. Петров говореше в съда подготвен, каза само онова, което е преценил, че трябва да бъде чуто. Знаково и демонстративно подсъдимият за пореден път подчерта, че в България има сериозен министър-председател, а той вярва на българските служби и се надява, че държавата ще си свърши работата. Освен това Тракторът предупреди: Аз стърча за някого икономически и политически, затова ще говоря, чак като види хора в затвора.

Реално на прицел за отстрел сякаш е цялото дело „Октопод“. Съдебният репортер Силвия Великова е категорична, че прокуратурата сякаш е загубила интерес към този процес точно в един политически момент – когато падна първото правителство на Бойко Борисов. За нея това поведение на държавното обвинение в зависимост от политическите ветрове съвсем не е изненада.

Преди време водещият делото прокурор Светлозар Костов също даде медийни изявления, че му се пречи по делото и сякаш ръководството на прокуратурата не се интересува от успеха на този процес. За тези изявления срещу магистрата бе образувано дисциплинарно производство, а по-късно заради нарушения в професионалната му работа бе отстранен от делото и специализираната прокуратура, която ръководеше. Новият обвинител по октопода явно съвсем не е мотивиран от приключването на процеса, който се влачи вече пет години. Постепенно започнаха да отпадат и някои обвинения срещу Алексей Петров, заради изтекъл давностен срок, защото става дума за престъпления извършени в средата на 90-те години на миналия век.

Вчера освен отпадането на двама ключови свидетели срещу Петров, спецсъдът отсвири и финансовото министерство като обвинител по "Октопод", а усещането, че всичко не е случайно остава доминиращо.

Алексей Петров отдавна стоеше някъде отзад, в сянката. Вероятно е имал нужда от спокойствие, за да развива бизнеса си, но събитията от петък 13-и го изкараха на светло, във фокуса на вниманието, а за обществото остава непреодолимо усещането, че някъде под повърхността на нещата нещо се случва.

Кои обаче са жертвите от фаталния петък?

През 2012 г. показанията на бившия служител на НСО Пламен Устинов станаха причина за втория арест на Алексей Петров. Той и Донка Митева се отказаха от първоначалните си твърдения пред следствието и обясниха, че подсъдимият Петров ги е принудил да лъжествидетелстват. Срещу Устинов се появиха контрапоказания - че е тормозел хора в района на Тетевен и че е поискал пари от Алексей Петров, за да не свидетелства срещу него, тоест го е изнудвал. Все пак бившата барета и съветник в ДАНС влезе в ареста с мотива, че може да възпрепятства делото, ако остане на свобода.

Повод за тежката мярка стана фактът, че Пламен Устинов заяви под клетва в съдебната зала, че Алексей Петров е поръчал убийството на едни от най-богатите българи - Васил Божков и Гриша Ганчев. Поръчката за убийството на Гриша Ганчев му била възложена лично на него и на още двама души от Алексей Петров.

„Никой не искаше да изпълни я изпълни. Предполагам, че Алексей Петров е искал да вземе завода за китайски автомобили край Ловеч“, коментира тогава Устинов. Той не крие, че е бил в близки отношения с Петров, работел е за него, а дори и имат роднинска връзка. Устинов разказа още, че сам предупредил Гриша Ганчев и дори показа писмен документ за това. Според него вероятно соченият за мозък на „Октопода“ искал да отвлече някой близък на бизнесмена, за да се принуди Гриша Ганчев да отстъпи своя бизнес. „По моята логика той е поръчал отвличането на жената на Ангелл Бончев. Физическото изпълнение вероятно е извършено от бандата на „Наглите”, твърдеше Пламен Устинов. Той дори предположи в съдебна зала, че

дарението, което трябваше да направи Ангел Бончев,

за да освободят жена му, е бил чист рекет. Самият Бончев също заподозря връзка между „Октопод“ и „Наглите“ и като свидетел допълни, че парите от откупа му са били използвани за политически кампании. Устинов още преди години се оплакваше публично, че Алексей Петров и брат му Огнян, който живее в Тетевен, многократно са заплашвали семейството му, за да не свидетелства срещу бившата барета.

В показанията си братът на Алексей – Огнян, обаче твърди съвсем друго. Той призна, че е давал пари на Пламен Устинов: „Помоли ме да го подпомогна финансово, за да напусне България”, разказваше братът на Алексей Петров пред съда.

През 2012 г. водещият делото прокурор Светлозар Костов обяви, че Устинов е поискал охрана от МВР заради показанията си срещу Петров. Свидетелят заяви, че се страхува заради отправени заплахи от хора, близки до Петров. Тогава бяха приложени и специални разузнавателни средства, а те доказаха за няколко срещи между Алексей Петров и Пламен Устинов.

„След като дадох показания на 2-и май, хора близки до Алексей Петров, ме притесняваха. Подал съм сигнали в Районно полицейско управление – град Тетевен, в ГДБОП и там са описани лицата", предупреждаваше Устинов. На въпроса как са го притеснявали, той отговори: „Обиждат жена ми, майка ми, минават покрай нас с коли и въртят гуми, отправят заплахи, провокират мои близки и мен самия.

Как да не ме е страх, срещу коя групировка съм се изправил

ако си бях замълчал и всички други си бяха замълчали, тогава какво щеше да стане? Има свидетели, които не искат да свидетелстват”. Бившият служител на НСО разкри още, че фирма на Алексей Петров се грижела за сигурността на Георги Първанов преди стане президент. Свидетелят бе категоричен още, че връзката между Петров и бившия главен прокурор Никола Филчев не е мит, визирайки срещи между тях на басейна „Спартак”.

Другият основен свидетел Георги Цветанов също разказваше пред съда за премеждията си в отношенията си с бившия съветник от ДАНС. При запознанството си с Петров през 1996 г. го възприел като един Робин Худ, накрая обаче бил принуден с бой да прехвърли фирмата си. Алексей пък обяви тези показания като зле монтиран филм и заяви, че никога не е посягал на свидетеля.

Георги Цветанов е бивш шеф на плевенския клон на Първа частна банка. Бил е разследван след фалита й. Впоследствие започва собствен бизнес и търгува със захар. По време на кризата през 1996 г. една от фирмите му продава около 5 хиляди тона захар на фирма "Дискавъри". Но не си получава парите - близо 2,5 млн. долара. Тогава Цветанов се жалва на плевенчанина Русалин Русалинов, който е приближен на Алексей Петров. Така двамата се запознават, като банкерът иска от Алексей да респектира собственика на "Дискавъри" Стоян Николов да му върне парите.

„Алексей беше влиятелен човек. Знаех за неговите възможности. При него идваха депутати, мъже от високите етажи на властта”, твърдеше Цветанов. Бившата барета се съгласил да помогне, тъй като докато свидетелят бил шеф на ПЧБ в Плевен, спонсорирал местния клуб по карате. Петров обаче поставил условие - Цветанов да подпише документи, че има парични задължения към него и свързани с него лица. Целта била да оправдае действията си, за да не го обвинят в рекет. Банкерът се съгласил, тъй като "все още вярвал в благородството на този човек". Пари обаче така и не получил. За сметка на това след около две години

Алексей му предложил да направят общ бизнес

Тогава се зародила идеята за създаването на ЗК "Спартак". Цветанов се включил като акционер с апортни вноски на апетитни имоти - къща в Банкя, вила в Рибарица и земеделска земя край морето на Синеморец. Покойникът призна при разпитите в съда, че част от имотите му не се водели на негово име, а на "мои подставени лица". По думите му това било практика през 90-те години, за да се избегне плащането на данъци.

В застрахователното дружество Цветанов влял капиталите си заедно с подставените си лица, а допълнително взел 100 000 долара заем от треньорката по художествена гимнастика Нешка Робева. "Парите ми ги отпусна срещу лихва от 2%. За мен беше изгодно, защото по-онова време лихвите бяха 15%, но като за свои хора Нешка ми направи такава отстъпка", разказа той. Свидетелят поясни, че не знае дали сумата е била лична или от касата на спортен клуб "Левски".

"Застрахователното дружество "Спартак" след това увеличи капитала и стана "Левски Спартак", която в момента е известна като "Лев Инс". Това са едни и същи хора", разказа Цветанов. По думите му в началото срещу неговите имоти, ценни картини и африкански пластики, които вложил, притежавал пакета 51% от акциите. Това било причината и Алексей да реши да му открадне бизнеса. Когато обаче Цветанов разбира, че бившата барета не е Робин Худ и с насилие го изхвърля от играта, той споделил на Нешка, че има проблеми с него. "Ти си измамник, ти си лъжец. Аз на него му имам вяра. Да прави с тебе каквото иска", казала му треньорката, която обича да раздава морал от телевизиите.

През април 1998 г. един от съдружниците в ЗК "Спартак" Свилен Николаев разбрал, че капиталът на дружеството е вдигнат, и съобщил това на Цветанов. Банкерът отишъл на басейна "Спартак", където е офисът на Алексей Петров, за да изяснят нещата. Екскомандосът му обяснил, че се налага да се прелицензира застрахователното дружество и че старите акционери трябва да излязат, а на тяхно място да бъдат поставени нови. "Това щяха да са пак подставени лица, но този път израелци. Аз не ги познавах тези хора и им нямах доверие", разказа свидетелят.

Тогава Цветанов заявил, че няма нищо против, но да бъдат подписани съответните документи, с които да му се гарантира неговото участие. Петров се ядосал, заплашил го, че ще го "уреди" с "арестантска килия, че няма да го намерят и че кучетата ще го ядат по баирите". Настоял Цветанов да му прехвърли цялото си имущество, като твърдял, че е "грабител на народа", защото източил Първа частна банка. "Извика ме в кабинета си и застана прав до бюрото, на което имаше пистолет "Глог". Видях един голям ловен нож и една сгъваема лопата. На бюрото стоеше и книга, на която прочетох "Мосад". Той ми каза: "Ти си болен и аз ще те излекувам. Избери си лекарство."

След възникналия спор между тях бившата барета го ударил с каратистки удар в гърдите. После взел лопатата и я размахал пред лицето му. "Аз нея я бях виждал и друг път. Тя си стоеше в офиса. Бях чувал, че са пребили едно момче с нея", допълни Цветанов. Така в крайна сметка банкерът прехвърля цялото си имущество, което се състои от няколко къщи, вили, автомобили и акции, на Алексей Петров, за да запази собствения си живот и този на семейството си.

"Лош сценарист, монтажист и още по-лошо изпълнение", коментира Алексей Петров след приключването на разпита преди години. Докато слушаше показанията на Цветанов, подсъдимият искрено се забавляваше, дори на моменти едва се сдържаше да не се разсмее с глас. "Може да се получи нелош филм, сериозно конкурентен на сегашните сериали - коментира Петров. - Той е един експерт по източването на Първа частна банка", бяха думите му.

Петров обясни, че когато свидетелят го потърсил за помощ, бил в изключително тежко финансово състояние. Цветанов дошъл в София да работи в офиса на Петров и да ползва неговото име, за да може по някакъв начин да респектира хората, за които твърди, че му дължали пари. Покойният банкер отказа тогава да отговори пред журналисти откъде на 30-годишна възраст е имал толкова много пари и как ги е придобил.

Покойният банкер не криеше в медийните си изяви, че се притеснява за живота си.

„Особено жена ми много тежко го изживява. Дъщеря ми, която знаете, че едвам оцеля в бомбен атентат, когато беше на две годинки, сега научава от вестниците за всичко това, съучениците й почват да говорят. Аз не знам дали Алексей Петров е замесен в атентата, но беше във времето на най-големия конфликт с него и в ареста ме натикаха по негова поръчка“.

Той не криеше, че е получавал и заплахи: „Два атентата съм преживял. По единия още тече разследване, там бяха срязани болтовете на служебния ми автомобил. Тогава подадох сигнал в полицията в Плевен, реакцията беше такава: „Абе, к'во ще се занимавам аз с вашите глупости. Той Алексей е голям човек, в София не можаха да се оправят с него, та ние ли?". Такава беше като цяло настройката в обществото, жалваше се Цветанов.

Днес експерти не крият, че делото „Октопод“ е изключително сложно, в него са набъркани интересни отношения, които са илюстрация на целия преход. Сбъитията от последния петък 13-и и опитите делото да бъде смачкано и обезличено може да се окажат поредния шамар срещу държавното обвинение. Ключови свидетели, които са били и защитени от прокуратурата са отстранени след поредица от неясни обстоятелства. В същото време липсват всякакви операции срещу организираната престъпност от страна на МВР, които да я респектират. Всъщност за битка с мафията вече не се говори, за това в гражданите се засилва усещането, че мутренсикет години се завръщат, а МВР трябва да се занимава единствено със социалните си придобивки, инак ще съборят държавата.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional