Свободата днес и тук 28 Септември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Янева-гейт: Мъртва хватка

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Петя Владимирова, http://www.dnevnik.bg

 

 
 

Две събития, засягащи съдебната власт, протичаха паралелно през последната седмица.

Първото:

Стана известно, че работна група за промените на Конституцията

отхвърли предложенията, които предвиждат механизми за отчетност на прокуратурата и за временно отстраняване на главен прокурор

при данни за престъпление от общ характер. И в същото време бяха одобрени предложенията на АБВ за ревизиране на приетите вече на първо четене промени в Конституцията. А именно - поисканото от партията на Георги Първанов намаляване на парламентарната квота в прокурорската колегия под претекст за гарантиране на нейната (на прокуратурата) независимост и за ограничаване на правомощията  на бъдещите две колегии на Висшия съдебен съвет (ВСС) получи зелена улица.

Работната група бе сформирана от председателя на временната комисия за Конституцията Димитър Лазаров (ГЕРБ). Комисията не е длъжна да се съобрази с мнението на работната група. Но може да се прогнозира, че то ще бъде използвано като алиби "от експертите" за отхвърляне на предложенията, засягащи прокуратурата щом те не са одобрени от работната група.

Второто събитие:

Висшият съдебен съвет отказа да провери съдържанието на записите с разговора на съдиите Янева и Ченалова

публикувани в сайта "Биволъ".

(Ще ги припомня:

Разговорът (или разговорите) между печално прославилият се бивш председател на Софийския градски съд Владимира Янева и бившият съдия от Търговското отделение Румяна Ченалова, героинята от сагата за гнилите ябълки, разкриват сговаряния между Янева и председателя на Върховния административен съд Георги Колев, главния прокурор Сотир Цацаров, членовете на ВСС Ясен Тодоров (председател на Етичната комисия на ВСС) и Димитър Узунов (член на същата комисия).

Разговорите се водят около 19 февруари тази година, докато гърми скандалът "Червеи" - че е пробита и дори източена информационната система на МВР, а от Брюксел премиерът Борисов казва пред журналисти, че ако Цветанов е получил за неговите нарушения 4 години затвор, то "съдията" [Янева] трябва да получи 400 години заради дадените извън допустимите срокове разрешения за СРС, в случая -  за достъп до системата.

От разговорите се разбира, че човек на име Бойко, предлолага се Борисов, "сряда вечерта се вижда с главния прокурор и му казва да ме опраска", разказва Янева. Тя иска среща с главния прокурор и той я успокоява: "Ще гледам да завоалирам нещата, така че ако има някакво нарушение, все едно теб са те подвели."

Янева праща смс на "Бойко" и го уверява, че не е нарушила закона. "Не минават и три минути и ми звъни Митко Узунов. Имаш ли Вайбър? И ми казва: Току-що ми се обади човекът от Брюксел и каза да не се притесняваш. Това изказване го е направил само за пред медиите, за 400-те години", разказва Янева в изтеклия разговор и обяснява на Ченалова, че "Митко Узунов е неговия човек в Съвета, с който комуникира".

В успокояването на Янева се включва и Ясен Тодоров. "Виждаме се с Ясен и той ми каза: Бойко ми прати един от неговите най-близки хора да ми каже по никакъв начин теб да не те закачаме", разказва Янева, тогава все още председател на ключовия Софийски градски съд. Успокоява я и друг важен член на ВСС - Милка Итова, председател на Атестационната комисия на съвета. А председателят на ВАС Георги Колев според записа "сговарял" членовете на ВСС да я отстранят като най-благоприятния за нея вариант и звънял на Бойко Борисов, но той не му вдигал.

А според изтеклата на 16 ноември извадка от нов запис, Цацаров лично се обадил на Янева да я предупреди, че срещу нея вече е образувано досъдебно производство и че на следващия ден той ще поиска във ВСС да бъде отстранена от длъжност. Записът опровергава главния прокурор, че е говорил с Янева за делото преди то да бъде заведено, както г-н Цацаров твърдеше в четвъртък.
)

Вместо да провери дали записите са автентични и дали изнесеното от Янева е вярно, ВСС бламира председателя на ВКС Лозан Панов

който предложи да се създаде специална комисия, и замесените Тодоров и Узунов се поставиха в абсурдната ситуация да проверяват сами себе си.

Етичната комисия и Сотир Цацаров са решени да се занимават само с въпроса кой е направил записите (този въпрос е важен, но стои отделно), а не със съдържанието им (този е същественият въпрос, който отказват да изяснят). Нещо повече: Тодоров и Узунов дори не си направиха отвод, въпреки че етичната комисия се занимава с проверката - щели да мислят "до понеделник".

Същевременно главният прокурор заявява: "На вашите въпроси – оказвал ли е премиерът натиск, молба, да бъде Владимира Янева "опраскана" – не, категорично." И прави внушението, че записите най-вероятно са направени от Румяна Ченалова, която си отмъщава заради повдигнатите обвинения към нея (г-н Цацаров бърка - към момента на записания разговор тя все още не е била обвиняема, привлечена е на 26 февруари, но не това е важното).

(Отделна тема е и, че съдържанието на записа за двойствената игра спрямо Янева се потвърждава от публично известните събития от февруари и март и "Дневник" още тогава коментира "загадката": Цацаров хем обявява пред ВСС на 19 февруари, че образува дело за разработката "Червеи" и иска временното отстраняване на Янева (както настоява и премиерът публично от Брюксел), хем вярното му мнозинство във ВСС отказва да заведе дисциплинарно производство срещу Янева по искането на министъра на правосъдието, хем във Велико Търново заявява пред журналисти, че Янева е действала без умисъл, което е в синхрон пък с течащото междувременно паралелно успокояване (става ясно сега от записите) на Янева от страна на Ясен Тодоров, Георги Колев, Димитър Узунов, както и с ангажимента на Цацаров за "завоалиране", за които непублично говори Янева според записа...)

Сега, в четвъртък, Цацаров повтори:

"Янева не е най-големият виновник в юридическия смисъл и в непосредствения. Янева не е забъркала този скандал, говоря за "Червей", който е обслужвал нещо, което не може да бъде доказано по никакъв начин, поради невъзможността да се докаже самата интервенция в компютърните информационни системи на МВР, както и на това дали в резултат на интервенцията нещо е направено."

На забележката на члена на ВСС Калин Калпакчиев, че коментира висящо пред съда дело и се произнася за доказателства, които са на вниманието на съда, главният прокурор отвръща със знаменателната  реплика:

"Ще коментирам каквото намеря за добре!"

Репликата е нарушение и на Етичния кодекс, заради което адекватен ВСС би му завел тутакси дисциплинарно производство. Реплика, която, ако имахме адекватен конституционен модел на прокуратурата, би коствала на всеки главен прокурор светкавично искане на оставката - било от парламента, било от ВСС, който го е избрал. А у нас репликата мина и замина. Мълчи и президентът...

Стана ясно, че прокуратурата въобще няма намерение да се занимава с проверка, която според главния прокурор е в пределите на ВСС. Въпреки че търговията с влияние, към която записите натрапчиво водят,  е престъпление, а не само етично нарушение, за да остане само "в пределите на ВСС".

Прокуратурата няма да се занимава... Защото, ако се занимаваше, щеше да свърши най-напред

Двете най-близки до ума действия:

-  Да изслуша Янева и Ченалова;

- Да поиска от мобилните оператори и услуги (Viber) информация за датите, часовете и електронните адреси, от които е осъществявана комуникация между телефоните на замесените.


Точно от това, второто, г-н Цацаров се пази като от огън, а няма кой друг - само прокуратурата е овластена да поиска такава информация от операторите в рамките на образувано досъдебно производство или проверка. (ВСС не може, защото не е правоохранителен орган).

Не само че нищо подобно няма да се случи, но и опитът на правосъдния министър Христо Иванов да мотивира поне ВСС да извърши реална проверка "по съществото на записите", предизвиква моменталната  реакция на един от героите, председателя на Етичната комиися Ясен Тодоров. Реакция, която намирам  за най-показателната част от изговореното във ВСС на последното му заседание:

"Имайте готовност за Борисов!":

(Дали е покана към  премиера да замаже скандала или е завоалирано предупреждение към него "Всички сме в една лодка"?)

Забележете какво казва Ясен Тодоров веднага след предложението на министъра за проверка на съдържанието на записите: "Аз ще предложа да поканим премиера и фактите ще се изяснят", това отвръща героят от записите, блюстителят на магистратската етика Ясен Тодоров.

И обърнете внимание как го допълва самият главен прокурор: "Ако ВСС реши, че трябва да подлага на проверка този разговор, проверката не може да обхване само хората в тази стая. Трябва да имате пълната готовност за това. Проверката трябва да обхване всички."

Двата цитата може да отразяват боязлива надежда да се намеси най-сетне премиерът Борисов като последна и най-авторитетна инстанция, и с две-три думи да свали от публичност "Янева-гейт", с което да оневини високите герои от съдебната власт, замесени в записите.

Но е възможна и друга интерпретация.  Само чуйте този забележителен акцент на г-н Цацаров -

"Трябва да имате пълната готовност..." 

Аз поне се питам какво ли ще да е онова толкова страшно, което ще се случи, и кой или кои са тези, които трябва да имат пълна готовност, и за какво точно трябва да имат готовност? 

И ми се струва, че репликата за "пълната готовност" може да влезе като живописен детайл в урок по вразумяване на министър-председател и партиен лидер чрез размахване на пръст  към подчинения му министър: всички сме в една лодка, включително и твоят шеф, и ако продължаваш да искаш проверка, ние знаем как да го накараме да те спре.

Ето защо - по конкретния случай - проверка на съдържанието няма да бъде направена нито от прокуратурата, нито от ВСС. Предстои замазване, както всеки път досега - не само прокуратурата, а от управлението на съдебната власт и от самата Янева, с която ще се сговарят взаимно. Както тогава, според записите.

За прокуратурата върховенство на закона е празен звук


Дали г-н Цацаров ще даде някога и някому обяснение защо си говори с обект, разследван от неговата институция, каквато е била Янева по онова време, и защо си позволява да коментира доказателствата по висящо дело, че дори и да ги определя като недостатъчни?

Ако имахме прокуратура, която служи на върховенството на закона, щеше тутакси да образува досъдебно производство или поне проверка, за да установи автентични ли са записите и от кои адреси - повтарям,  са тръгвали и пристигали сговарянията за спасяване на Янева чрез погазване на върховенството на закона.

Ако имахме ВСС със свободна воля, който изпълнява задълженията си, тутакси щеше да заведе дисциплинарни производства срещу всички споменати дотук, включително и срещу главния прокурор, в хода на които да се изяснят обстоятелствата и нарушенията на Етичния кодекс.

Това не може да се случи при нашия конституционен модел на безотчетно функциониране на прокуратурата с един върховен началник. И при ВСС, формиран и работещ под контрол и диктовка.

Паралелно - политическата власт няма волята да промени модела, защото двете власти са вплетени във взаимноспасяваща прегръдка, която е блокирала всяко движение и ги е вкарала в безвремието на вечната омерта.

Само промяна на конституционния модел би могла да извади системата от безвремието - връщам се на връзката между първото и второто събитие в началото: Липсата на воля в парламента, забелязана и в партията ГЕРБ за промените на Конституцията по отношение ан прокураутрата, осигурява произвола  далече отвъд времевия хоризонт на човешките надежди. 

Затова двете събития: отказът на ВСС и прокуратурата  да проверят съдържанието на записите, с което всъщност забиха порединя пирон в ковчега на последните остатъци от своята институционална легитимност и предстоящият прогнозиран отказ на парламента да промени модела, който допуска произвола, взаимно се подсигуряват.

Животоспасяващата тяхна прегръдка няма от кого да бъде разсечена, така е в пленената държава.

Остават гражданите - само те могат да ги принудят да се "пуснат" от мъртвата хватка.

* Мъртва хватка - момент на пълен застой, липса на движение при ловко и резултатно взаимно блокиране с ръцете и краката и на двамата участници /от Тълковния речник/.

** Текстът беше вече написан когато дойде новината, че Етичната комисия днес решила все пак да изслуша Янева и Ченалова, да не вика премиера Борисов,  и че Ясен Тодоров ще си направи временно отвод от комисията.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional